'Ενας Κίμωνας για την ασφάλεια των νησιών μας

Γιάννης Τζούμας
Δείτε το Βίντεο
Τετ, 04/10/2023 - 21:33

Να συμφωνήσουμε ότι όλες οι μέρες δεν είναι ίδιες;

Ξέροντας που απευθύνομαι θυμίζω σε δύσκολες στιγμές, όταν όλα κρέμονταν από μια κλωστή, τι ασφάλεια και περηφάνεια αισθανόμασταν, όταν έστω ένα από γερασμένα μα πάντα ετοιμοπόλεμα πλοία στο στόλου μας, φαίνονταν να περιπολεί και να φυλάσσει τον δίαυλο μεταξύ Χίου – Τσεσμέ.

Το ίδιο όταν ένα από τα «καπνισμένα» από την περιπολία πολεμικά μας ναυλοχούσε στο λιμάνι μας, ή στο αντίστοιχο των Μεστών, κυρίως εκεί για ευνόητους λόγους και σε δύσκολους χρόνους.

Άρα έχει μια ιδιαίτερη σημασία για μας τους ακρίτες η σημερινή μέρα, που είναι ταυτόχρονα και από τις πλέον σημαντικές της σύγχρονης ιστορίας του Πολεμικού Ναυτικού αφού στη Λοριάν της Γαλλίας έγινε η επίσημη καθέλκυση της φρεγάτας «Κίμων», της πρώτης ελληνικής FDI Belharra.

Με την κίνηση αυτή, που ήρθε με το τέλος της άσκησης Παρμενίων, που στην περίπτωση μας έγινε στον Μάναγρο, το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας εδώ και δεκαετίες πήρε σάρκα και οστά, με την καθέλκυσης του Κίμωνα να αποτελεί ορόσημο για το πρόγραμμα ναυπήγησης νέων κύριων Μονάδων Επιφανείας και συνολικής ενίσχυσης του Πολεμικού μας Ναυτικού.

«Οι νέες φρεγάτες θα αποτελούν την αιχμή του δόρατος του Πολεμικού Ναυτικού και θα λειτουργούν ως παράγοντες προβολής ισχύος» ανέφερε στην τελετή ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, σημειώνοντας με έμφαση μπροστά στον Γάλλο ομόλογό του Σεμπαστιάν Λεκορνύ «Ότι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται».

Βέβαια για να είναι ετοιμοπόλεμο το πλοίο έχουμε ακόμα δρόμο. Όπως διαβάσαμε σχετικά οι εργασίες που απομένουν εντός και εκτός του πλοίου αναμένεται να ολοκληρωθούν κατά τους πρώτους μήνες του 2024 για να ακολουθήσουν οι πρώτες δοκιμές από το προσωπικό της εταιρείας (Factory Acceptance Test). Στη συνέχεια, το κλιμάκιο του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκεται ήδη στη Λοριάν μαζί με τους βασικούς πυρήνες του πληρώματος της «Κίμων» θα πραγματοποιήσουν τις δοκιμές εν όρμω (Harbor Acceptance Test) για να ακολουθήσουν οι δοκιμές εν πλω από το πλήρωμα παραλαβής (Sea Acceptance Test).

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το οποίο τηρείται απαρέγκλιτα, η απόδοση της F-601 «Κίμων» στο Πολεμικό Ναυτικό θα γίνει στις αρχές του 2025 και της F-602 «Νέαρχος», που βρίσκεται ήδη στη ναυπηγική κλίνη, τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Ένα χρόνο μετά, τον Οκτώβριο του 2026 θα γίνει η παραλαβή της F-603 «Φορμίων», η οποία θα είναι η πρώτη που θα κατασκευασθεί με την πλήρη ελληνική διαμόρφωση. Για οικονομία χρόνου, τα πρώτα πλοία κατασκευάζονται με τη διαμόρφωση του γαλλικού Ναυτικού και στον πρώτο δεξαμενισμό τους στη Σαλαμίνα, εντός του 2027, θα τοποθετηθούν τα επιπλέον κελιά των Aster 30 ώστε από 16 να γίνουν 32 και να εγκατασταθεί το σύστημα εγγύς προστασίας RAM σύμφωνα με τις επιχειρησιακές απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού.

Τα πλοία θα είναι εφοδιασμένα με οκτώ πυραύλους επιφανείας Exocet, 32 κελιά για τους πυραύλους Aster 30, σύστημα αυτοπροστασίας RAM, πυροβόλο των 76 χιλιοστών, τορπίλες MU90 και σόναρ KingKlip MK2, πράγματα που σε μας φαίνονται ακαταλαβίστικα αλλά τα γνωρίζουν καλά αυτοί που πρέπει και τα χειρίζονται.

 

Υ.Γ.: Παλαιότερα ρίξαμε την ιδέα της παρουσία του «Αβέρωφ» στην επέτειο απελευθέρωσης του νησιού μας. Ο Δήμαρχος Χίου που το υιοθέτησε πήρε την απάντηση ότι επιχειρησιακά είναι σχεδόν αδύνατον. Ε, για τον «Κίμωνα» όμως θα είναι… παιχνιδάκι.

gallia_i_episimi_kathelkysi_tis_fregatas_belharra_kimon_toy_polemikoy_naytikoy_mesimvrino_deltio

Σχετικά Άρθρα