Χίος, Σάββατο 7 Δεκεμβρίου

Kαλές οι ευλογίες της Εκκλησίας για την Ναυτιλία αλλά δεν φτάνουν

Γιάννης Τζούμας
Δευ, 02/12/2019 - 19:39

«Αυτή τη σημαία να μην την υποστείλετε ποτέ και πουθενά»

Αυτά τα λόγια είπε στους πρωτοετείς Καπεταναίους ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος, σκύβοντας και φιλώντας το εθνικό μας σύμβολο, με το οποίο υποδέχονταν οι σπουδαστές στην Οινούσσα, τις αρχές, τους γονείς τους και τους καλεσμένους στην σημερινή λιτή εκδήλωση υποδοχής τους.

Τα ίδια θερμά λόγια τους είπε και στην διάρκεια της εκδήλωσης.

Πατρίδα μας είναι η θάλασσα τους επεσήμανε, η σημαία της θα φτάσει παντού σε όλο τον κόσμο από σας, ο Άγιος Νικόλας θα είναι προστάτης στην πλώρη σας, κρατήστε ψηλά τις αξίες της πατρίδας, της θρησκείας, της οικογένειας και… μορφωθείτε.

Για να μάθετε να κυβερνάτε, να διατάζετε, πρέπει να μάθετε να ακούτε, κατακτήστε την γνώση, τους είπε ο Διοικητής της Σχολής Πλωτάρχης Παντελής Βατούσης, μεταξύ άλλων, γιατί εμείς τον θυμόμαστε μάχιμο στα περιπολικά του Λιμεναρχείου σε δύσκολες συνθήκες, και απόφοιτος της Ακαδημίας.

Για γνώση μίλησε και ο Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. Γιώργης Σκανδάλης, δικός μας επίσης, Διοικητής της 9ης Περ. Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος στο Βόρειο Αιγαίο, που πριν μια δεκαετία ήταν Διοικητής στην ίδια Ακαδημία.

Για γνώση μίλησε και ο Διευθυντής Σπουδών Καπετάνιος Κυριάκος Θεοδωράκης, για γνώση μίλησαν όλοι.

Και επειδή τελείωσε η εκδήλωση και ειπώθηκαν όλα τα… καλά, τι να κάνουμε οι… υποδοχές καλά έχουν, αφήστε εμένα που με τάισε η θάλασσα, όπως και όλη τη γενιά μου να κάνω τον… κακό, εκφράζοντας προφανώς και άλλους, που δεν μπορούσαν έτσι να εκφραστούν… επισήμως.

Και ποιός αδέλφια θα παρέχει τη γνώση;

Η Πολιτεία, που ενώ αναγνωρίζει ότι η Εμπορική ναυτιλία είναι μαζί με τον τουρισμό οι μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας, έχει αφήσει τις Δημόσιες Σχολές στον αυτόματο;

Οι μέχρι σήμερα Κυβερνήσεις, που το μόνο που έκαναν ήταν να αναβαθμίσουν τις Σχολές βαφτίζοντας τις… Ακαδημίες;

Πως θα ανταγωνιστούν οι Δημόσιες Ακαδημίες αυτές, τις αντίστοιχες του εξωτερικού που… επιτίθενται; Πως θα ανταγωνιστούν τις Ιδιωτικές του Εξωτερικού που υπάρχουν και του Εσωτερικού, που έρχονται;

Με βιβλία του… ιδρύματος Ευγενίδου; Με καθηγητές συνταξιούχους Πλοιάρχους, που το ελληνικό… γυφτο κράτος ζητά να τους αφαιρέσει τα πρόσθετα ψίχουλα διδασκαλίας από τις συντάξεις τους;

Με εποπτικά όργανα της επόμενης δεκαετίας, την ώρα που τα σημερινά απέχουν πλέον έτη φωτός;

Με το γεγονός ότι αν δεν υπήρχαν οι εφοπλιστές, η Εκκλησία, οι χορηγοί, οι σπουδαστές σήμερα θα σιτίζονταν θα έλεγα… σαν τους μετανάστες – πρόσφυγες αλλά το αποφεύγω;

Με το γεγονός ότι ακόμα και οι κοιτώνες των γυναικών, που έγιναν φέτος στην Ακαδημία Πλοιάρχων Οινουσσών και αυτοί προϊόν χορηγιών είναι;

Σταματώ εδώ γιατί ο κατάλογος είναι μεγάλος.

