Χίος, Τετάρτη 8 Ιουλίου

Kαλές οι ευλογίες της Εκκλησίας για την Ναυτιλία αλλά δεν φτάνουν

Γιάννης Τζούμας
Δευ, 02/12/2019 - 19:39

«Αυτή τη σημαία να μην την υποστείλετε ποτέ και πουθενά»

Αυτά τα λόγια είπε στους πρωτοετείς Καπεταναίους ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος, σκύβοντας και φιλώντας το εθνικό μας σύμβολο, με το οποίο υποδέχονταν οι σπουδαστές στην Οινούσσα, τις αρχές, τους γονείς τους και τους καλεσμένους στην σημερινή λιτή εκδήλωση υποδοχής τους.

Τα ίδια θερμά λόγια τους είπε και στην διάρκεια της εκδήλωσης.

Πατρίδα μας είναι η θάλασσα τους επεσήμανε, η σημαία της θα φτάσει παντού σε όλο τον κόσμο από σας, ο Άγιος Νικόλας θα είναι προστάτης στην πλώρη σας, κρατήστε ψηλά τις αξίες της πατρίδας, της θρησκείας, της οικογένειας και… μορφωθείτε.

Για να μάθετε να κυβερνάτε, να διατάζετε, πρέπει να μάθετε να ακούτε, κατακτήστε την γνώση, τους είπε ο Διοικητής της Σχολής Πλωτάρχης Παντελής Βατούσης, μεταξύ άλλων, γιατί εμείς τον θυμόμαστε μάχιμο στα περιπολικά του Λιμεναρχείου σε δύσκολες συνθήκες, και απόφοιτος της Ακαδημίας.

Για γνώση μίλησε και ο Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. Γιώργης Σκανδάλης, δικός μας επίσης, Διοικητής της 9ης Περ. Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος στο Βόρειο Αιγαίο, που πριν μια δεκαετία ήταν Διοικητής στην ίδια Ακαδημία.

Για γνώση μίλησε και ο Διευθυντής Σπουδών Καπετάνιος Κυριάκος Θεοδωράκης, για γνώση μίλησαν όλοι.

Και επειδή τελείωσε η εκδήλωση και ειπώθηκαν όλα τα… καλά, τι να κάνουμε οι… υποδοχές καλά έχουν, αφήστε εμένα που με τάισε η θάλασσα, όπως και όλη τη γενιά μου να κάνω τον… κακό, εκφράζοντας προφανώς και άλλους, που δεν μπορούσαν έτσι να εκφραστούν… επισήμως.

Και ποιός αδέλφια θα παρέχει τη γνώση;

Η Πολιτεία, που ενώ αναγνωρίζει ότι η Εμπορική ναυτιλία είναι μαζί με τον τουρισμό οι μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας, έχει αφήσει τις Δημόσιες Σχολές στον αυτόματο;

Οι μέχρι σήμερα Κυβερνήσεις, που το μόνο που έκαναν ήταν να αναβαθμίσουν τις Σχολές βαφτίζοντας τις… Ακαδημίες;

Πως θα ανταγωνιστούν οι Δημόσιες Ακαδημίες αυτές, τις αντίστοιχες του εξωτερικού που… επιτίθενται; Πως θα ανταγωνιστούν τις Ιδιωτικές του Εξωτερικού που υπάρχουν και του Εσωτερικού, που έρχονται;

Με βιβλία του… ιδρύματος Ευγενίδου; Με καθηγητές συνταξιούχους Πλοιάρχους, που το ελληνικό… γυφτο κράτος ζητά να τους αφαιρέσει τα πρόσθετα ψίχουλα διδασκαλίας από τις συντάξεις τους;

Με εποπτικά όργανα της επόμενης δεκαετίας, την ώρα που τα σημερινά απέχουν πλέον έτη φωτός;

Με το γεγονός ότι αν δεν υπήρχαν οι εφοπλιστές, η Εκκλησία, οι χορηγοί, οι σπουδαστές σήμερα θα σιτίζονταν θα έλεγα… σαν τους μετανάστες – πρόσφυγες αλλά το αποφεύγω;

Με το γεγονός ότι ακόμα και οι κοιτώνες των γυναικών, που έγιναν φέτος στην Ακαδημία Πλοιάρχων Οινουσσών και αυτοί προϊόν χορηγιών είναι;

Σταματώ εδώ γιατί ο κατάλογος είναι μεγάλος.

Δεν μηδενίζει κανείς τίποτα. Ούτε την προσπάθεια των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, να βγάλουν ανθρώπους να Διοικούν, ούτε την προσπάθεια των Καθηγητών να βγάλουν στελέχη να Πλοιαρχεύουν, ούτε τα θερμά λόγια, τις πράξεις και τις ευχές της Εκκλησίας, ούτε αν θέλετε τις προσπάθειες ακόμα και των πολιτικών, που βρέθηκαν στο τιμόνι του ΥΕΝ, αλλά αυτά δεν φτάνουν.

Με τα υλικά εξαγωγής των εντερικών σωλήνων λουκουμάδες δεν φτιάχνονται.

Οι κυβερνήσεις και η παρούσα πρέπει να δείξουν το έμπρακτο ενδιαφέρον τους στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, που χρόνια αντέχουν στις προκλήσεις των καιρών. Οι τεχνολογικές όμως εξελίξεις είναι τυφώνας, δεν φτάνει πιά ούτε το φιλότιμο, ούτε η ναυτοσύνη, χρειάζεται να ηλίθια πολιτεία να επενδύσει στην πιο βαριά βιομηχανία της, που βρίσκεται εκτός συνόρων, δεν ρυπαίνει, δεν βαραίνει κανέναν, παρά μόνο τυπώνει λεφτά και τα φέρνει στον τόπο.

