Μετά τις… λωλάδες, ώρα για κυματοθραύστες για τα μποφόρ στην στεριά

Γιάννης Τζούμας
Τετ, 31/01/2024 - 21:50

Αν βαρεθήκαμε να παίζουμε στην Χίο, αν κουραστήκαμε να κάνουμε έργα, όχι για να λύσουμε προβλήματα, αλλά για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις άλλων έργων, ας διαβάσουμε τις παρακάτω γραμμές, έτσι για να μην… τρελαθούμε.

Λούτσα λοιπόν και φέτος στους παραλιακούς δρόμους. Ξέρετε, τώρα «σβήνομε» τα φανάρια, αλλά κάποια στιγμή θα μπεί και θέμα ασφάλειας.

Έτσι, εκτός από «Νήσος των παλαβών» μόνο τέτοιοι θα είχαν την πόρτα του Βιολογικού τους καθαρισμού απέναντι από την πόρτα του Αεροδρομίου τους, και στη συνέχεια θα είχαν φτιάξει ένα «τσιμέντινο τούνελ» να οδηγεί στην πόλη, θα είμαστε και η Νήσος των «απαγορευτικών στην στεριά».

Ήδη οι διερχόμενοι από τον δρόμο του Αεροδρομίου και του Βροντάδου κινδυνεύουν ή να βρεθούν στην άσφαλτο από τα… κύματα, εκτός της αναγκαστικής λούτσας οδηγών δικύκλων και άμοιρων οχημάτων.

Όμως πριν να δούμε την λύση, διότι προηγείται και η μελέτη, που λέει και ο Αντιπεριφειάρχης μας (συνήθως η μελέτες κοστίζουν τριπλάσια από τα έργα, ίσως επειδή είναι… καλές, εκ του αποτελέσματος) μήπως πρέπει να δούμε γιατί φτάσαμε μέχρι εδώ;

Μπορεί να θεωρούνται τα παρακάτω αυτονόητα, αλλά προφανώς δεν είναι, άρα ας επαναληφθούν.

Εμείς είμαστε μια ανάσα, η φύση δουλεύει ανεξάρτητα από μας. Το ανάγλυφο του νησιού έχει σχηματιστεί από τον κυματισμό της θάλασσας εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Επειδή αυτά είναι γνωστά, η Νομοθεσία είναι ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΗ σε ζητήματα Αιγιαλού και παραλίας. Τι γίνεται όμως όταν «γράφουμε» τους Νόμους και κάνουμε «λωλάδες»; Τι γίνεται όταν παράνομα μπαζώνουμε την θάλασσα; Ο Βιολογικός επεκτάθηκε πάνω σε παράνομα μπάζα; Ο ΝΟΧ επεκτάθηκε επίσης με μπάζα; Ο Βροντάδος παραλιακά σε πόσα σημεία μπαζώθηκε; Παρά τρίχα δεν γλυτώσαμε και την άλλη «λωλάδα» να μπαζώσουμε εξωτερικά το Κάστρο;

Εδώ τώρα αρχίζει η άλλη διαδικασία. Έρχεται το κράτος και αντί να αποκαταστήσει, αντί να ξεμπαζώσει, βάζει πρόστιμα νομιμοποίησης! Έτσι πληρώνουμε την βλακεία μας, αλλά φεύ δεν καθαρίζουμε. Έρχεται η φύση και μας δίνει μια κατακούτελα, θυμίζοντας μας ότι είμαστε μια σκατούλα, μετά συγχωρήσεως. Κυρίαρχη είναι εκείνη.

Κοντολογίς, μπάζα εμείς, λούτσα τώρα τα κύματα, άχρηστοι οι παραλιακοί δρόμοι.

Και ερχόμαστε τώρα στο ερώτημα. Τι κάνουμε;

«Ομφαλοσκοπείο». Είναι μια ωραία ιδέα να γίνει το Λωβοκομείο. Να μαζευόμαστε όλοι μαζί να κοιτάμε τον αφαλό μας και να κατεβάζουμε ιδέες.

Μέχρι τότε και χωρίς καμιά μελέτη (το γνωρίζω ότι τυπικά χρειάζεται) ας δούμε επιτέλους τι κάνουν αλλού. Σε τελική ανάλυση δεν ανακαλύψαμε την Αμερική.

Ας δούμε τι γίνεται στην Κύπρο, στην Ιταλία, σε άλλα νησιά, μέχρι και στην Πάτρα υπάρχει μια τεράστια μάλιστα κατασκευή κυματοθραύστη, διότι η ΜΟΝΗ λύση βρίσκεται εκεί.

Διότι όπως τα φτιάξαμε σαν τα μούτρα μας, απλά σήμερα δίνομε πατσιές στα κύματα, για να μην γράψω το άλλο, στήνομε ντουβάρια, πετάμε πέτρες και τα κάνουμε χειρότερα. Η λύση και στο Αεροδρόμιο και στον Βροντάδο και όπου μπαζώσαμε είναι οι κυματοθραύστες, που θα ανακόπτουν την ορμή των κυμάτων και αυτά να καταλήγουν ήρεμα και ομαλά στις παραλίες .

Υ.Γ.: Μπράβο στον Δήμο, που απέσυρε την αλιμπερτή «τσιγαριέρα» έναντι του ΚΥΜΑΤΟΣ στην Μπέλλα Βίστα. Και τώρα θα αναγκαζόμαστε να πετάμε τις γόπες στο χώμα. Τι ντροπή…

Σχετικά Άρθρα