Χίος, Πέμπτη 23 Ιανουαρίου

Το καθάριο… βλέμμα και ο λόγος του μικρού Καρδαμυλίτη Νικόλα Φατσή

Γιάννης Τζούμας
Δευ, 02/10/2017 - 21:00

- Κύριε Τζούμα δεν θα ανέβει κανείς στα Καρδάμυλα για την κινητοποίηση μας;
Ο λόγος ήταν επιτακτικός, ο αγώνας τους μεγάλος, ένα ολόκληρο χωριό ήταν στο πόδι με τα Σχολεία κλειστά, διεκδικώντας ένα τμήμα εν λειτουργιά, αυτό των οικονομικών του ΕΠΑΛ.
Τι στο καλό δεν δικαιούνταν μια ώρα δρόμος προβολή, αυτών που σήμερα κυβερνούν τον μισό παγκόσμιο εμπορικό στόλο;
Πήγαμε λοιπόν κοντά τους για το ρεπορτάζ, μίλησαν οι γονείς, οι καθηγητές, οι μαθητές του Λυκείου, οπότε με πλησιάζει και ένα παιδί.
«Κύριε θα ήθελα να μιλήσω και εγώ, πειράζει που είμαι… μικρός;»
Στάθηκε απέναντι μου με θάρρος, εκείνος κοίταζε το φακό και εγώ το καθαρό του βλέμμα.
«Το κλείσιμο ενός τμήματος μπορεί να λέει λίγα πράγματα γι’ αυτούς που βλέπουν το θέμα λογιστικά, όμως για ένα χωριό αυτό είναι η αρχή του τέλους. Το Κράτος, το υπουργείο Παιδείας, δεν μπορεί να μην βλέπει ότι έτσι σταδιακά κλείνει ένα σχολειό και όταν κλείσει ένα σχολειό, μετά κλείνει το χωριό και αυτό για μια ακριτική περιοχή είναι μείζον πολιτικό και κοινωνικό πρόβλημα».
Τον ξαναείδα σήμερα στις 7.00 π.μ. στην κατάληψη του Δημαρχείου Χίου.
Τώρα δεν ζήτησε την… άδεια μου. Στήθηκε πάλι μπροστά στην κάμερα.
«Για τα παιδιά της Πόλης, είπε, η αλλαγή ενός Σχολείου άντε να προσθέσει 10-20’ στην προσέλευση τους σ’ αυτό, αν κλείσει στα Καρδάμυλα σημαίνει ότι αλλάζει η ζωή της οικογένειας, είναι η αρχή του τέλους να αδειάσουν οι ακριτικές γωνιές της πατρίδας μας, αυτό δε μετριέται λογιστικά είναι ανυπολόγιστο, είναι βαρύ πλήγμα για την πατρίδα μας».
Ο Νίκος Φατσής είναι μόνο 15 χρόνων και είπε τόσο καθάρια της αλήθεια, που κολλάει στον τοίχο, προφέσορες και πτυχιούχους, πρώην επαναστάτες και νυν καριερίστες του υπουργείου Παιδείας, είπε και είδε τόσο μακριά όσο αυτοί βλέπουν τις καρέκλες τους και τους παχυλούς μισθούς τους.
Σ’ ευχαριστούμε Νικόλα για τον καθάριο σου λόγο και το καθαρό σου βλέμμα.
Να σε χαίρονται οι γονείς σου και να σε καμαρώνουν οι δάσκαλοι σου.
Υ.Γ. Μία γνωστή καθηγήτρια στον αριστερό χώρο των ΕΠΑΛ, πλησιάζοντας με στην πρωϊνή κινητοποίηση, μου είπε: «Να ξέρεις, ότι πάνω στην διατήρηση των ΕΠΑΛ πολλοί Συριζαίοι εκπαιδευτικοί έστησαν καριέρες και τώρα τα κλείνουν σε μια νύχτα.»
 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Τετ, 22/01/2020 - 19:44

Δεν βαριέστε, πείτε πως είμαι… διαστροφικός ή βλέπω πιά λόγω ηλικίας τα πράγματα από την.. καλλιτεχνική τους σκοπιά, αλλά θα ήθελα για την σημερινή κινητοποίηση να μην γράψω τα τετριμμένα.

Ναι ήταν μια μεγάλη, ενωτική, ήσυχη, δυναμική συγκέντρωση.

Με ουσία, με μηνύματα, με προβληματισμό και κυριότερο αυτόν, ότι έχουμε να κάνουμε ακόμα πολλές τέτοιες συγκεντρώσεις…

Δεν θέλω λοιπόν να γράψω αυτά που είδαμε όλοι, είτε δια ζώσης, είτε απευθείας από τα Μέσα Ενημέρωσης, είτε αργότερα στους τηλεδιαύλους, πλην των… Αθηναϊκών, που μέχρι να συνειδητοποιήσουν ότι ειδήσεις δεν είναι μόνο οι… σπασμένες πόρτες, δεν θα τους βλέπει πιά άνθρωπος.

Θέλω να γράψω γι’ αυτούς που δεν θα γράψει κανείς.

Αυτούς που από τα ξημερώματα είχαν πιάσει όλα τα πόστα, προκειμένου να διασφαλιστεί η τάξη σε μια μεγάλη συγκέντρωση, να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας ώστε να συμμετέχουν όλοι οι πολίτες.

Αυτούς που είτε φαίνονταν, είτε οι περισσότεροι όχι, ήθελαν και αυτοί να διαδηλώσουν τα αισθήματα τους και δεν μπορούσαν.

Αυτούς που σε διάφορα καίρια σημεία ρύθμιζαν την κυκλοφορία ώστε χιλιάδες άνθρωποι να βρεθούν για λίγη ώρα σε ένα σημείο χωρίς να ταλαιπωρηθούν.

Αυτούς που βρίσκονταν από τα ξημερώματα στην ΒΙΑΛ, γιατί είναι γνωστό ότι την ίδια ώρα που εμείς ζητάμε να αδειάσει, το ίδιο ζητούν και οι μετανάστες – πρόσφυγες, που είναι μέσα, συνεπώς… διαδηλώνομε μαζί.

Αυτούς, που με την παρουσία τους και παρά το γεγονός ότι βιώνουν την ανοργανωσιά του Κράτους στο υπ’ αριθμόν ένα σοβαρό πρόβλημα του, πλην των εθνικών, εν τούτοις εκείνοι θα πρέπει να δράσουν οργανωμένα, χωρίς ωράρια, χωρίς υπερωρίες, χωρίς αυξήσεις σε κανέναν μισθό, με μοναδικό γνώμονα να κρατήσουν σε υψηλά επίπεδα το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών.

Γιατί χωρίς ασφάλεια απλά δεν υπάρχει Δημοκρατία.

Θα ήθελα λοιπόν να γράψω και να συγχαρώ τους Αστυνομικούς, για την δική τους αφανή συμβολή στην επιτυχία της σημερινής Παγχιακής κινητοποίησης.

 

Υ.Γ. Θα έγραφα και για τον μοναδικό σήμερα σε ΟΛΟ το νησί ιδιοκτήτη περιπτέρου, που δεν κατάλαβε τι έγινε και… άνοιξε. Δεν θα του κάνω την τιμή. Ας του την κάνουν οι καταναλωτές με τον τρόπο τους. Εκείνοι ξέρουν.