Η… Σπυριδούλα πίσω από την… Σταυράτη

Γιάννης Τζούμας
Παρ, 07/02/2020 - 20:19

Τόχει η μοίρα μας να γνωριζόμαστε με δημόσιους λειτουργούς.

Τόχει και η δική τους μοίρα να μας αγαπούν το ίδιο. Σπάνια θα βρεθεί δημόσιος λειτουργός, που πέρασε από το αυτό το νησί και να μην το αγαπήσει.

Άλλο όμως η αγάπη και άλλο το αποτύπωμα και εκεί είναι η επιτυχία, όχι η δική μας, αλλά αυτού που έρχεται, προσφέρει και φεύγει.

Να αφήσει το θετικό αποτύπωμα του στη συλλογική μνήμη.

Μια τέτοια περίπτωση είναι η Εισαγγελέας Σπυριδούλα Σταυράτη, που αυτό έχει η μοίρα των δημόσιων λειτουργών, όπως έρχονται… φεύγουν, όπως αγαπούν έναν τόπο πρέπει αναγκαστικά να τον αποχωριστούν.

Ήρθε λοιπόν η στιγμή η Χίος να χάσει την Σπυριδούλα Σταυράτη και να την κερδίσουν τα Ιωάννινα.

Αυτή ακριβώς την στιγμή θα θέλαμε να γράψουμε κάποιες σκέψεις από αυτές που δεν μπορούμε να πούμε άλλες ώρες, αφού αν θέλεις να κάνεις δημοσιογραφία πρέπει να είσαι απέναντι από τις αρχές, όχι με την έννοια της πολεμικής, αλλά με την έννοια της ελεύθερης κριτικής.

Αυτό τον κανόνα τον τηρούσε και η Εισαγγελέας που φεύγει.

Σοβαρότητα, απόσταση, σφιχτό πρόσωπο, κανόνες αλλά και ανθρωπιά.

Η κυρία Εισαγγελέας που φεύγει ήταν πάντα η… Σταυράτη χωρίς να απωλέσει ποτέ την… Σπυριδούλα.

Πήρε την σκυτάλη στη Χίο από βαριά χέρια, αυτά της Εμμανουέλας Κετσιατζή και την πήγε ακόμα μακρύτερα, την παραδίδει στον συνάδελφο της Χαράλαμπο Μαστοραντωνάκη  που θα την διαδεχθεί για να την πάει και αυτός πιο πάνω.

Η Σπυριδούλα Σταυράτη ήρθε σε ένα νησί, που έβραζε από το προσφυγικό πρόβλημα.

Το έργο της που αφήνει δεν είναι αυτό που φαίνεται αλλά αυτό που δεν είδε κανείς.

Δεν θα ξεχάσω όταν οι Χιώτες δημοσιογράφοι την επισκεφθήκαμε για να της εκθέσουμε ότι κινδυνεύαμε από τους Χρυσαυγίτες. Μας άκουσε με προσοχή και αυστηρά πάντα, αλλά με μετρημένες κουβέντες μας είπε. Η πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει την ελεύθερη άσκηση του λειτουργήματος σας. Αυτό και θα γίνει με την εφαρμογή των Νόμων.

Και έγινε, όχι για μας, για την κοινωνία.

Τώρα που η Σπυριδούλα Σταυράτη φεύγει ο κόσμος πρέπει να ξέρει, πως κάνοντας απλά την δουλειά της, μεγάλη… δουλειά αυτό για δημόσιο λειτουργό, ξεδόντιασε στη Χίο την «Χρυσή Αυγή». Ακόμα και όταν έβρισκε απειλητικά σημάδια και σημειώματα, τώρα μπορούμε και εμείς να γράψουμε κάτι απ’ αυτά που δε γράφονται, στο αυτοκίνητο της και στο σπίτι της, συνέχιζε να κάνει την δουλειά της εις διπλούν.

Στην αποφασιστικότητα της οφείλεται ότι η κοινωνία δεν διχάστηκε όταν καίγονταν οι… Σούδες, στην ενεργητικότητα της οφείλουν εκατοντάδες προσφυγόπουλα την προστασία τους, το γραφείο της είχε πάντα ανοικτή γραμμή με την Κιβωτό, για να σώσει δεκάδες παιδιά από άμεσο κίνδυνο.

Εκεί στα παιδιά έφευγε πάντα άθελα της η… Σταυράτη και έρχονταν η… Σπυριδούλα.

Θα κλείσω με την ιστορία της φωτογραφίας που βλέπετε.

Αγώνας τότε για να πάνε Σχολείο τα προσφυγάκια. Από την μια οι Δάσκαλοι, που τιμούσαν το λειτούργημα τους, από την άλλη οι γονείς που έβλεπαν τα… παιδιά πίσω από τους πρόσφυγες από την άλλοι εκείνοι και ήταν πολλοί, που αντιδρούσαν με λάθος τρόπο, και από πίσω αυτοί που «είδαν φως και μπήκαν» για να δημιουργήσουν επεισόδια.

Μαζευόμαστε τότε οι δημοσιογράφοι να καλύψουμε το γεγονός. Η αστυνομία ανακοινώνει το δρομολόγιο του Λεωφορείου, που θα έφερνε τα παιδιά από την ΒΙΑΛ. Τάδε ώρα στο τάδε Σχολείο, τάδε ώρα στο δείνα.

Ξεκινάμε λοιπόν και επειδή ο… παλιός είναι αλλιώς, λέω στους συναδέλφους ότι η Αστυνομία δεν διακρίνεται για την… ευγένεια της. Με το δρομολόγιο κάποιους, που ήθελαν να δημιουργήσουν επεισόδια παραπλανά, αν ακολουθήσουμε το… δρομολόγιο θα την πατήσουμε γιατί τελικώς το Λεωφορείο θα πάει… ανάποδα.

Να μην σας κουράζω έτσι έγινε, την στήσαμε λοιπόν στο Σχολείο του Κάμπου και περιμέναμε, οπότε μένουμε όλοι… κάγκελο.

Για τον φόβο όλων των… Ιουδαίων τα παιδιά τα βαστούσε από  χέρι η κυρία της φωτογραφίας.

Ήταν ταυτόχρονα και… Σπυριδούλα και… Σταυράτη και η ελληνίδα μάνα και η ελληνική δικαιοσύνη, με το μήνυμα σαφέστατο.

Όποιος τολμά ας κουνήσει.

Δεν θα μακρηγορήσουμε άλλο, δεν υπάρχει χώρος, αλλά κυρίως δεν υπάρχει λόγος.

Θα ήταν παράληψη να μην αναφερθεί όμως ότι τα γραφεία της Εισαγγελίας, που παρέλαβε η Εισαγγελέας που φεύγει παρέπεμπαν σε σκηνικό… Οθωμανικής περιόδου και σήμερα ντρέπεσαι να ακουμπήσεις.

 

Υ.Γ. Ο αρχικός τίτλος του κειμένου ήταν «Στην… Σιδηρά κυρία της Δικαιοσύνης με την πιο ευαίσθητη ψυχή». Άλλαξε στην πορεία.

 

Σχετικά Άρθρα