Χίος, Τρίτη 13 Νοεμβρίου

Μ’ αυτές τις εισφορές… συμφορές ποιός θα παραδώσει πλέον μαστίχι;

Γιάννης Τζούμας
Πέμ, 22/02/2018 - 17:07
Παράδοση μαστιχιού

Η Χίος, παρά τα όσα ακούγονται προσπαθήσαμε ή προσπαθούμε κόντρα στην πραγματικότητα και την ιστορία, έχει δύο πόδια.

Το ένα πατάει στη θάλασσα και το άλλο στη στεριά.

Το θαλασσινό ας μην το αναλύσουμε, όταν το καταλάβουμε ξανά, το μέλλον του νησιού θα ξαναγίνει λαμπρό. Όταν η Χίος κολυμπούσε ψάρευε χρυσάφι, μόλις κατάκατσε στη στεριά αυτός έγινε μπρούτζος.

Το στεριανό πόδι ακούσει στο όνομα της μαστίχας, χωρίς την οποία δεν θα μας αγόραζαν ούτε οι Γενοβέζοι απ’ την καταρρέουσα Βυζαντινή Αυτοκρατορία, ούτε θα την βγάζαμε καθαρή στους αιώνες της Οθωμανικής σκλαβιάς πλην του… διαλείμματος των σφαγών.

Η μαστίχα πέρασε ένα μεγάλο διάστημα ανάπαυλας μέχρι που από το… μάσημα μετασχηματίστηκε σε… φάρμακο, με ότι σημαίνει αυτό για το μέλλον της, που όμως είναι συνυφασμένο με το μέλλον της ΕΜΧ.

Αυτό λοιπόν που ακούμε από προχθές τρομάζει. Η κυβέρνηση της διάλυσης, δεν άφησε έξω ούτε αυτό, αρχίζοντας την κατεδάφιση και στο δεύτερο πόδι της οικονομίας του νησιού, γιατί στο άλλο το θαλασσινό, φρόντισαν να το πριονίσουν οι προκάτοχοι τους.

Γιατί τι άλλο από κατεδάφιση είναι να ακούς από τους κατοίκους των Νοτιοχώρων, ότι όταν παραδώσουν ξανά μαστίχα να τους τρυπήσουν την μύτη.

Τι είδαν οι άνθρωποι με το νέο ασφαλιστικό και τους ήρθε… κούπαση;

Οι εισφορές τους θα έχουν αύξηση 13% για το 2018, ακόμη και με το ίδιο εισόδημα για το 2015, 2016, 2017. Αν όμως έχει αυξηθεί το εισόδημα η εισφορά υπερδιπλασιάζεται!

Οσοι λοιπόν δήλωσαν υποχρεωτικά το μαστίχι τους, είδαν οι εισφορές για παράδειγμα των 100 ευρώ μηνιαίως να γίνονται 200, οπότε αυτόματα έβγαλαν το συμπέρασμα ότι η νομιμότητα, όπως εννοούν οι Κυβερνώντες την κλοπή στο λαϊκό εισόδημα, βλάπτει σοβαρά πέρα από την …υγεία και την τσέπη τους.

Το έργο από τους άσχετους το έχουμε ξαναδεί. Αύξηση φορολογίας στον καπνό και τα οινοπνευματώδη; Αύξηση του λαθρεμπορίου και λιγότερα έσοδα για το άπατο εκτός από άχρηστο κράτος.

Εδώ όμως τοπικά δεν πρόκειται για κάτι απλό. Εδώ πρόκειται για το ένα από τα δύο πόδια του νησιού, που τώρα που άρχισε να τρέχει mediterra κ.λ.π. έρχεται η κυβέρνηση και βάζει τρικλοποδιά.

Απομένει να δούμε πόσο το έχουμε συνειδητοποιήσει και τι αντιδράσεις θα υπάρξουν.

 

Υ. Γ. Χάρηκα μαζί με σας ιδιαιτέρως, που η Βουλή για ένα 24ωρο παρά κάτι ψιλά, ασχολήθηκε με την έρευνα της Marc σύμφωνα με την οποία ένα στα δύο νοικοκυριά πλέον, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα έξοδα του ενοικίου και τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ.  

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Δευ, 12/11/2018 - 20:13

Την 11η Νοεμβρίου μεγάλη γιορτή της απελευθέρωσης του νησιού διάλεξε ο Δήμος Χίου για να τιμήσει την φωτισμένη Σοφία Στάϊκου, την… μητέρα 9 θεματικών Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τραπέζης Πειραιώς, μεταξύ των οποίων και το Μουσείο Μαστίχας.

Ο Δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς ευτύχησε μεταξύ άλλων και σ’ αυτό. Να τιμήσει με προτομή την ηρωϊκή μορφή του Κωνσταντίνου Περρίκου την 28η Οκτωβρίου και στη συνέχεια την Πρόεδρο του Πολιτιστικού ιδρύματος της Τραπέζης Πειραιώς, υλοποιώντας σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο Μανώλης Βουρνούς θα διεκδικήσει και 2η Δημοτική θητεία. Δεν ξέρω την τύχη της. Θα περάσει πάντως στην ιστορία σαν ο Δήμαρχος, που νομιμοποίησε την αυθαιρεσία που βρήκε και υλοποίησε αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, χτυπώντας την νοοτροπία κτίσε και ότι βγεί ή πάρε μια απόφαση να πάμε παρακάτω και ποιός θυμάται την υλοποίηση της.

