Χίος, Παρασκευή 29 Μαΐου

Κορωνο… Χιός

Γιάννης Τζούμας
Δευ, 16/03/2020 - 19:42

Όλα είναι πρωτόγνωρα, οι συνθήκες «πολεμικές» και τα εισαγωγικά δεν είναι τυχαία.

Τούτος ο λαός πέρασε δυσκολότερες καταστάσεις.

Η δική μας η γενιά περνάει τώρα από εξετάσεις.

Η πατρίδα μας περνάει δύσκολα, όπως και άλλες σε ένα παγκοσμιοποιημένο κόσμο.

Το νησί μας, το σπίτι μας μένει μέχρι στιγμής αλώβητο.

Αν αναρωτιόμαστε γιατί, οι απαντήσεις είναι δίπλα μας.

 Γιατί στην κοσμοπολίτικη εξωστρεφή Χίο, η οικογένεια καλά κρατεί, γιατί εδώ δεν έκλεισαν τα Σχολεία για να γεμίσουν οι καφετέριες, γιατί εδώ αν εξαιρέσει κανείς τον… μακαρονοϊό, οι πολίτες πειθάρχησαν, γιατί ακούσαμε, γιατί αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε.

Στη γυάλα βέβαια δεν μπορούμε να μείνουμε, αργά ή γρήγορα το κρούσμα θα μας χτυπήσει την πόρτα. Και εδώ δεν χρειάζεται πανικός ούτε ανθρωποφαγία.

Αντιθέτως χρειάζεται αλληλεγγύη και ζεστασιά στον πάσχοντα ή τους πάσχοντες.

Τούτες τις ώρες που ένας άγνωστος ιός χτυπάει την πόρτα της ανθρωπότητας, θυμίζοντας εκτός των μεγάλων επιτεύξεων την ασημαντότητα μας, εμείς πρέπει να σκύψουμε στις αξίες που μεταφέρομε στο DNA μας, τουλάχιστον για 5000 χρόνια.

Αξία στον άνθρωπο, τον κάθε άνθρωπο, κανείς δεν μας είπε ότι το κρούσμα θα είναι έλληνας, πειθαρχία, αλληλεγγύη.

Υπάρχει κυβέρνηση, υπάρχουν θεσμοί, υπάρχουν οι άριστοι επιστήμονες της χώρας, που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Πρέπει να τους ακούμε, να συνεχίζουμε να τους ακούμε, αυτό που αρχίσαμε καλά στο νησί να το τελειώσουμε εξίσου καλά.

Ο ιός θα περάσει αλλά οι επιπτώσεις του στην οικονομία θα λυγίσουν πολλούς.

Δεν θα τους σπάσουν όμως. Και δεν θα τους σπάσουν αν εμείς απλώσουμε το χέρι μας. Ακόμα και μια ομοειδή επιχείρηση, που μέχρι χθες είμαστε ανταγωνιστές, σήμερα πρέπει να την δούμε σαν αδελφή μας.

Ας βάλουμε στοίχημα. Κανείς να μην πέσει στη Χίο. Όλοι μαζί να περάσουμε τον δύσκολο κάβο. Τι στο καλό ναυτικοί της ζωής είμαστε.

Ακόμα και το τραγούδι θέλει Καπετάνιο… Χιώτη.

 

Υ.Γ. Τα μαθηματικά δεν κάνουν ποτέ λάθος. Ετοιμαστείτε, η αυριανή μέρα θα μας βρεί και στη Χίο με κρούσματα.

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Πέμ, 28/05/2020 - 17:26

Όσοι κυκλοφορούσαμε στην πόλη τις μέρες του κορωνοϊού ξέρετε τι λέω.

Μιλάμε για την… απόλαυση, όχι μόνο για την έλλειψη κυκλοφοριακού φόρτου, αλλά κυρίως για την απουσία θορύβων, που εγώ υπολογίζω, χωρίς να είμαι ειδικός, ότι το 80% οφείλονται στα μηχανοκίνητα, μη ηλεκτρικά δίκυκλα.

Άραγε υπάρχει λύση γι’ αυτό και μήπως είναι ευκαιρία να την ξαναδούμε μιάς και λόγω πάλι κορωνοϊού, δεν έχει δόξες μόνο η… οδός Καρτάλη, αλλά μάθαμε ότι τα πόδια μας έχουν φτιαχτεί για περπάτημα, αλλά και για ποδηλασία, μιας και πρόκειται για κίνηση και άσκηση μαζί, εγώ δε θα συμπλήρωνα, επειδή το ζώ εδώ και αρκετά χρόνια είναι, και φιλοσοφία και τρόπος ζωής.

Να διευκρινίσω ότι δεν αναφέρομαι στην αγωνιστική ποδηλασία, που είναι άριστο και σκληρό άθλημα αλλά στην χαλαρή, που έχει σχέση με την μετακίνηση μας, χωρίς θόρυβο, με άσκηση και υγεία. Διευκρινίζω επίσης ότι αυτό αφορά από το απλό ποδήλατο μέχρι το ηλεκτρικό αφού στο δεύτερο δεν… λουφάρεις πετάλι, απλά σε βοηθάει να μην σου «βγαίνει η γλώσσα» στις ανηφόρες και η πόλη μας έχει αρκετά τέτοια σημεία.

