«Λευκή νύχτα» η λευκή… βόλτα;

Γιάννης Τζούμας
Τετ, 09/08/2023 - 21:09

Άντε να δούμε αν το πείραμα θα πετύχει και θα δικαιωθούν τουλάχιστον τα χιλιόμετρα που έχει κάνει η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χίου.

Είναι ένα ερώτημα αν θα υπάρξει συνέχεια μετά την Βικτωρία Αμπαζή, αλλά αυτό είναι άσχετο με το θέμα μας, που είναι η αυριανή «Λευκή νύχτα».

Αυτή λοιπόν, τουλάχιστον στην υπόλοιπη Ελλάδα, σε πόλεις που μιμήθηκαν το ενδιαφέρον αυτό «φρούτο» του εξωτερικού, συνοδεύεται από γενναίες εκπτώσεις και προσφορές.

Έτσι έχει νόημα να κατεβεί κανείς το βράδυ να ψωνίσει, ακριβώς γι’ αυτό ως κίνητρο, για να ψωνίσει. Γιατί αδέλφια αν είναι να κατεβεί στην αγορά για να βολτάρει, αυτό δεν είναι λευκή νύχτα αλλά αυτό που λέει ο… τίτλος.

Καλό λοιπόν είναι να μην παρασυρόμαστε με εικόνες όπως αυτή της Μυτιλήνης, που καλή είναι, αλλά η εμπορικότητα δεν φαίνεται στο σουλάτσο, αλλά στις ταμειακές μηχανές. Αυτές θα χτυπήσουν αύριο το βράδυ; Γιατί αν δεν χτυπήσουν, το ξαναγράφομε, κρίμα τα… χιλιόμετρα της Βικτωρίας.

Που τι μας έλεγε με παράπονο; Τον αγώνα της να πείσει ότι «Λευκή νύχτα» σημαίνει προσφορές, σημαίνει δυνατές εκπτώσεις, σημαίνει κάτι παραπάνω, ένα κίνητρο βρε αδελφέ. Διότι δεν λέμε, κίνητρο είναι και οι μουσικές και οι «μάγοι» και οι ζογκλέρ και τα φώτα και τα ηχεία. Αν είναι όμως να μεταφραστεί αυτό σε… βόλτα, κρίμα την νύχτα.

Ας είμαστε σαφέστεροι χωρίς να είμαστε αρνητικοί. Μπορεί ξαφνικά να βρεθούμε μπροστά σε εκπλήξεις και το ευχόμαστε. Μέχρι στιγμής όμως εμείς μπορεί να προβάλλουμε το θέμα «πρωτοσέλιδα» και να κάνουμε σχετικά ρεπορτάζ, αλλά προβολή προσφορών δεν είδαμε, παρά σε κάποια μαγαζιά που μετριούνται στα δάκτυλα μιας όχι… πλήρους παλάμης.

Και η προβολή κοστίζει από ελάχιστα έως τίποτα. Διότι αν υποθέσομε ότι η προβολή στα Μέσα κοστίζει κάτι, ισχύει το ίδιο και για μια αυτοσχέδια έστω αφίσα σε μια βιτρίνα;

Συγνώμη, αλλά και στις αφίσες ισχύει το προαναφερόμενο της… κουτσουρεμένης παλάμης. Άρα, δεν λέω, μπορεί να μην συμφέρει, μπορεί να μην βγαίνει, μπορεί «όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος» αλλά αν ισχύει τούτο, τότε ωρέ αδέλφια τι την κάνουμε την «λευκή νύχτα»; Είναι επιχείρημα, γιατί το άκουσα και αυτό, την κάνουν άλλοι, ας την κάνουμε εμείς και… βλέπουμε;

Αλήθεια, να δούμε τι; Τον κόσμο να σουλατσάρει και να απολαμβάνει την βόλτα του μετά μουσικής βράδυ;

Φυσικά και δεν είναι αυτό αρνητικό, φυσικά και πρέπει να το επιδιώξουμε, φυσικά και πρέπει να επιτύχει. Αλλά για να μεταφραστεί αυτό σε έσοδα στο ταμείο, πρέπει να συνοδεύεται με δυνατές προσφορές και αυτές μέχρι στιγμής είναι… άγνωστες.

Μακάρι να μας το φυλάει η αγορά για έκπληξη. Να προχωράμε δηλαδή στην Απλωταριά και στην υπόλοιπη αγορά και να μην προλαβαίνουμε να διαβάζουμε ή να ακούμε προσφορές.

Κοντός ψαλμός αλληλούϊα.

 

Υ.Γ.: Επειδή δεν ξέρω, μπορεί κανείς να με πληροφορήσει αν στο… Ισραήλ έχουν «λευκές νύχτες»;

 

Σχετικά Άρθρα