Κάνε το όπως οι γυναίκες στην Βολισσό

Γιάννης Τζούμας
Δευ, 11/04/2022 - 21:17

Τις είδα σε φωτογραφίες που μου έστειλε φίλος και τις θαύμασα.

Πρώτα επειδή ήταν νέες, μετά γιατί ήταν γυναίκες και τέλος για το μήνυμα τους.

Το νέες σημαίνει ζωή και ζωή στην Αμανή σημαίνει δυό φορές ζωή. Το γυναίκες σημαίνει πίσω παιδιά, σημαίνει διαπαιδαγώγηση, σημαίνει ουσία, σημαίνει μάνα, σημαίνει παράδειγμα.

Αυτό το έβαλα τρίτο στη σειρά, αλλά έχει την μεγαλύτερη ίσως σημασία, γι’ αυτό που έκαναν οι γυναίκες της Βολισσού, που μαζεύτηκαν την Κυριακή και μιλάμε… σαπούνισαν το χωριό.

Μπήκε μπροστά ο Πολιτιστικός Σύλλογος, μπήκε η Κοινότητα, τώρα στα πλαίσια του σχεδίου διάλυσης της Αυτοδιοίκησης το λέμε αλλιώς, αλλά εμένα δεν με νοιάζει, ο κόπος για να διαλυθούν των… Ελλήνων οι Κοινότητες είναι μάταιος, τα ονόματα που λέτε και οι τίτλοι, ειδικά στα χωριά λίγη σημασία έχουν. Σημασία έχει η πράξη και οι γυναίκες της Βολισσού, πρακτικές το κατάλαβαν.

Αλήθεια παιδιά και αυτό ισχύει για όλο το νησί και είναι άσχετο με το ποιός είναι Δήμαρχος, γιατί τόχουμε και αυτό το μίζερο, πιστεύει κανείς πως γίνεται κουμάντο οργανωτικά, η καθαριότητα και όχι μόνο αυτό, να βγεί από επαγγελματίες ή εργάτες του Δήμου από τα Λεπτόποδα μέχρι τον Λιμένα Μεστών;

Γνώμη μου είναι ότι αυτό αφορά τα χοντρά πράγματα και αυτό με το ζόρι. Τα μικρά, τα καθημερινά, αυτά που δίνουν την υγεία, το άρωμα και το χρώμα, το δίνουν και μπορούν να το δώσουν μόνο οι τοπικές κοινωνίες με την εθελοντική δράση των πρωτοπόρων τμημάτων τους και οι γυναίκες της Βολισσού αυτό έκαναν.

Έβλεπα το ωραίο ρεπορτάζ στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV για τον Ορεινό δρόμο στις Καρυές. Ένας αθλητής, να με συγχωρέσει δεν συγκράτησα το όνομα του, αλλά αυτό λίγη σημασία έχει, απάντησε ως εξής στην Ειρήνη Αναγνώστου. «Τρέχεις τώρα τον ορεινό δρόμο, περπατάς και χαίρεσαι τη φύση, βλέπεις ένα σκουπίδι κάτω, αντί να γκρινιάξεις μόνο ή να στενοχωρηθείς, σκύψε και μάζεψε το, αυτό που θα ήθελες ή περιμένεις να το κάνει κάποιος άλλος, κάνε το ΕΣΥ».

Αυτό έκαναν και οι γυναίκες στη Βολισσό, αυτό μπορεί να γίνεται παντού και δεν σημαίνει ότι απαλλάσσει τους άλλους, Κράτος, Δήμοι ή όποιος άλλος από τις ευθύνες του. Ίσα – ίσα ενεργοί πολίτες, σημαίνει στην προέκταση του και ποιό υπεύθυνη Πολιτεία.

Κάντε το όπως οι γυναίκες στην Αμανή, η ζωή μας θα γίνει καλύτερη και όχι μόνο πιό καθαρή. Γιατί οι γυναίκες αυτές δεν… καθάρισαν, έδωσαν το πιό λαμπερό παράδειγμα συμμετοχής στα κοινά στην πράξη.

 

Υ.Γ.: Θυμόσαστε τι παθαίνει η Ευρώπη όταν… φταρνίζεται η Γαλλία; Περίμενε κανείς ότι οι συνεχιστές ενός Σιράκ και ενός Μιτεράν θα έπαιρναν και οι δύο μαζί 7%; Μακάρι να ξυπνήσουν και οι εδώ εκπρόσωποι τους. Αλλιώς θα χτυπήσει μια μέρα η πόρτα και δεν θα είναι ο γαλατάς, θα είναι η… Λεπέν.

Σχετικά Άρθρα