Αφορμή για τον σημερινό προβληματισμό μου έδωσε όχι η Παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου, που πλησιάζει (3 Ιουνίου) αλλά το γεγονός ότι δύο ελληνικές πόλεις η Καρδίτσα και το Ρέθυμνο, βραβεύτηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις επιδόσεις τους στη δημιουργία ενός ασφαλέστερου περιβάλλοντος για πεζούς και ποδηλάτες.

Οι επιτυχίες αυτές είναι αποτέλεσμα μιας συστηματικής προσπάθειας, που και στις δύο πόλεις ξεκίνησε πριν από μία 15ετία.

Από την σχετική ειδησεογραφία κράτησα τα λόγια του Βασίλη Τσιάκου Δημάρχου της Καρδίτσας.

«Η Καρδίτσα, είπε, είναι η πρώτη πόλη στο ποδήλατο στην Ελλάδα, με το μεγαλύτερο δίκτυο ποδηλατοδρόμων και πάνω από 20.000 ποδήλατα στους δρόμους. Ξεκινήσαμε με τον πρώτο ποδηλατόδρομο πριν από 15 χρόνια και πλέον διαθέτουμε 7 χλμ. ποδηλατοδρόμων στο κέντρο και συνολικά 15 χλμ. σε όλη την πόλη. Ο πατέρας μου, που είναι 86 ετών, κυκλοφορεί με το ποδήλατο, είναι πλέον στη νοοτροπία του Καρδιτσιώτη.

Πως έγινε όμως αυτό το θαύμα. Επειδή η Καρδίτσα έχει… ισιάδες;

Ο λόγος πάλι στον Δήμαρχο.

«Παρέχομε έκπτωση κατά 20% στα δημοτικά τέλη στις επιχειρήσεις των οποίων οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν ποδήλατο (π.χ. διανομείς), αλλά και κίνητρα στους δημοτικούς υπαλλήλους ώστε να μην χρησιμοποιούν Ι.Χ. για να πηγαίνουν στον χώρο εργασίας τους»

Ανάλογη είναι η πορεία του Ρεθύμνου. «Ξεκινήσαμε το 2007 και κάθε χρόνο κάνουμε κάτι επιπλέον», είπε ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης. «Ημασταν οι πρώτοι στην Ελλάδα που ταξινομήσαμε ηλεκτρικό λεωφορείο - τα τελευταία τρία χρόνια οδηγώ κι εγώ ηλεκτρικό Ι.Χ. Παράλληλα, εργαστήκαμε συστηματικά στην απόδοση του δημόσιου χώρου στον πεζό και στον ποδηλάτη, με διαπλατύνσεις πεζοδρομίων, δημιουργία ποδηλατοδρόμων και άλλα».

Τι συμβουλεύουν οι δύο δήμαρχοι τους συναδέλφους τους;

«Να ξεκινήσουν από τα σχολεία. Να εκπαιδεύσουν τα παιδιά και να δημιουργήσουν ποδηλατολωρίδες από το κέντρο της πόλης προς τα σχολεία και τα βασικά σημεία ενδιαφέροντος της πόλης. Ετσι θα καλλιεργήσουν σταδιακά την αλλαγή νοοτροπίας», λέει ο δήμαρχος Καρδίτσας.

 «Οταν ξεκινήσαμε, είχαμε πολλές αντιδράσεις από κατεστημένα συμφέροντα που είχαν μάθει να εκμεταλλεύονται τον δημόσιο χώρο», αναφέρει ο δήμαρχος Ρεθύμνου. «Σήμερα, αυτά που κάποτε “παζαρεύαμε” έχουν τελειώσει. Όποιοι προτιμούν οι πόλεις τους να ασφυκτιούν από το αυτοκίνητο, ας μην κάνουν τίποτα. Να ξέρουν, όμως, ότι δεν θα βρίσκουν ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις ούτε για μισό έργο. Οι καιροί πλέον άλλαξαν».

Το τελευταίο ας το κρατήσουμε και εμείς, θα το βρούμε μπροστά μας.

Ας κάνει την πρώτη αρχή ο Δήμος, ήδη το έδαφος έχει καλλιεργηθεί. Αν δοθούν κίνητρα, αν φτιαχτεί ο πρώτος ποδηλατόδρομος, πιστέψτε με θα δούμε μια πόλη ζηλευτή, θα νοιώσουμε εκτός από την ελευθερία του ποδηλάτη και την ευτυχία να ζείς χωρίς θορύβους.

Βεβαίως εδώ μαζί με την επίκληση της… Αθηνάς χρειάζεται να κουνήσουμε και τα χέρια μας ή μάλλον για την περίσταση τα… πόδια μας και αυτό πιστέψτε με δεν είναι εύκολο.

 

Υ.Γ.: Το έχω ξαναγράψει. Αν όσοι με έχουν ρωτήσει για την λειτουργικότητα του ηλεκτρικού ποδηλάτου, ειδικά ρωτούν αν κάνεις… πετάλι και τους απαντώ ότι αν δεν θέλουν ας πάρουν… μονόγκαζο, αν όλοι αυτοί προχωρούσαν και στην αγορά, ο Μιχάλης ο Γιαννιώδης θα είχε πουλήσει καμιά εκατοσταριά ποδήλατα, ενώ βίας έχει δώσει 4-5.