Η Μαρίνα και η… προπέλα

Γιάννης Τζούμας
Δευ, 06/07/2020 - 18:58

Γιατί ο κόσμος δεν δυσπιστεί στην θέα των μακετών της Μαρίνας στο Καστέλλο;

Γιατί ξέρει ότι ο ιδιώτης δεν είναι Δημόσιο. Τουλάχιστον αυτός είναι σοβαρός.

Θυμίζω τις μακέτες της Μαρίνας και τις αεροφωτογραφίες, που είχαν διαφημιστεί μάλιστα ως έτοιμο έργο ή… μακέτο, για να μην ξεχάσουμε και την ορολογία του Κώστας Σημίτη, του… συντρόφου, που μας άφησε παρακαταθήκη το σημερινό ρημάδι.

Μετά την σχετική δημοσιότητα λοιπόν ας κρατήσουμε στη σκέψη μας τις… λεπτομέρειες.

Ο μοναδικός που επενδύει στο νησί, εξαιρουμένης της ΕΜΧ είναι ο Όμιλος Τσάκου.

Το γιατί ας το αναρωτηθούν και οι άλλοι εφοπλιστικοί οίκοι.

Ένας κούκος όμως φέρνει την άνοιξη;

Συμφώνως με την παροιμία όχι, φέρνει το μήνυμα της και ας προσπαθήσουμε να μπούμε στο μυαλό του Καπετάνιου του Ομίλου.

Τη Χίο την ταϊζει η προπέλα, αυτό ξέρουμε, αυτή είναι η ιστορία μας, αυτό είναι το μέλλον μας, αυτό είναι το ένα μας πόδι. Το άλλο είναι η μαστίχα.

Είναι όμως η Ναυτιλία μόνο η… μεγάλη προπέλα;

Δεν είναι, είναι και η… μικρή. Πόσοι Χιώτες μπορούν να κυβερνήσουν σήμερα μικρά τουριστικά σκάφη; Πόσοι Μηχανικοί; Πόσοι σε βοηθητικές υπηρεσίες;

Άρα η Μαρίνα έρχεται να δέσει με το Ναυτικό Λύκειο, όχι μόνο του Ομίλου Τσάκου, αλλά με τα ναυτικά Λύκεια γενικώς. Η Μαρίνα θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για την… μικρή προπέλα.

Μετά, η ίδια εξωτερικά θα είναι περισσότερο μια… Ευρώπη στη Χίο, παρά μια συνηθισμένη Μαρίνα. Εξ’ ού και το Ξενοδοχείο, εξ’ ού και οι παιδότοποι και οι ποδηλατόδρομοι, εξ’ ού και οι υπηρεσίες επιπέδου, όχι για τα υψηλά βαλάντια, αλλά για τον υψηλό πολιτισμό, που κάποτε είχε η Χίος και πρέπει και μπορεί να αποκτήσει ξανά.

Και βεβαίως δεν λείπει τυχαία από την Μαρίνα που θα είναι έτοιμη το 2022 (Ελλαδάρα, τρία χρόνια για τις ενοικιάσεις και τις αδειοδοτήσεις, ένα για την κατασκευή) το κατασκευαστικό – επισκευαστικό κομμάτι.

Γνώμη μου είναι ότι δεν γίνεται γιατί η ίδια η Μαρίνα από την φύση της, όπως κατασκευάζεται, θα είναι εξωτερικά περισσότερο πολυχώρος πολιτισμού και ποιοτικής ψυχαγωγίας παρά Μαρίνας. Γίνεται γιατί το… Καρδαμυλίτικο μυαλό, θέλει αλλού την δραστηριότητα αυτή, που κι’ αυτή εν τέλει θα κινείται γύρω από την… μικρή προπέλα.

Αν βάλουμε να δουλέψει λίγο και το δικό μας μυαλό θα το βρούμε.

Άλλωστε αν το δεί κανείς στο χάρτη θα διαπιστώσει πως εν τέλει όλα από το ΤΕΕΝS, μέχρι το Ίδρυμα, μέχρι την Μαρίνα, μέχρι το επισκευαστικό μέρος, μέχρι, μέχρι, στο τέλος όλα καταλήγουν στα… Καρδάμυλα.

 

Υ.Γ. Κρατάω κάτι από τηλεοπτική συνέντευξη, του Μιχάλη Μπελέγρη, για τις λεπτομέρειες της Μαρίνας, που θα μεταδοθεί στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV.  Αυτό που έμαθα κοντά σ’ αυτούς τους ανθρώπους του Ομίλου Τσάκου είναι ότι απεχθάνονται την στασιμότητα.

Σχετικά Άρθρα