Δεν μηδενίζει κανείς τίποτα. Ούτε την προσπάθεια των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, να βγάλουν ανθρώπους να Διοικούν, ούτε την προσπάθεια των Καθηγητών να βγάλουν στελέχη να Πλοιαρχεύουν, ούτε τα θερμά λόγια, τις πράξεις και τις ευχές της Εκκλησίας, ούτε αν θέλετε τις προσπάθειες ακόμα και των πολιτικών, που βρέθηκαν στο τιμόνι του ΥΕΝ, αλλά αυτά δεν φτάνουν.

Με τα υλικά εξαγωγής των εντερικών σωλήνων λουκουμάδες δεν φτιάχνονται.

Οι κυβερνήσεις και η παρούσα πρέπει να δείξουν το έμπρακτο ενδιαφέρον τους στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, που χρόνια αντέχουν στις προκλήσεις των καιρών. Οι τεχνολογικές όμως εξελίξεις είναι τυφώνας, δεν φτάνει πιά ούτε το φιλότιμο, ούτε η ναυτοσύνη, χρειάζεται να ηλίθια πολιτεία να επενδύσει στην πιο βαριά βιομηχανία της, που βρίσκεται εκτός συνόρων, δεν ρυπαίνει, δεν βαραίνει κανέναν, παρά μόνο τυπώνει λεφτά και τα φέρνει στον τόπο.

Επιτέλους όσοι Κυβερνάτε ΞΥΠΝΗΣΤΕ. Διαθέστε κονδύλια, επενδύστε στη θάλασσα.

 

 

Υ.Γ. Πάμε στοίχημα ότι τους Διοικητές Γ. Σκανδάλη και Π. Βατούση, που τους χωρίζει μια δεκαετία, τους συνδέει ένα πράγμα; Ότι στα ανώτατα κλιμάκια και στα υπουργεία πέταγαν τις εισηγήσεις τους για αναβάθμιση της Ακαδημίας και των άλλων αντίστοιχα Ακαδημιών στον κάλαθο των αχρήστων.

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Παρ, 06/12/2019 - 17:58

Την ερχόμενη Τετάρτη θα ταρακουνηθεί… συθέμελα το Αιγαίο.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, δεν πειράζει που δεν κατάλαβα γιατί, θα κλείσουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και οι Δήμοι για το προσφυγικό.

Οι εργαζόμενοι βέβαια δεν φέρουν καμιά ευθύνη, αλλά θα μπορούσαν να παρακαλέσουν να γίνει η επόμενη κινητοποίηση Παρασκευή να την… κάνουν για τριήμερο.

Ας τα πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, αναγνωρίζοντας ότι η μεγαλύτερη παγίδα της χώρας διαχρονικά είναι ο λαϊκισμός και αυτό κάνουν σήμερα οι αιρετοί σε Περιφέρεια και Δήμους.

Αυτό που χρειαζόμαστε, που μας λείπει είναι η υπευθυνότητα, οι συνετές πράξεις.

Να κλείσουν λοιπόν Περιφέρεια και Δήμοι, γιατί δεν λύνεται το προσφυγικό και εδώ και καιρό μεταναστευτικό – προσφυγικό πρόβλημα.

Άραγε η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν θα ήθελε να το λύσει;

Η παρούσα δεν θέλει;

Δηλαδή ένα διεθνές, τεράστιο πρόβλημα που απασχολεί διεθνείς συσκέψεις, συναντήσεις ηγετών πρώτου μεγέθους, που απασχολεί σήμερα όλα τα πολιτικά μυαλά, θα το λύσουμε κλείνοντας την Περιφέρεια και τα Δημαρχεία;

Αλήθεια, τι ζητάμε;

Να φυλάσσονται τα σύνορα. Η φύλαξη απαιτεί δύο, αλλιώς υπάρχει το πνίξιμο.

Το θέλουμε; Να το πούμε αλλά όχι κλείνοντας τα… Δημαρχεία.

Να επιστρέφονται γρήγορα όσοι απορρίπτεται το άσυλο τους.

Να γίνει, αλλά στο τέλος και αυτό απαιτεί δύο. Η Τουρκία, μια σοβαρή χώρα και ένας κακός γείτονας, έχει σήμερα ας πούμε στη Χίο, την ώρα που δεν επιστρέφουμε κανέναν, δύο Αστυνομικούς. Αν αποφασίσουμε να επιστρέφουμε θα τους κάνει δέκα, όπως παλιά. Αυτοί θα εγκρίνουν στο τέλος τις επιστροφές και όχι εμείς, το λησμονούμε.

