H Αθηνά Ζαχαρού – Λουτράρη σκαμπάζει κάτι από… Ομηρο;

Γιάννης Τζούμας
Πέμ, 31/01/2019 - 17:06

Δεν έχω και την άδεια της μεγάλης και πολυβραβευμένης συμπατριώτισσας μας συγγραφέα και όχι μόνο, αλλά… ποιητική αδεία αφού θα αναφερθώ στον Ομηρο, νομίζω πως μπορώ να γράψω τις σκέψεις μου με αφορμή τη χθεσινή παρουσίαση, που έγινε στο Ομήρειο, με στόχο τη δημιουργία στην Δασκαλόπετρα Κέντρου Πληροφόρησης για τον Ομηρο.

Κατ’ αρχήν είναι θετικό ότι ανακαλύψαμε στη Χίο τον προ-προ-προπάπου μας ποιητή και εννοώ επιχειρηματική ανακάλυψη, γιατί πνευματική υπάρχει εδώ και χρόνια και μάρτυς από την μια το Ομήρειο, δεν είναι τυχαίο το όνομα του, αν δεν είχε επίπεδο ο Ξυλάς θα τόβγαζε… Ξυλάκειο και από την άλλη είναι η Ομηρική Ακαδημία, που κοντεύει να συμπληρώσει μισό αιώνα δράσης.

Συνεπώς δεν μιλάμε γι’ αυτά αλλά την επιχειρηματική εκμετάλλευση μέσω της προβολής, του τουρισμού κ.λ.π. κάθε άλλο από κακά πράγματα δηλαδή.

Μπράβο λοιπόν κατ’ αρχήν στον Δήμο που βάζει τα πράγματα σ’ αυτή τη λογική και μάλιστα ανέθεσε σε μια ειδική εταιρεία να κάνει τις σχετικές εισηγήσεις τις οποίες ακούσαμε και οι οποίες μάλιστα συζητήθηκαν.

Και είπε ο καθένας το κοντό του και το μακρύ του και καλά έκανε.

 Αλλωστε ένας μπορεί να πεί είναι φοβερό να δούμε στη Δασκαλόπετρα ένα τείχος, όπου θα μπορούμε να πάρομε μια ασπίδα και ένα σπαθί, και να ορμίσουμε να καταλάβουμε την Τροία, θερμή παράκληση να είναι αλουμινένιες οι σκάλες να είναι λαφριές ή να δούμε ένα μεγάλο ξύλινο άλογο, όπου μπορούμε να μπούμε μέσα ή άλλος μπορεί να πεί ότι αυτά όλα τα καρακιτσαριά τα έχει στήσει η Τουρκία στην κανονική Τροία και δεν είναι ανάγκη να γινόμαστε και εμείς ρεζίλι.

Το αυτόν ισχύει και για τους αγώνες τοξοβολίας όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να γίνουν… μνηστήρες ή να προβάλλει στην άκρη η Πηνελόπη να υφαίνει στον αργαλειό της.

Εδώ θα μπορούσε να συμπληρωθεί το θέμα με τον Οδυσσέα στην Ωγυγία, όπου μάλλον δεν πέρασε άσχημα, αλλά θα πρέπει να βρούμε και πιά θα κάνει την… Καλυψώ.

Τέλος πάντων το θέμα είναι ανεξάντλητο και επαναλαμβάνομε μπράβο στην δημοτική αρχή και τον Μ. Βουρνού, που κάνουν την αρχή.

Αλλωστε πρέπει να γίνουν μελέτες , να βρεθούν χρηματοδοτήσεις και να παρακαμφθεί και μια… λεπτομέρεια. Η Αρχαιολογική υπηρεσία, που κανονικά έπρεπε να βρίσκεται στο πάνελ γιατί αν δεν συμφωνεί με όλα όσα σχεδιάζονται τσάμπα το μελάνι.

Όμως για να δικαιολογήσω και τον τίτλο, εγώ έχω μια ρημαδιασμένη απορία. Για τον Ομηρο κουβέντιαζαν, για την αξιοποίηση της Δασκαλόπετρας πάσχιζαν, κανείς δεν σκέφθηκε να στείλει μια πρόσκληση στην καθηγήτρια Μαρία Γιατράκου, που έχει φτύσει αίμα να φέρνει δεκαετίες τώρα Ομηριστές στο νησί; Κανείς δεν σκέφθηκε ότι έπρεπε να συμβουλευτεί ή έστω να καλέσει τιμητικά την Αθηνά Ζαχαρού – Λουτράρη, που εκτός των όσων έχει γράψει για τον Ομηρο, εκτός των όσων έχει μελετήσει, έχει κάνει στη Δασκαλόπετρα επί 23 χρόνια , 23 διαφορετικές διαλέξεις για τον Ομηρο και μάλιστα σε διεθνές ακροατήριο;

Μα θα αντιτείνει κάποιος εδώ μιλάμε για… μπίζνες, ξαναγράφω δεν είναι κακό πράγμα, αλλά επί του προκειμένου ή αυτές θα συνδυαστούν με τον πολιτισμό και τον σεβασμό στον χώρο, άλλο δίδασκε εδώ ο Ομηρος και άλλο παίζομε τις… κουμπάρες, γνωστό παιχνίδι στην Ιθάκη ή απλούστατα δεν θα γίνει τίποτα.

Γι’ αυτό ότι και αν σχεδιάζουμε καλό είναι να πάρουμε υπ’ όψιν μας τις γνώμες των ειδικών, μην μας έρθει καμιά κατακεφαλιά από την Αρχαιολογική υπηρεσία και πάθομε τη δουλειά του Ομήρου, που τυφλώθηκε επειδή έτριβε τα μάτια του.

Δεν το κατάλαβα δική μου εκδοχή.

 

Υ.Γ. Με την ευκαιρία. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, την πινακίδα που γράφει Αεροδρόμιο Χίο «Ομηρος» και που επειδή η μισή ήταν χαλασμένη και την έβγαλαν ολόκληρη από την πρίζα, έχουν σκοπό να την φτιάξουν;

 

 

 

Σχετικά Άρθρα