Χίος, Σάββατο 18 Ιανουαρίου

Kαλές οι ευλογίες της Εκκλησίας για την Ναυτιλία αλλά δεν φτάνουν

Γιάννης Τζούμας
Δευ, 02/12/2019 - 19:39

«Αυτή τη σημαία να μην την υποστείλετε ποτέ και πουθενά»

Αυτά τα λόγια είπε στους πρωτοετείς Καπεταναίους ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος, σκύβοντας και φιλώντας το εθνικό μας σύμβολο, με το οποίο υποδέχονταν οι σπουδαστές στην Οινούσσα, τις αρχές, τους γονείς τους και τους καλεσμένους στην σημερινή λιτή εκδήλωση υποδοχής τους.

Τα ίδια θερμά λόγια τους είπε και στην διάρκεια της εκδήλωσης.

Πατρίδα μας είναι η θάλασσα τους επεσήμανε, η σημαία της θα φτάσει παντού σε όλο τον κόσμο από σας, ο Άγιος Νικόλας θα είναι προστάτης στην πλώρη σας, κρατήστε ψηλά τις αξίες της πατρίδας, της θρησκείας, της οικογένειας και… μορφωθείτε.

Για να μάθετε να κυβερνάτε, να διατάζετε, πρέπει να μάθετε να ακούτε, κατακτήστε την γνώση, τους είπε ο Διοικητής της Σχολής Πλωτάρχης Παντελής Βατούσης, μεταξύ άλλων, γιατί εμείς τον θυμόμαστε μάχιμο στα περιπολικά του Λιμεναρχείου σε δύσκολες συνθήκες, και απόφοιτος της Ακαδημίας.

Για γνώση μίλησε και ο Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. Γιώργης Σκανδάλης, δικός μας επίσης, Διοικητής της 9ης Περ. Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος στο Βόρειο Αιγαίο, που πριν μια δεκαετία ήταν Διοικητής στην ίδια Ακαδημία.

Για γνώση μίλησε και ο Διευθυντής Σπουδών Καπετάνιος Κυριάκος Θεοδωράκης, για γνώση μίλησαν όλοι.

Και επειδή τελείωσε η εκδήλωση και ειπώθηκαν όλα τα… καλά, τι να κάνουμε οι… υποδοχές καλά έχουν, αφήστε εμένα που με τάισε η θάλασσα, όπως και όλη τη γενιά μου να κάνω τον… κακό, εκφράζοντας προφανώς και άλλους, που δεν μπορούσαν έτσι να εκφραστούν… επισήμως.

Και ποιός αδέλφια θα παρέχει τη γνώση;

Η Πολιτεία, που ενώ αναγνωρίζει ότι η Εμπορική ναυτιλία είναι μαζί με τον τουρισμό οι μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας, έχει αφήσει τις Δημόσιες Σχολές στον αυτόματο;

Οι μέχρι σήμερα Κυβερνήσεις, που το μόνο που έκαναν ήταν να αναβαθμίσουν τις Σχολές βαφτίζοντας τις… Ακαδημίες;

Πως θα ανταγωνιστούν οι Δημόσιες Ακαδημίες αυτές, τις αντίστοιχες του εξωτερικού που… επιτίθενται; Πως θα ανταγωνιστούν τις Ιδιωτικές του Εξωτερικού που υπάρχουν και του Εσωτερικού, που έρχονται;

Με βιβλία του… ιδρύματος Ευγενίδου; Με καθηγητές συνταξιούχους Πλοιάρχους, που το ελληνικό… γυφτο κράτος ζητά να τους αφαιρέσει τα πρόσθετα ψίχουλα διδασκαλίας από τις συντάξεις τους;

Με εποπτικά όργανα της επόμενης δεκαετίας, την ώρα που τα σημερινά απέχουν πλέον έτη φωτός;

Με το γεγονός ότι αν δεν υπήρχαν οι εφοπλιστές, η Εκκλησία, οι χορηγοί, οι σπουδαστές σήμερα θα σιτίζονταν θα έλεγα… σαν τους μετανάστες – πρόσφυγες αλλά το αποφεύγω;

Με το γεγονός ότι ακόμα και οι κοιτώνες των γυναικών, που έγιναν φέτος στην Ακαδημία Πλοιάρχων Οινουσσών και αυτοί προϊόν χορηγιών είναι;

Σταματώ εδώ γιατί ο κατάλογος είναι μεγάλος.

Δεν μηδενίζει κανείς τίποτα. Ούτε την προσπάθεια των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, να βγάλουν ανθρώπους να Διοικούν, ούτε την προσπάθεια των Καθηγητών να βγάλουν στελέχη να Πλοιαρχεύουν, ούτε τα θερμά λόγια, τις πράξεις και τις ευχές της Εκκλησίας, ούτε αν θέλετε τις προσπάθειες ακόμα και των πολιτικών, που βρέθηκαν στο τιμόνι του ΥΕΝ, αλλά αυτά δεν φτάνουν.

Με τα υλικά εξαγωγής των εντερικών σωλήνων λουκουμάδες δεν φτιάχνονται.

Οι κυβερνήσεις και η παρούσα πρέπει να δείξουν το έμπρακτο ενδιαφέρον τους στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, που χρόνια αντέχουν στις προκλήσεις των καιρών. Οι τεχνολογικές όμως εξελίξεις είναι τυφώνας, δεν φτάνει πιά ούτε το φιλότιμο, ούτε η ναυτοσύνη, χρειάζεται να ηλίθια πολιτεία να επενδύσει στην πιο βαριά βιομηχανία της, που βρίσκεται εκτός συνόρων, δεν ρυπαίνει, δεν βαραίνει κανέναν, παρά μόνο τυπώνει λεφτά και τα φέρνει στον τόπο.