Θέλουμε να αδειάσουν τα νησιά. Αυτή η Κυβέρνηση το προσπαθεί, αλλά ας παραδεχτούμε αυτό που έλεγε ο… αχώνευτος ο Μουζάλας. Όσους παίρνουμε άλλους τόσους θα μας στέλνουν την επομένη.

Η Τουρκία κάνει αυτό που έκανε πάντα στην ιστορία της. Πατάει στις συγκυρίες… προσφυγικό σήμερα, και κάνει… πόλεμο στους γείτονες της, πήζοντας τους στις ροές απελπισμένων και φέρνοντας τις ίδιες τις χώρες σε απελπισία.

Σε μια τέτοια βρίσκεται και η χώρα μας.

Θέλαμε να κλείσει η Μόρια και η ΒΙΑΛ. Αυτό εξήγγειλε η Κυβέρνηση, συμπληρώνοντας ότι είναι υπέρ των κλειστών κέντρων, τα οποία τελικά θέλει να τα κάνει εκεί, που υποδείκνυαν οι ίδιοι οι αιρετοί, δηλαδή του «Διαόλου τη  μάνα». Αυτοί οι αιρετοί που σήμερα κλείνουν τις Δημοτικές υπηρεσίες.

Τώρα λοιπόν, που ήρθε ο λόγος στην πράξη δεν θέλουμε τα Κλειστά Κέντρα, αλλά θέλουμε να κλείσουν και τα υπάρχοντα.

Μήπως δεν γίνονται και τα δύο μαζί;

Βεβαίως η παρούσα κυβέρνηση ας πούμε, είναι επί του προκειμένου, πιο αργή από τον θάνατο, βεβαίως και στο τέλος μπορεί να μας μείνει και η ΒΙΑΛ και το ΠΡΟΚΕΚΑ και αν θέλει ο Ερντογάν θα ανοίξουμε και δεύτερη ΒΙΑΛ. Αυτή είναι η αλήθεια και πρέπει να την αναγνωρίσουμε, να την διαβάσουμε σωστά αλλιώς θα ρίχνουμε τουφεκιές στον αέρα, όπως θα κάνουν οι Δήμαρχοι την Τετάρτη.

Δυστυχώς είμαστε απέναντι σε ένα διεθνές πρόβλημα, που λόγω γεωγραφικής θέσης μπήκε στο σπίτι μας. Ή συνεργαζόμαστε με τους συμμάχους μας και το αντιμετωπίζουμε ακόμα και στη λογική αντί να ξοδεύουμε τόσα λεφτά συντήρησης να επιδοτούμε την επιστροφή ή θα αντιμετωπίσουμε τεράστια κρίση, την οποία πρέπει να δούμε σε πανεθνικό επίπεδο και μέτρα εκτάκτου ανάγκης.

Άλλωστε στο κέντρο έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι τι πρόβλημα ξέφυγε από τα νησιά.

Έχουμε αυτή τη στιγμή 40.000 ανθρώπους στα νησιά μας. Όσο και αν το απέφυγε η υπόλοιπη Ελλάδα, ήρθε η ώρα της αλήθειας. Τα νησιά δεν χωρούν άλλους, το πρόβλημα έγινε από Αιγαιακό, πανελλαδικό και αύριο θα γίνει πανευρωπαϊκό. Κάποια στιγμή οι απελπισμένοι που τάϊζαν τα χρυσά στομάχια των Βορειοευρωπαίων θα ξεσηκώνονταν.

 Ε, αυτό έγινε, γίνεται μπροστά στα μάτια μας.

Εμείς αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα σε επίπεδο κινητοποιήσεων, τα κάναμε όλα. Δεν χρειάζεται να φωνάξουμε σε κανένα κέντρο και να κλείσουμε τίποτα, το πρόβλημα πλέον δεν είναι δικό μας και λυπάμαι αν δεν το καταλάβαμε. Το πρόβλημα έχει φύγει από τα νησιά, σε λίγο θα πνίξει τη χώρα. Αν κύριοι της Κυβέρνησης δεν το βάλετε πρώτο στην αντζέντα σας, θα σας πάρει μαζί του σαν βαρίδι στον πάτο.

 

Υ.Γ. Το κλείσιμο Περιφέρειας και Δήμων έχει την ίδια σοβαρότητα με την… παραίτηση των Δημάρχων για το ίδιο πρόβλημα.