Χίος. Ένας κορωναϊός και δυό… βόμβες

Γιάννης Τζούμας
Πέμ, 12/03/2020 - 21:34

Από την σημερινή περιπέτεια του πλοίου της αγόνου γραμμής, πήραμε… γραμμή πόσο σοβαρά μπορούν να γίνουν τα πράγματα από την μια στιγμή στην άλλη, ή πόσο σοβαρά είναι.

Κατ’ αρχήν να πούμε ότι είναι θαύμα για την εξωστρεφή Χίο, με τους τόσους ναυτικούς και τις επαφές με άλλα μέρη του κόσμου, πως δεν έχουμε ακόμα κρούσμα, αλλά είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι κανείς δεν θα ξεφύγει του κανόνος.

Επίσης πρέπει να τονίσουμε ότι τα πρώτα δείγματα είναι καλά, σημάδι ότι η οικογένεια στο νησί καλά κρατεί. Πολλοί περίμεναν ότι τα πιτσιρίκια θα άφηναν τα θρανία και θα έπιαναν… στασίδι στις Καφετέριες. Κάτι τέτοιο δεν έγινε και καλά είναι να το κρατήσουμε.

Είναι επίσης σαφές ότι θα γνωρίσουμε πρωτόγνωρα πράγματα πολεμικού χαρακτήρα, όχι μόνο στην υγεία, όπου μπορεί να κρατηθούμε λόγω μεγέθους, σοβαρής Κυβερνητικής παρουσίας και συνοχής του κοινωνικού ιστού, αλλά στον τομέα της οικονομίας.

Μάλλον ότι ξέραμε θα το ξεχάσουμε, όχι μόνο εμείς αλλά όλος ο κόσμος. Το οικονομικό σοκ θα είναι σοβαρό, όλοι θα βρεθούμε στον αέρα και θα πρέπει να βάλουμε στοίχημα αλληλοϋποστήριξης ώστε κανείς να μην πέσει.

Όμως αν ο κορωνοϊός από μόνος του αποτελεί πρωτόγνωρο πλήγμα, θα πρέπει να εντείνουμε τις πιέσεις μας στην Κυβέρνηση, που πρέπει να δεί ότι επιπρόσθετα στη Χίο υπάρχουν και δύο βόμβες εν ενεργεία.

Η μια είναι η ανοικτή πόρτα προς την Τουρκία, που μόλις χθες ανακάλυψε ότι ο Κορωνοϊός μιλάει και τούρκικα, με αντιμετώπιση αλά…Τούρκα. Μπορεί εκ των πραγμάτων η δύσκολη αυτή κατάσταση να κόβει την όρεξη εκδρομών αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σφραγίστηκε αυτή η τρύπα, κάτι που πρέπει να γίνει άμεσα.

Όμως εκτός αυτού ο σημερινός καυγάς στην Λάδης θα πρέπει να θυμίσει στην Κυβέρνηση ότι εδώ έχει μια… εκκρεμότητα. Οι εξαγγελίες Μηταράκη για απεγκλωβισμό 15.000 ανθρώπων, αλλά και το επίδομα επιστροφής που δίνει σε 5000 η Ευρωπαϊκή Ένωση, σαφώς ανακουφίζουν το πρόβλημα αλλά… λεκτικά.

Εδώ όμως η πράξη είναι καθημερινή και σκληρή. Αν ο ντόπιος μπορεί να ανταποκριθεί στις οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου και στην πρώτη ίωση να επισκεφθεί τον γιατρό κ.λ.π. ισχύει το ίδιο και για τους 5000 που ζούν μέσα στις λάσπες στα επιταγμένα χωράφια της ΒΙΑΛ, ή στους 130 τόσους κλεισμένους σαν τα ποντίκια στην Λάδης ή τους άλλους 150 ξεροσταλιάζουν στο Μπούρτζι;

Έχουμε κάνει κανένα συμβόλαιο ότι ο κορωναϊός είναι… έλληνας;

Εδώ και χρόνια φωνάζουμε ότι οι Κυβερνήσεις εγκλημάτησαν με την μετατροπή των νησιών σε ανοικτές φυλακές. Χρειάστηκε ο Ερντογάν με την επίθεση στον Έβρο να ξυπνήσει και την Ελλάδα και την Ευρώπη. Εδώ όμως το έγκλημα συνεχίζεται. Αυτός όλος ο κόσμος πρέπει να φύγει από τα νησιά ΤΩΡΑ, τώρα και ΟΛΟΣ. Αν ο Ερντογάν μας ξύπνησε με τον Έβρο, ο κορωνοϊός ας ξυπνήσει επιτέλους τους κυβερνώντες.

Τα νησιά δεν μπορούν να αντέξουν και την χειροβομβίδα του κορωναϊού και την νάρκη του προσφυγικού. Η μία θα σκάσει σίγουρα η δεύτερη θα μας αποτελειώσει.

 

Υ.Γ. Χαιρετίζουμε την δήλωση Νότη Μηταράκη για άμεσο επεγκλωβισμό από τα νησιά 15.000 μεταναστών – προσφύγων, μέχρι τέλος Μαρτίου, που αν δεν κάνουμε λάθος του απομένουν ακόμα 19 μέρες. Εκείνος ας διαβάσει ξανά τον μύθο του Αισώπου για τον… ψεύτη βοσκό.

 

Σχετικά Άρθρα