Γκρεμίστε το εξάμβλωμα να φανεί το Κάστρο

Γιάννης Τζούμας
Παρ, 06/11/2020 - 20:13

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, όπως λιτά και συγκεκριμένα είναι τα αποτελέσματα του σεισμού.

Η Προκυμαία έχει ξεκολλήσει, το ξέρουν όλοι. Αν είναι ήσυχοι όσο δηλώνουν, ας ανοίξουν τον δρόμο δίπλα στο Τελωνείο και ας ανοίξουν εντελώς τον κεντρικό.

Το ότι έχει ξεκολλήσει το ξέρουν καλύτερα οι εργαζόμενοι στο Τελωνείο, ένα κτίριο έτσι αλλιώς προβληματικό, με δεκάδες προβλήματα και πριν τον σεισμό, ένα εξάμβλωμα, ένα τερατούργημα, που στέκεται σαν τετράγωνο αγγούρι στο Λιμάνι, δε διπλό αρνητικό ρόλο. Από την μια να βγάζει μάτια και από την άλλη να κρύβει το Κάστρο.

Το τι έκανε ο σεισμός στο κτίριο είναι σαφές κι’ ας μην μπούμε σε λεπτομέρειες. Αν οι εργαζόμενοι σ’ αυτό, που ξέρουν καλύτερα απ’ όλους, θέλουν αφού το κτίριο κηρύχθηκε «Κίτρινο» να τους χώσουν μέσα με μερεμέτια και μπογιές, ρισκάροντας την σωματική τους ακεραιότητα, ας το κάνουν.

Πριν απ’ αυτό όμως ας αναζητήσουν την έκθεση Μηχανικών, σε αντίστοιχη έρευνα που έγινε το 1980. Θα εκπλαγούν, γιατί αυτά που είπαν τότε οι Μηχανικοί στο πόρισμα τους, βγαίνουν σήμερα. Από τότε πέρασαν 40 χρόνια. Ας ψάξουν οι ίδιοι. Μπήκε από τότε ένα καρφί στο κτίριο;

Ας μην το ζαλίζουμε όμως. Το εξάμβλωμα ανήκει ιδιοκτησιακά στην Κτηματική του Ελληνικού Δημοσίου, υπάγεται δηλαδή στο υπουργείο Οικονομικών.

Μεγάλη ευκαιρία να γίνει αυτό που είπε σήμερα τηλεοπτικά ο Δήμαρχος Χίου, με την ευκαιρία των εκτεταμένων ζημιών που έχει από το κτίριο από το σεισμό, να γκρεμιστεί, για να αναδειχθεί το Κάστρο.

Ο υπουργός και ο Α. Μιχαηλίδης έχουν τον λόγο. Το Τελωνείο σήμερα εξυπηρετείται από το άλλο κτίριο του, δίπλα στο ρημάδι της πρώην Ιχθυόσκαλας, η οποία μέχρι να αξιοποιηθεί θα ξεκολλήσουν τα νοβοπάν με τις… ζωγραφιές του Πολύδωρου και θα φανεί το χάλι, δεύτερο σήμα κατατεθέν της Χίου μαζί με το κουφάρι του REX.

Οι αποθήκες του, δίπλα στο εξάμβλωμα, αν μπεί κανείς μέσα θα κόψει τις φλέβες του, γι’ αυτό σοφά είναι μονίμως κλειστές και σαβουρότοπος, στο κεντρικότερο σημείο του Λιμανιού, είναι και αυτές αχρείαστες.

Η Αρχαιολογική υπηρεσία σιγά – σιγά και με την δεδομένη ταχύτητα αναποδογυρισμένης χελώνας του ελληνικού Δημοσίου, αναδεικνύει το Κάστρο με την εκτεταμένη επισκευή στο Νότιο τμήμα του.

Το Κάστρο όμως ήταν ενάλιο και η θάλασσα δεν έχει φύγει από δίπλα του. Αυτή πρέπει να μπεί ξανά στην τάφρο, σε χρόνους που δεν θα ζούμε εμείς και με την ευχή εδώ να μιλιέται η ελληνική γλώσσα. Όμως για να γίνει αυτό πρέπει να φύγει από τη μέση το εξάμβλωμα του Τελωνείου, που κατ’ αρχήν θα δώσει ανάσα ζωής στο λιμάνι.

Μακριά πάμε; Αμ’ δεν πάμε. Αν δεν γίνει η αρχή δεν θα ρθεί πότε η συνέχεια της. Αν σήμερα τα μπλαστρώσουν πάλι με μερεμέτια, η επόμενη κίνηση μπορεί να γίνει πάλι σε 40 χρόνια.

Αν και εδώ υπάρχει μια λεπτομέρεια. Να αντέξει η Προκυμαία, γιατί αν πέσει μέσα στο Λιμάνι εκεί θα βρεθεί και το… Τελωνείο.

 

Υ.Γ.:  Δήμαρχε, γιατί δεν κάνετε εσείς την αρχή στο γκρέμισμα, με το κτίριο της Λάδης; Εκτός αν μας πεί κάποιος τι ακριβώς εξυπηρετεί αυτό το τσιμεντοκυτίο.

 

 

Σχετικά Άρθρα