Χίος, Πέμπτη 13 Αυγούστου

Το καθάριο… βλέμμα και ο λόγος του μικρού Καρδαμυλίτη Νικόλα Φατσή

Γιάννης Τζούμας
Δευ, 02/10/2017 - 21:00

- Κύριε Τζούμα δεν θα ανέβει κανείς στα Καρδάμυλα για την κινητοποίηση μας;
Ο λόγος ήταν επιτακτικός, ο αγώνας τους μεγάλος, ένα ολόκληρο χωριό ήταν στο πόδι με τα Σχολεία κλειστά, διεκδικώντας ένα τμήμα εν λειτουργιά, αυτό των οικονομικών του ΕΠΑΛ.
Τι στο καλό δεν δικαιούνταν μια ώρα δρόμος προβολή, αυτών που σήμερα κυβερνούν τον μισό παγκόσμιο εμπορικό στόλο;
Πήγαμε λοιπόν κοντά τους για το ρεπορτάζ, μίλησαν οι γονείς, οι καθηγητές, οι μαθητές του Λυκείου, οπότε με πλησιάζει και ένα παιδί.
«Κύριε θα ήθελα να μιλήσω και εγώ, πειράζει που είμαι… μικρός;»
Στάθηκε απέναντι μου με θάρρος, εκείνος κοίταζε το φακό και εγώ το καθαρό του βλέμμα.
«Το κλείσιμο ενός τμήματος μπορεί να λέει λίγα πράγματα γι’ αυτούς που βλέπουν το θέμα λογιστικά, όμως για ένα χωριό αυτό είναι η αρχή του τέλους. Το Κράτος, το υπουργείο Παιδείας, δεν μπορεί να μην βλέπει ότι έτσι σταδιακά κλείνει ένα σχολειό και όταν κλείσει ένα σχολειό, μετά κλείνει το χωριό και αυτό για μια ακριτική περιοχή είναι μείζον πολιτικό και κοινωνικό πρόβλημα».
Τον ξαναείδα σήμερα στις 7.00 π.μ. στην κατάληψη του Δημαρχείου Χίου.
Τώρα δεν ζήτησε την… άδεια μου. Στήθηκε πάλι μπροστά στην κάμερα.
«Για τα παιδιά της Πόλης, είπε, η αλλαγή ενός Σχολείου άντε να προσθέσει 10-20’ στην προσέλευση τους σ’ αυτό, αν κλείσει στα Καρδάμυλα σημαίνει ότι αλλάζει η ζωή της οικογένειας, είναι η αρχή του τέλους να αδειάσουν οι ακριτικές γωνιές της πατρίδας μας, αυτό δε μετριέται λογιστικά είναι ανυπολόγιστο, είναι βαρύ πλήγμα για την πατρίδα μας».
Ο Νίκος Φατσής είναι μόνο 15 χρόνων και είπε τόσο καθάρια της αλήθεια, που κολλάει στον τοίχο, προφέσορες και πτυχιούχους, πρώην επαναστάτες και νυν καριερίστες του υπουργείου Παιδείας, είπε και είδε τόσο μακριά όσο αυτοί βλέπουν τις καρέκλες τους και τους παχυλούς μισθούς τους.
Σ’ ευχαριστούμε Νικόλα για τον καθάριο σου λόγο και το καθαρό σου βλέμμα.
Να σε χαίρονται οι γονείς σου και να σε καμαρώνουν οι δάσκαλοι σου.
Υ.Γ. Μία γνωστή καθηγήτρια στον αριστερό χώρο των ΕΠΑΛ, πλησιάζοντας με στην πρωϊνή κινητοποίηση, μου είπε: «Να ξέρεις, ότι πάνω στην διατήρηση των ΕΠΑΛ πολλοί Συριζαίοι εκπαιδευτικοί έστησαν καριέρες και τώρα τα κλείνουν σε μια νύχτα.»
 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Τετ, 12/08/2020 - 17:27

Γράψαμε για το αεράδικο πλοίο, που βρίσκεται ακόμα αγκυροβολημένο στην έξοδο του λιμανιού.

Και στο κάτω – κάτω γιατί να μην είναι. Μήπως στον Λίβανο έδωσε καμιά σημασία κανείς στους δημοσιογράφους, που έγραφαν να απομακρυνθεί η αποθήκη λιπασμάτων από το Λιμάνι της Βηρυτού;

Όμως ας ξεκινήσουμε με μια επιστολή ενός σοβαρού ανθρώπου, σε σχέση με τα σχόλια του μεγάλου… καφενείου που θα σχολιάσομε μετά.

Ο συμπολίτης μας λοιπόν Δημήτρης Ψαραδάκης μας έγραψε τα εξής:

 

Αγαπητή ΑΛΗΘΕΙΑ,

 

Νομίζω ότι στο άρθρο σας ΠΟΙΟΙ ΔΙΑΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΧΙΟΣ... ΒΗΡΥΤΟΣ αδικείτε τον συγκεκριμένο τύπο πλοίων.

Θα ήθελα να σας το επισημάνω αυτό, διότι νομίζω ότι μια εφημερίδα σαν την δική σας που εκδίδεται σε αυτόν τον τόπο, έχει την πρόσβαση και τη δυνατότητα να γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλο έντυπο τέτοια θέματα.

