Και… βρασμένοι και… σκιασμένοι

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 08/06/2021 - 18:14

Κατ’ αρχήν περπατάμε ως γνωστόν με το κεφάλι… κάτω.

Το αν- θρωπος εκ του άνω θορών, είναι μια από τις ετυμολογικές ερμηνείες, δεν ισχύει για τον Χιώτη. Αλλιώς θα έβλεπε ας πούμε τα κτίρια της Απλωταριάς και αναφέρομαι σ’ αυτήν γιατί εκεί περνάμε την μισή ζωή μας, που λέει ο λόγος.

Βεβαίως κοιτάμε κάτω και για πρακτικούς λόγους, αφού όλο και κάποιο δίποδο δεν θα έχει μαζέψει τα στερεά απόβλητα του τετραπόδου του, αλλά η ουσία δεν αλλάζει, δεν κοιτάμε πάνω.

Το καλοκαίρι επιπροσθέτως, γιατί προσθέσαμε στην αισθητική της πόλης και δεί της Απλωταριάς τις… τέντες, ελληνικά και σκίαστρα, για να μην σκάμε από την ζέστη.  

Επιβεβαιώνοντας έτσι την ιστορική ρήση του Γεωργίου Παπανδρέου του… μυαλωμένου, περί μονιμότητας του προσωρινού.

Αν επισκεφθεί κανείς την ποιοτική ιστοσελίδα με παλιές φωτογραφίες της Χίου, βλέπει γνωστά μαγαζιά της Απλωταριάς, που έχουν στην είσοδο τους ακόμα και τρία σκαλοπάτια!

Ε, εμείς οι νεοέλληνες είπαμε μαζί με το ψήλωμα του… επιπέδου μας, να ψηλώσομε και τους δρόμους και έτσι σιγά – σιγά τα ψιλοκάναμε τα μαγαζιά ισόγεια, με τάση υπογείων, αλλά παράλληλα φέραμε πιο κοντά στα πρόσωπα μας την… ζέστα.

Τελευταίο κατόρθωμα, η πάντα με μελέτες επιστημόνων στρώση της Απλωταριάς με μαρμαρόπλακες (!!!) η οποία ως γνωστόν μας έκανε το κεφάλι τούρμπο, και ταυτόχρονα προς ανακούφιση της κεφαλής πάντα, η θερμότητα δεν πάει απαραίτητα με το μυαλό και το περιεχόμενο της, έφερε και τις… τέντες.

Και εκεί που νομίζαμε ότι η λύση βρέθηκε προσωρινά, δημοτική την δημοτική αρχή, αντί να αναζητούμε λύση του προβλήματος, μονιμοποιήσαμε το καραγκιόζ μπερντέ, για το οποίο σύμφωνα και με την λογική του γείτονα μας Ανατολίτη, στο τέλος το… παινευόμαστε κιόλας.

Έτσι άλλη μια χρονιά άρχισε το… άπλωμα, το οποίο στο τέλος θα το συνηθίσουμε, ίνα μη είπω το εξελίξουμε κιόλας, αφού άνετα οι τέντες μπορούν να γίνουν… ομπρέλες και έτσι να μπορούμε να βολτάρουμε και χωρίς να βρεχόμαστε.

Και για τελειώσει η πλάκα, να ρωτήσουμε αν τουλάχιστον η παρούσα δημοτική αρχή μπορεί να αναζητήσει τεχνικές λύσεις, υπάρχουν επαλείψεις ας πούμε, που μειώνουν την ηλιακή ακτινοβολία και την εκπεμπόμενη θερμότητα ή θα συμβιβαστούμε ότι τόχει η μοίρα μας σαν ζούμε σαν γύφτοι;

Συγνώμη που το θέτω ευθέως, αλλά ρομαντισμός σ’ αυτήν την άθλια αισθητική, που στο τέλος να δείτε ότι θα καμαρώνουμε κιόλας, δεν χωράει.

 

Υ.Γ.: Θερμή παράκληση να δεί ο Δήμος ξανά τις σχάρες στην Ατσικής, που την… μουνουχίσαμε σε Στεφάνου Τσουρή, έτσι για να εκδικηθούμε τον αείμνηστο καλό Δήμαρχο. Χτυπάνε το βράδυ και δεν μπορούν να κοιμηθούν οι άνθρωποι. Προσωπικά τους συμβούλεψα να κοιμούνται την… ημέρα, αλλά με διαβεβαίωσαν ότι ντούκου – ντούκου στα αυτιά τους είναι 24ωρο.

 

 

Σχετικά Άρθρα