Η Μονή που δεν μπορεί να… μιλήσει

Γιάννης Τζούμας
Δείτε τις Φωτογραφίες
Τετ, 24/02/2021 - 19:05

Έχουμε ξαναγράψει για την Μονή Μουνδών στα Διευχά.

Η ίδια βλέπετε δεν μπορεί να μιλήσει.

Ή μάλλον… μιλάει αλλά που αυτιά να ακουστεί.

Ο αείμνηστος Ανδρέας Αξιωτάκης αφιέρωσε σ’ αυτήν ένα από τα βιβλία του.

Οι αγιογραφίες της απλά, δεν υπάρχουν πουθενά αλλού.

Μοναστήρι, που οι πρώτες αναφορές γι’ αυτό είναι από το 1574!

Το 1822 καταστρέφεται στην σφαγή και στην συνέχεια οι εναπομείναντες… Αμανίτες την ξανασηκώνουν για να λυγίσει ξανά στον «χαλασμό» του 1881, για να ξανασηκωθεί και τώρα να αφεθεί στα χέρια μας να την… αποτελειώσομε.

Σήμερα ο Μ. Βερβεράκης με τον Κ. Αναγνώστου, στα πλαίσια του ρεπορτάζ των διαμαρτυρουμένων κατοίκων των Βορειοχώρων γιατί τους παίρνουν και τα ΕΛΤΑ, έκαναν μια στάση στην Μονή Μουνδών, για να μιλήσουν με τους προσκυνητές και φύλακες άγγελους της Στέλιο Γιαλιά και Γιώργη Σεζένια.

Και τι αποκόμισαν από εκεί; Ότι από το 2012, που κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου στην εκπομπή «Όμορφη και παράξενη πατρίδα» δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.

Αντιθέτως και σας καλούμε να δείτε μαζί με το σχετικό ρεπορτάζ τις φωτογραφίες που ακολουθούν.

Το εξωτερικό μέρος έχει καταρρεύσει. Στο καμπαναριό δεν χτυπούν την καμπάνα γιατί πέφτουν… κομμάτια. Ένα κύριο τοιχίο έχει αποκολληθεί, ο τοίχος της Εκκλησιάς του Αγίου Ιωάννη έχει ξεκολλήσει. Τα νερά έχουν εισχωρήσει παντού. Πάνω από το Ιερό έχει σχίσει η οροφή. Εξαιτίας της υγρασίας στο δεξιό παράβημα οι αγιογραφίες έχουν σβήσει, σε μοναδικές παγκοσμίως αγιογραφίες άρχισε από την μέση η φθορά προς τα εξωτερικά μέρη.

Σταματάμε εδώ με το ερώτημα. Γιατί έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο η Μονή Μουνδών; Για να πέσει; Τι ακριβώς εννοεί η Πολιτεία με την… κήρυξη; Το πιστοποιητικό θανάτου ενός μνημείου;

Τώρα εύλογο το ερώτημα και πεζό. Εδώ δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει για την Αμανή ένας υπάλληλος των ΕΛΤΑ, εδώ επτά Βουλευτές εν σειρά δεν μπόρεσαν μέχρι σήμερα να λύσουν το… διαστημικό πρόβλημα της νόμιμης πρόσληψης ενός οδηγού του ασθενοφόρου, δωρεάν των Ομογενών, της Βολισσού και εσύ ψάχνεις πως θα σωθεί η Μονή Μουνδών;

Σωστό, αλλά επειδή μαζί με όλους αυτούς τους άχρηστους, που είναι εικόνα και ομοίωση μας, θα γράψει και εμάς η ιστορία, ότι δεν κάναμε τίποτα, αναμένομε μια πρωτοβουλία παγχιακής καμπάνιας για την σωτηρία της Μονής.

 

Υ.Γ.: Ότι δεν κάνουν οι άχρηστοι το κάνει αθόρυβα ένας Ομογενής των ΗΠΑ ο Γιώργης Μαλαφής, δίνοντας κίνητρο 200 ευρώ μηνιαίως σε όποιο παιδί επιλέξει να μορφωθεί στο Διδακτήριο της Βολισσού. Αποτέλεσμα οι 40 μαθητές να γίνουν 53. Αύξηση 32,5 %, άχρηστοι, ε, άχρηστοι.

Η φθορά από κέντρο προς τα έξω
Η υγρασία σβήνει τις Αγιογραφίες
Σχισμένος ο θόλος του Ιερού
Σκισμένος ο εξωτερικός τοίχος
Μέσα σε όλα κλέβουν και τα κιρίσια!
Ο τοίχος έφυγε, το υπόλοιπο κτίσμα είναι στον αέρα
Στέλιος Γιαλιάς, Γιώργης Σεζένιας. Τους ακούσει κανείς;

Σχετικά Άρθρα