Mια… Πρόεδρος για τον Ανάβατο

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 11/05/2021 - 21:47

Και τι Πρόεδρος, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Και φυσικά η είδηση είναι πως η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, είναι καλεσμένη στις εκδηλώσεις μνήμης των Σφαγών της Χίου την Κυριακή στον Ανάβατο, αλλά εμείς να δώσουμε μία ακόμα και ας μην έχει ανακοινωθεί ακόμα επισήμως.

Στην διάρκεια των εκδηλώσεων, θα ξεναγηθεί επισήμως στο υπό εξέλιξη έργο συντήρησης και ανάδειξης του Αναβάτου.

Διπλή λοιπόν είδηση καλή και σημαντική.

Ελάτε να τα βάλουμε όμως σε μια σειρά. Οι δημοσιογράφοι κατ’ αρχήν όπως λέει κατ’ ευφημισμό ο Κώστας Μαρδά, είμαστε εξ’ ορισμού… κακοί άνθρωποι.

 Έτσι μας θέλει η κοινωνία δηλαδή. Να λέμε προβλήματα, να θίγουμε τα κακώς κείμενα, να προβάλλουμε καταγγελίες, που να θίγουν τον άλλο και όχι τον… καταγγέλλοντα, γι’ αυτό μας συμπαθούν οι άνθρωποι για την… κακία μας. Οι πολιτικοί μας συμπαθούν για άλλο λόγο, με βάση το… θάψιμο που ρίχνουμε στον αντίπαλο τους.

Να μην τα πολυλογούμε, αν η κοινωνία μας ήθελε… καλούς, θα μας έστελνε να ποιμένουμε μια επαρχία, θα μας έκανε… Μάρκους δηλαδή, ή αδελφούς Παπανικολάου να κυβερνάμε την Κιβωτό ή να λειτουργούμε την Νέα Μονή.

Για σκεφτείτε το διαφορετικά. Από την ώρα που η  καλύτερη μας είδηση είναι η… κακή, άντε να μην αισθανόμαστε αλληλέγγυοι με τα «κοράκια» που άνευ θανάτων θα τα φάει η μαύρη ανεργία.

Ο μακρύς πρόλογος έγινε για να δικαιολογήσω την… καλοσύνη μου, αφού πότε πότε θα πρέπει και εμείς να ξεφεύγουμε του κανόνος.

Κατ’ αρχήν λοιπόν συγχαρητήρια στον Παντ. Μπουγδάνο και σε όσους δούλεψαν για να τιμήσει με την παρουσία της τις εκδηλώσεις μνήμης των Σφαγών, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δεν είναι απλή υπόθεση. Η κίνηση της συνιστά μια ολόκληρη διαδικασία, που έχει και γραφειοκρατία και… βαβούρα.

Και με δεδομένο ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ανώτατος Πολιτειακός Άρχων, που στην περίπτωση μας, χάριν του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι γυναίκα, έχει και αυτό την σημασία του, τιμά τις εκδηλώσεις μνήμης των Σφαγών, μας δίνει την δυνατότητα να σκεφτούμε πως θα αξιοποιήσουμε το γεγονός εν όψει των 200, μόνο χρόνων από την ημερομηνία που συντελέστηκε ένα από τα φρικιαστικότερα εγκλήματα στην ιστορία. Ήδη η επιτροπή υπό την Προεδρία του Π. Καλογεράκη έχει κάνει εκπληκτική δουλειά, νάτην πάλι η… καλοσύνη μας, αλλά πρέπει να γίνουν πολύ και πολλά περισσότερα.

Λένε ότι ο χρόνος βοηθάει την λήθη. Σωστό, αλλά δεν πρέπει να αφυδατώνει την μνήμη. Ότι ξεχνιέται… επαναλαμβάνεται και η Σφαγή δεν πρέπει να ξεχαστεί ποτέ.

Από την άλλη η ερχόμενη Κυριακή, θα πρέπει να σημειωθεί ως σημαντική και για το άλλο γεγονός, που δεν ανακοινώθηκε ακόμα επισήμως (το πρόγραμμα επισκέψεως της Αυτού Εξοχότητος της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας ανακοινώνεται μόνο από την Προεδρία). Η Πρόεδρος θα ξεναγηθεί από την Προϊσταμένη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Χίου Όλγας Βάσση, στο έργο του Αναβάτου.

Αυτό από μόνο του είναι διπλά σημαντικό. Μετά κόπων και βασάνων, ε και ολίγων… σκανδάλων κρατάμε το καλό, είπαμε πότε - πότε είμαστε καλοί άνθρωποι, το έργο του Μυστρά του Αιγαίου επιτέλους ολοκληρώνεται. Πέραν της Αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας, η Χίος προσθέτει στην φαρέτρα της άλλο ένα αναπτυξιακό εργαλείο, για το οποίο δούλεψαν και δουλεύουν άνθρωποι και δεν πρέπει να είμαστε φειδωλοί στα συγχαρητήρια και τα ΜΠΡΑΒΟ μας εκεί που πρέπει.

 

Υ.Γ.: Δεν ξέρουμε πόσοι το έχουμε συνειδητοποιήσει, αλλά δεν έχει πολλά μέρη της Ελλάδας που η Ουνέσκο την έχει συμπεριλάβει διπλά στους καταλόγους της, με ότι αυτό σημαίνει. Και η Χίος δεν έχει μόνο την Νέα Μονή, αλλά και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της μαστίχας. Και τα δύο έχουν την σφραγίδα των Αρχαιολόγων μας. Να τα λέμε όλα, και να τους σφίγγουμε το χέρι όταν πρέπει και εκεί που πρέπει.

Σχετικά Άρθρα