Δεν είναι της ώρας να εξηγήσω γιατί αδικείται ο συγκεκριμένος τύπος πλοίων, όμως σαν επαγγελματίας του κλάδου, σας ενημερώνω ότι είναι τα ασφαλέστερα πλοία που κυκλοφορούν.

Το Λιμεναρχείο προφανώς το γνωρίζει αυτό γι’ αυτό και του επέτρεψε να αγκυροβολήσει, όπως άλλωστε γίνεται σε όλα τα μέρη του κόσμου.

Σχετικά με το «υγροποιημένο φυσικό αέριο» σας ενημερώνω ότι με τους νέους κανονισμούς των καυσίμων, το LNG θα είναι το μέλλον για όλη τη ναυτιλία, στη στεριά όπως γνωρίζετε το φυσικό αέριο είναι ήδη μέσα στα σπίτια μας και συνεχώς επεκτείνετε τι θα λέγαμε εάν... αύριο μας ζητηθεί να γίνει σταθμός ανεφοδιασμού και τροφοδοσίας με φυσικό αέριο και στο νησί μας; Ή ακόμα και LNG ανεφοδιαστική μονάδα κάπου στη βόρεια ή νότια Χίο, για να εξυπηρετεί τα πλοία στο πέρασμά τους που φυσικά προϋποθέτει ναυσιπλοΐα παράλληλα του νησιού μας αλλά και αγκυροβολημένα πλοία στη ράδα του;

Δυστυχώς ή ευτυχώς τα στενά μας, αν θέλουμε να προσφέρουμε υπηρεσίες, δεν επιτρέπουν να έχουμε την πολυτέλεια για οριοθέτηση πολλών τύπου αγκυροβολίων.

Ας καλοδεχτούμε λοιπόν και αυτόν τον τύπο πλοίου που μας έκανε την τιμή να έρθει και να αφήσει λίγα από τα κέρδη του στο νησί μας και να ευχηθούμε να έρθουν και άλλα, και το σπουδαιότερο να προετοιμαστούμε γι’ αυτά και να αποδείξουμε ότι είμαστε σε θέση να τους προσφέρουμε αυτό που ζητούν, διαφορετικά ανεβαίνοντας προς τα βόρεια θα στρίβουν... αριστερά.

Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση αλλά και ενημέρωση.

 

Υ.Γ.: Συγχαρητήρια στον κύριο Γ. Τζούμα για τα ΑΛΗΘΙΝΑ του.

 

Να απαντήσουμε τώρα στον κύριο Ψαραδάκη.

Φυσικά και τα πλοία αυτά είναι ασφαλέστατα μέχρι υπερβολής. Φυσικά και είναι όλα καλοδεχούμενα. Εμείς όμως το συνδέσαμε με μια παράμετρο, αυτή των ημερών που διανύουμε.

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι, γιατί προφανώς ή το έχουμε παρεξηγήσει ή το συνηθίσαμε ή νομίζουμε ότι είναι… πλάκα.

 Με την Τουρκία βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση. Δεν το λέμε επισήμως αλλά το ξέρουν όλοι. Το ξέρει και η επίσημη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, το ξέρει ο Διεθνής παράγοντας, το ξέρουν οι στρατιωτικοί που βρίσκονται με το χέρι στην σκανδάλη, το ξέρουν οι επίστρατοι, το ξέρουμε όλοι, αλλά ειδικά εμείς το… ξεχνάμε.

Με δεδομένο λοιπόν αυτό, κάποια πυροβόλα απέναντι έχουν στοχοποιήσει το αεράδικο. Θα πεί κανείς, το αυτόν ισχύει και για τις υποδομές. Σωστά αλλά αυτό είναι γνωστό και αμοιβαίο.

Αν ο Στρατός περίμενε να υπάρχει ΔΕΗ και κάτι άλλα… ψιλά στη Λευκωνιά, στο πρώτο πεντάλεπτο μιας πολεμικής σύρραξης, δεν θα είχε δικά του ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη.

Ξέρει λοιπόν πως η ΔΕΗ είναι… σημαδεμένη, όπως σημαδεμένα είναι και τα δικά τους καύσιμα αυτά που έχουν σκεπάσει με δίχτυ παραλλαγής μεταξύ Τσεσμέ και Κάτω Παναγιάς και νομίζουν ότι δεν τα βλέπουμε.

Το πρόβλημα είναι τα απρόοπτα, αυτά που δεν περιμένεις. Το να έχουμε λοιπόν αυτή την περίοδο το πλοίο αυτό, με το φορτίο αυτό, σε απόστασης αναπνοής από την πόλη είναι επιπολαιότητα, που μπορεί να γίνει άκρως επικίνδυνη.

Ευχαριστούμε πάντως τον κύριο Ψαραδάκη και για το ενδιαφέρον του και για την ευγένεια του.

 

Υ.Γ. Και μια απάντηση στους σχολιαστές του Facebook και αναφέρομαι σε αυτούς, που γράφουν μονίμως με χολή και μέσα στο νεύρο και την επιθετικότητα, που σχολιάζουν χωρίς να διαβάσουν, που δεν καταλαβαίνουν τι διαβάζουν. Έχω ψάξει τρόπο να τους αποκλείσω από αναγνώστες, δεν θέλω να μας διαβάζουν αυτοί οι τύποι, δεν με ενδιαφέρουν. Δυστυχώς δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Άρα υπομονή θα ζήσουμε και με αυτούς.