Επιτέλους όσοι Κυβερνάτε ΞΥΠΝΗΣΤΕ. Διαθέστε κονδύλια, επενδύστε στη θάλασσα.

 

 

Υ.Γ. Πάμε στοίχημα ότι τους Διοικητές Γ. Σκανδάλη και Π. Βατούση, που τους χωρίζει μια δεκαετία, τους συνδέει ένα πράγμα; Ότι στα ανώτατα κλιμάκια και στα υπουργεία πέταγαν τις εισηγήσεις τους για αναβάθμιση της Ακαδημίας και των άλλων αντίστοιχα Ακαδημιών στον κάλαθο των αχρήστων.

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 07/07/2020 - 19:56

Σύμφωνα με το γνωμικό η αίγα δεν μασάει… ταραμά, για μαστίχα δεν ξέρουμε, αλλά εκτός της πλάκας τώρα, και οι πέτρες πρέπει να έχουν καταλάβει ότι το να χρησιμοποιούμε την μαστίχα για… μάσημα, έχει την ίδια αξία για τους Άραβες, πριν ανακαλυφθεί ότι το πετρέλαιο προκαλεί κίνηση και δεν είναι για… εντριβές ή για φωτισμό λυχνιών.

Δεν θα κουραστούμε να το γράφουμε, ότι μας χρειάζεται έρευνα, πιστοποίηση, οικολογική καλλιέργεια, αυστηροί έλεγχοι ποιότητας και άμυνα στις επιθέσεις που θα ακολουθήσουν.

Γιατί θα ακολουθήσουν επιθέσεις και θα είναι σκληρές.

Η μαστίχα ανοίγεται και όποιος ανοίγεται πρέπει να περιμένει και τις τρικολοποδιές. Και οι… τρικλοποδιές του φαρμάκου είναι πιο μαγκιόρες απ’ αυτές των ναρκωτικών και της πορνείας, γιατί πλέον μιλάμε για άλλα νούμερα και μεγέθη.

Τελευταία είδηση αυτή της κυκλοφορίας αντισηπτικού για τον πανδημία του κορωνοϊού και όχι μόνο, εντός τριμήνου με βάση τη μαστίχα.

Μην ρωτήσει κανείς γιατί ανακαλύπτουμε κάτι που το αναφέρει ο Ηρόδοτος  το 500 π.χ. ότι δηλαδή  η μαστίχα έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, γιατί και τα πετρέλαια του Αιγαίου και άλλα, μέχρι να πλακωθούμε με την Τουρκία, να μην μείνει κολυμπηθρόξυλο, μέχρι να τα… ανακαλύψουμε, το πετρέλαιο θα είναι για τις βρούβες αφού θα έχει δώσει τη θέση του στις ήπιες μορφές ενέργειας και στον ηλεκτρισμό, μπαταρίες αυτοκινήτων κ.λ.π. που δεν θα παράγεται από καύσιμα.

Δεν χρειάζονται λοιπόν εκπλήξεις, που ένα Διεθνές Συνέδριο Νανοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μας ανοίγει τα μάτια για άλλη μια χρήση της μαστίχας. Άλλωστε θα ρθούν πολλές αν στηθεί και λειτουργήσει το Ινστιτούτο Έρευνας της Μαστίχας της ΕΜΧ.

Αυτό που πρέπει να μας αφυπνίσει είναι ότι όλα αυτά δεν παντρεύονται με το… Gramoxon τυχαίο το… ατυχές παράδειγμα.

Οι εξελίξεις θα είναι ταχύτατες, ταχύτατη πρέπει να είναι και η ΕΜΧ, που δεν μπορεί να εκτινάσσεται σε τέτοια μεγέθη και να λειτουργεί, χωρίς κανείς να φταίει προσωπικά, σε συνθήκες… ατμού την εποχή της πυρηνικής σύντηξης.

Για παράδειγμα το αντισηπτικό έπρεπε να το βγάλουμε πριν τρείς μήνες.

Ας παραδειγματιστούμε από τον ιδιωτικό τομέα. Είδαμε πως σε… μια νύχτα ο Παπουτσάνης αντί για σαπούνια έβγαλε αντισηπτικά και εκτινάχθηκαν τα έσοδα του την ώρα που όλοι βυθίζονταν;

Δεν κάνω προς Θεού κριτική, ποιός είμαι άλλωστε, θέλω απλά να καταδείξω ότι η μαστίχα, όπως και ναυτιλία μπορεί τοπικά να μας σώσει. Αρκεί να θέλουμε να σωθούμε.

 

Υ.Γ. Επανέρχομαι στην πρόταση μου, με αφορμή την σημερινή διαμαρτυρία των Σύρων στην Πλατεία. Όποιος παίρνει άσυλο να του δίνει ο Δήμος Χίου ένα εισιτήριο ΔΩΡΕΑΝ για τον Πειραιά. Ας αρχίσουν από τους καμιά πενηνταριά, που μη έχοντες στέγη, έχουν σπάσει τις πόρτες και… διαμένουν στα πρώην, μα πολύ πρώην ενοικιαζόμενα στου Γιαμού στον Καρφά.