Επιτέλους όσοι Κυβερνάτε ΞΥΠΝΗΣΤΕ. Διαθέστε κονδύλια, επενδύστε στη θάλασσα.

 

 

Υ.Γ. Πάμε στοίχημα ότι τους Διοικητές Γ. Σκανδάλη και Π. Βατούση, που τους χωρίζει μια δεκαετία, τους συνδέει ένα πράγμα; Ότι στα ανώτατα κλιμάκια και στα υπουργεία πέταγαν τις εισηγήσεις τους για αναβάθμιση της Ακαδημίας και των άλλων αντίστοιχα Ακαδημιών στον κάλαθο των αχρήστων.

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Παρ, 17/01/2020 - 22:21

Μα είναι ερωτήματα τώρα αυτά;

Αναφερόμαστε στην κινητοποίηση της Τετάρτης για το μεταναστευτικό – προσφυγικό ή μόνο για το… μεταναστευτικό, όπως σημειώνει η εικονιζόμενη αφίσα κάλεσμα της Περιφέρειας;

Να μια πρώτη επισήμανση με σημασία. Όταν κινητοποιείσαι για κάτι, πρέπει να είναι σαφές το πλαίσιο της διαμαρτυρίας σου.

Γιατί φωνάζεις, τι αιτήματα έχεις, απέναντι σε ποιόν, τι επιδιώκεις και αν εκτός από αρνητικός σε κάτι έχεις και προτάσεις, που δεν εισακούγονται.

Με αυτά τα δεδομένα ας μην έχουμε αυταπάτες. Κοινό πλαίσιο δεν υπάρχει. Άλλα λέει η Περιφέρεια, άλλα οι φορείς, για παράδειγμα η ΑΔΕΔΥ, άλλα οι… Χαλκούσοι και άλλα οι… Βρονταδούσοι.

Ας μην το αναλύσουμε παραπέρα το θέμα, νομίζω είναι κατανοητό.

Όμως κατανοητό είναι και ένα βασικό άλλο. Κατά καιρούς αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορούμε να μην φωνάξουμε, έστω και με διαφορετικούς τόνους, δεν μπορούμε να μην στείλουμε προς το πανελλήνιο το αίτημα μας, ότι δεν αντέχουμε άλλο.

Αυτό και θα διαμηνύσει η κινητοποίηση της Τετάρτης.

Όχι δεν έχουμε αυταπάτες, όχι δεν μας τσιμπάει κατά καιρούς μύγα, όχι δεν περιμένουμε να μας ακούσουν και αύριο να στείλουν καράβια να αδειάσουν τα νησιά, όχι δεν θα λύσουμε αύριο το πρόβλημα, όμως με άλλη μια δυνατή, ειρηνική πάντα έκρηξη μας, πρέπει να κάνουμε σαφές ότι οι αντοχές μας εξαντλήθηκαν.

Και αυτό δεν συμβαίνει γιατί μας κούρασε μόνο η πολυκοσμία, αυτών που οι μισοί λέμε πρόσφυγες – μετανάστες και οι άλλοι μισοί λαθρομετανάστες, μας κούρασε ο ερασιτεχνισμός μέχρι εξοντώσεως της κεντρικής εξουσίας.

Μιας εξουσίας που έχει και χρώμα και όνομα. Μιας εξουσίας που μας ξεκίνησε με τα παλαβά ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα και άφησε το υπ’ αριθμόν ΕΝΑ πρόβλημα της χώρας στον αυτόματο, με μια άλλη εξουσία, που ήρθε μόλις χθες από τα χείλη του Πρωθυπουργού να μας πεί, συγνώμη λάθος η κατάργηση του υπουργείου.

Που; Στο Μεταναστευτικό!

Δηλαδή ας πάει και το παλιάμπελο με τους Συριζαίους ήρθε ο… μαθητής Κυριάκος Μητσοτάκης, που είχε διαβάσει τόσο καλά στις πανελλήνιες, γιατί μέχρι τώρα δείχνει επιτυχία και σοβαρότητα παντού, να μας πεί ότι, λάθος δεν διάβασα καλά… Μαθηματικά και… Αρχαία.

Βέβαια από μιας πλευράς είναι θετικό ότι το λέει, αλλά έλεος, όχι πιά άλλα λάθη ή αδιάβαστα μαθήματα στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, οι νησιώτες δεν αντέχουν άλλο.

Εμείς λοιπόν θα κινητοποιηθούμε και ας γνωρίζουμε ότι άμεσα δεν θα έχουμε κανένα αποτέλεσμα. Η κανονικότητα μας, που λέει και η αφίσα της Περιφέρειας δεν θα γυρίσει ως δια μαγείας, η Κυβέρνηση όμως αντιλαμβάνεται ότι είναι καταδικασμένη να επιτύχει;

Και ας προσέξουν όλοι κάτι, αν επιτύχει σ’ αυτό δεν θα φορά μόνο τα νησιά, θα φανεί διαβασμένη και έτοιμη στα βασικά μαθήματα, θα έχει επιτύχει συνολικά.

 

Υ.Γ.  Εννοείται ότι το πρώτο που πρέπει να δούν, είναι που θα πηγαίνει ο 4001, διότι δεσμεύτηκαν για 4000 στο Φλώρι. Αν οι αριθμοί μείνουν ως έχουν, απλά θα έχουμε δύο… ΒΙΑΛ!