Δεν γράφω το κείμενο αυτό για να εκθειάσω την Σοφία Στάϊκου, άλλωστε ποιός είμαι εγώ και τι ανάγκη το έχει. Θα ήθελα όμως να δούμε πριν την Στάϊκου μια άλλη… μακρινή ιστορία αυτή των Ξυλάδων, που αποφάσισαν να κτίσουν και να χαρίσουν στη Χίο το Ομήρειο.

Δεν νομίζω να έπασχαν από χρήματα ο Μιχάλης και η Σταματία Ξυλά, θα μπορούσαν άλλωστε να έχουν… κάψα με το μπάσκετ, ας πούμε και να τα… πέταγαν σε μια ομάδα ή ομαδάρα.

Είχαν όμως πνεύμα, είχαν πολιτιστική συγκρότηση και αυτό άφησαν το 1980 στο νησί.

Εναν πνευματικό φάρο, που φωτίζει από τότε ολόκληρες γενιές και  θα τις φωτίζει και στο μέλλον, με την ελπίδα αυτές οι γενιές να δούν το Ομήρειο και σαν εργαλείο ανάπτυξης.

Το Ομήρειο μπορεί να είναι η Ναυαρχίδα του Πολιτιστικού τουρισμού στο Βόρειο Αιγαίο.

 

Η διαφορά με την Σοφία Στάϊκου; Η Πρόεδρος του ΠΙΟΠ δεν είναι Χιώτισσα ή μάλλον δεν ήταν μέχρι την 10η Νοεμβρίου 2018, είναι όμως Σμυρνιά από μάνα και κοιτάξτε… σύμπτωση, όπου και να συναντήσεις το φώς, πίσω του είναι η Μικρασία.

 

Η Σοφία Στάϊκου δεν είναι απλά η γυναίκα του Μιχάλη Σάλλα, του πρωτοπόρου Τραπεζίτη της Πειραιώς, είναι πρώτα απ’ όλα ένας πνευματικός άνθρωπος, που έχει δουλέψει στη ζωή της και συνεχίζει να δουλεύει.

Θέλετε να γνωρίσουμε σε λίγες γραμμές το βιογραφικό της;

 

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο ΠΑΝΤΕΙΟ Πανεπιστήμιο και βιομηχανική ψυχολογία στην Αγγλία.

Δούλεψε στη CITIBANK, στην Τράπεζα της Ελλάδος, στον Υπουργό Οικονομικών στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (1974) και στην συνέχεια στο Γραφείο του τότε Πρωθυπουργού Κων/νου Καραμανλή.

Μετά το 1981 εργάστηκε στην ΙΟΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ στην Δ/νση Μάρκετινγκ και Δημοσίων Σχέσεων, στο Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων και στη Διαφημιστική Εταιρία Solid Advertising.

Από το 1992 μέχρι το 2000 ανέλαβε τον Τομέα με τα θέματα Προσωπικού, Εκπαίδευσης, Προβολής και Επικοινωνίας της Τράπεζας Πειραιώς ως Γενική Διευθύντρια και από το 2002 είναι Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς και υπεύθυνη της Εταιρικής Υπευθυνότητας της Τράπεζας.

 

Αντί λοιπόν η Σοφία Στάϊκου να χρηματοδοτεί… επιδείξεις ομορφιάς κατά την έννοια που και ο Μιχ. Ξυλάς θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει μια ομάδα… μπάσκετ έστησε 9 θεματικά Μουσεία.

 

Διαβάστε και φανταστείτε τον άθλο.

  1. Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί,
  2. Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα Αρκαδίας,
  3. Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη,
  4. Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου (Αγία Παρασκευή),
  5. Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν.& Σ. Τσαλαπάτα στο Βόλο,
  6. Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο Τήνου,
  7. Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας στην ορεινή Κορινθία,
  8. Μουσείο Μαστίχας Χίου,
  9. Μουσείο Αργυροτεχνίας στα Ιωάννινα.

Υπ’ όψιν τα Μουσεία αυτά στήθηκαν και λειτουργούν με ευθύνη και χρηματοδότηση του ΠΙΟΠ για 50 χρόνια και μετά παραδίδονται στους φορείς που θα ενδιαφερθούν, π.χ. στην ΕΜΧ στην περίπτωση μας ή αλλιώς στο Κράτος, οπότε θα πάνε όλα «άνεμο των ανέμων».

Αυτή λοιπόν η κυρία τιμήθηκε την 11η Νοεμβρίου 2018 ως επίτιμη Δημότισσα Χίου.

Είναι αυτή που αν δεν μπορούμε να το δούμε τώρα, μας έστησε ένα… Ομήρειο στο Πυργί, ξεκολλώντας μας παράλληλα από την νοοτροπία, να έχουμε μαζεμένα τα πάντα γύρω απ’ την Πλατεία Νικολάου Πλαστήρα.

Γιατί κυρίως τα έγραψα όλα αυτά; Μα για να αναρωτηθώ φωναχτά: Εμείς την τιμήσαμε ή αυτή μας τίμησε; Α, τα έγραψα και για το Υστερόγραφο.

 

Υ.Γ. Ολόκληρος Τσάκος ήρθε στη Χίο για να τιμήσει την Σοφία Στάϊκου. Ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο τοπικός Βουλευτής του Σύριζα και η Αξιωματική αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί δεν μας έκαναν την… τιμή;