Η συντήρηση του φωτισμού και η… τύφλα μας

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 28/01/2020 - 19:42

Ούτε εγώ δεν ξέρω πόσα χρόνια γίνεται αυτή η δουλειά.

Εσείς να μας τα λέτε, εμείς να τα γράφουμε και αυτοί που πρέπει να ενεργήσουν να μας… γράφουν, και εκείνοι με την καλή πάντα έννοια του όρου…

Αυτό γιατί δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι ο Δήμαρχος Χίου για παράδειγμα, ένα από τα πιο γερά… αυτιά του τόπου, δεν άκουσε το βουητό από την σημερινή ας πούμε ενέργεια, να κλείσει για μια ώρα, πρακτικά έκλεισε λιγότερο, ο δρόμος από το Φαρμακείο του Χάρλα μέχρι τον Κρόνο, να τα γράφουμε… Χιώτικα  να καταλαβαινόμαστε, για να συντηρηθεί λέει ο Δημοτικός φωτισμός!

Εκείνος ντε ο ασυντήρητος, όπως λέμε… απροσάρμοστος.

Να συμφωνήσουμε ότι δεν είναι εύκολο. Ούτε όμως είναι εύκολο να πληρώνουν οι δημότες «χρυσάφι» τα δημοτικά τέλη, μεταξύ αυτών και ο δημοτικός φωτισμός, όπου σε τελική ανάλυση ουδείς τους ρωτάει, όσα μας λένε πληρώνουμε, και την ίδια ώρα να βλέπουμε την… τύφλα μας.

Δεν είναι δυνατόν να ανάβουν λάμπες σαν πυγολαμπίδες, να μην ανάβουν καθόλου, να σβήνουν στην υγρασία, να αναβοσβήνουν στον αέρα, να βραχυκυκλώνουν από την ζέστη, να ανάβουν ντάλα μεσημέρι και να σβήνουν την νύχτα.

Δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε του χρόνου τα… Χριστούγεννα για να δούμε την πόλη φωτεινή.

Μα που να τα προλάβει όλα η Δημοτική αρχή, προσπαθεί κ.λ.π.

Δεκτά όλα, δεκτές και οι προσπάθειες, δεν μηδενίζει κανείς τίποτα, αλλά και οι προηγούμενοι προσπαθούσαν και οι προηγούμενοι των προηγουμένων, αλλά η τύφλα, τύφλα και η χρόνια συντήρηση, συντήρηση και μάλιστα σε εργάσιμες ώρες, σε μια αγορά έτσι φτιαγμένη, που βραχυκυκλώνει στο λεπτό, όχι στο πεντάλεπτο ή το πενηντάλεπτο, όπως έγινε πάλι σήμερα.

Βεβαίως γνωρίζω και τις παθογένειες, ένα σμάρι έτοιμο να σε φάει, γιατί δεν σέβεσαι τα δίκια του εργάτη, το ωράριο του, την Κυριακάτικη αργία του κ.λ.π.

Συγνώμη βρε παιδιά ο εργαζόμενος στο ασθενοφόρο, που σε σηκώνει από την άσφαλτο έχει ωράριο; Ο σερβιτόρος που σε ταϊζει στην αλλαγή του χρόνου είναι ο αρχι -εκμεταλλευόμενος του πλανήτη;

Υπάρχει εργατική νομοθεσία, που ορίζει τι γίνεται σε κάθε περίπτωση. Ίσως με μεγαλύτερο κόστος, αλλά αν τα υπολογίσει κανείς, με την ταχύτητα της δουλειάς, την ποιότητα της, την έλλειψη άγχους από τον ίδιο τον εργαζόμενο, στο τέλος συμφέρει σίγουρα.

Σε τελική ανάλυση αυτό που δεν πρέπει ούτε καν να κουβεντιάζεται, πόσο μάλλον να γίνεται, είναι να κλείνει για τον οποιοδήποτε λόγο ένας δρόμος της πόλης.

Και φυσικά δεν αναφερόμαστε σε κάτι απρόοπτο. Εδώ μια μέρα έμεινε ακόμα και το φορτηγάκι της Τροχαίας από διαφορικό, το έχει λειώσει ο Κολόμβος, και έκλεισε η κυκλοφορία, έξω από την Βιβλιοθήκη.

Αναφερόμαστε στις τακτικές προγραμματισμένες εργασίες, που κλείνουν δρόμους, που σκάνε την πόλη, που αγανακτούν τους δημότες, που χτυπούν τον επαγγελματία, που ψάχνει τον πελάτη με το… φανάρι, που σε τελική ανάλυση έχει τον… ασυντήρητο.

 

Υ.Γ. Τώρα που γράφω, ο Περιφερειακός δρόμος από το My market  μέχρι τον κόμβο της ΔΕΗ, εκεί ντέ που σκοτώθηκε το παλληκάρι με το πατίνι, είναι σκοτεινός, γιατί μετά τις μεγάλες βροχές το σύστημα… τάπαιξε. Πάμε στοίχημα ότι στον επόμενο… θάνατο θα ανάψουν οι λάμπες αυτομάτως;

 

Σχετικά Άρθρα