Χίος, Τρίτη 2 Ιουνίου

Μην... ανησυχείτε, η στρατιωτική θητεία δεν θα αυξηθεί !

Γιάννης Τζούμας
Δευ, 16/09/2019 - 18:49

Ξεθαρέψαμε αλλά δεν πειράζει. Συνήθως οι προσγειώσεις είναι ανώμαλες. Δεν ξέρω αν μας παίρνει για άλλη μια, αλλά δεν βλέπω να το δοκιμάζουμε, βαδίζουμε πάνω στα βράχια… ντουγρού, για να χρησιμοποιήσουμε μια… ελληνική έκφραση.

Αφορμή για τις σκέψεις που θα ακολουθήσουν είναι μια συνέντευξη που έδωσε στον Alpha 98.9 ο Γιώργος Γεραπετρίτης, υπουργός Επικρατείας, όπου ερωτώμενος για πιθανή αύξηση της στρατιωτικής θητείας, το αρνήθηκε κατηγορηματικά.

Σύμφωνα μάλιστα με τα αναγραφόμενα εντός εισαγωγικών ο υπουργός έβαλε τέλος στα σενάρια αύξησης της στρατιωτικής θητείας επισημαίνοντας πως «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ανατραπεί το υφιστάμενο καθεστώς».

Ο υπουργός τόνισε ότι «η κυβέρνηση λειτουργεί με βάση τα πραγματικά δεδομένα. Γι’ αυτό το ζήτημα δεν έχει υπάρξει κάποια μελέτη και δεν υπάρχει κανένα ζήτημα ανησυχίας».

Κατ’ αρχήν είχα την εντύπωση πως η στρατιωτική θητεία είναι τιμή και υποχρέωση στην πατρίδα, αλλά προφανώς είμαι της παλιάς σχολής, ενώ μάλλον η σύγχρονη, που προφανώς υπηρετούν και κάποια Κυβερνητικά στελέχη, έχουν μια γεύση… αντιρρησιών συνείδησης.

Αλλιώς δεν μπορώ να εξηγήσω αυτό το περί… ανησυχίας. Δηλαδή αν έχει αποδοθεί σωστά η φράση του κυρίου Υπουργού, τώρα με την σημερινή… προσκοπικής διάρκειας θητεία, οι μεν νέοι είναι… ήσυχοι, η δε πατρίδα πιο πολύ ακόμα, οι δε κυβερνώντες, ελπίζω όχι όλοι στην καρακοσμάρα τους.

Και αυτό γιατί όλα μπροστά μας δείχνουν ότι έρχεται ένα τεράστιο κύμα παγκόσμιας ύφεσης, που τους πρώτους που θα καταπιεί είναι τους μικρότερους. Έρχεται μια νέα διαίρεση της Δύσης με την Βρετανία να κουνάει το μαντήλι στην Ευρώπη, που βαδίζει πιθανά σε διάσπαση. Έχουμε μπροστά μας μια νέα φάση του προσφυγικού που απειλεί να μας γονατίσει και τέλος έχουμε μπροστά μας το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά, που μπορούν ανά πάσα στιγμή ή να μας βάλουν σε ανυπολόγιστες περιπέτειες.

Μέσα λοιπόν σε αυτό το κλίμα ακούμε ότι οι νέοι δεν πρέπει να… ανησυχούν και ότι αύξηση της θητείας αποκλείεται.

Δεν πειράζει. Δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Με αυτά τα μυαλά, η εναπομείνασα Ελλάδα, γεωπολιτικής αξίας των Σκοπίων, θα αναγκαστεί να στρατεύσει υποχρεωτικά και τις γυναίκες, για να μην περιοριστεί στην… Πελοπόννησο αφού θα έχει χάσει το Αιγαίο.

Υ.Γ. Τελικά τίποτα δεν είναι τυχαίο. Η Ν.Δ. στο προεκλογικό πρόγραμμα της δεν αφιερώνει ούτε μια γραμμή στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 02/06/2020 - 17:37

Υπάρχει κάτι χειρότερο από το να μην γίνονται έργα.

Να μην ολοκληρώνονται.

Υπάρχει κάτι χειρότερο από την κακοτεχνία;

Να μας κάνει η μονιμότητα της αναίσθητους.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι τα φανάρια στον νέο κόμβο της Φάρκαινας, που ίσως φανούν χρήσιμα, αν τελικά η Λιμενική Επιτροπή κλείσει την Προκυμαία και γίνει ένα καλό ουσίας στην Χιακή νοοτροπία. Να γνωρίσει ο Χιώτης τον Περιφερειακό.

Έχει κανείς μετρήσει το χρόνο, από την ώρα που έγινε ο κόμβος, που σηματοδοτήθηκε, που μπήκαν τα φανάρια και από τότε είναι κλειστά;

Σχεδόν… ξεχάστηκαν.

Ε, λοιπόν μια τομή στην αλλαγή της νοοτροπίας μας, θα είναι εκτός από την προσθήκη ενός άρθρου στο τέλος κάθε Νόμου, που θα λέει τι θα γίνεται όταν ο Νόμος παραβιάζεται, και της προσθήκης ενός άρθρου στον κανονισμό των Δημοσίων έργων.

Δεν θα πληρώνεται κανένα έργο αν δεν ολοκληρώνεται και λειτουργεί στην καθορισμένη ημερομηνία και εάν την υπερβεί ο υπεύθυνος, από τον εργολάβο μέχρι την υπηρεσία ελέγχου, θα πληρώνουν χρηματική ρήτρα.

Κατά τον ίδιο τρόπο πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη χρηματικής αμοιβής αν το έργο ολοκληρωθεί νωρίτερα.

Όλα αυτά δεν είναι… διαστημικά και εφαρμόζονται σε άλλες χώρες, που βρίσκονται ένα αιώνα μπροστά από μας, όσον αφορά την ποιότητα ζωής.

Γιατί εν τέλει χειρότερο από την κακή ποιότητα είναι η μονιμότητα της μιζέριας, είναι η βεβαιότητα ότι μέχρι να γίνει ένα έργο ξεχνιέται και όταν γίνει αρχίζει να καταστρέφεται.

Με την ευκαιρία περιμένομε την αρχή της υλοποίησης, αυτού που είπε ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Ξενάκης, που πάλι δεν είναι… διαστημικό, αφού εφαρμόζεται σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο.

Όχι αυλακιές στους δρόμους. Όποιος χαράσει οδόστρωμα θα πρέπει να αποκαθιστά ολόκληρο τμήμα του.

Προχθές κύριε Ξενάκη στην εκτέλεση του έργου του πρατηρίου καυσίμων στο May market, οι άνθρωποι τράβηξαν μια χαρακιά κατάδρομα, στη στροφή του δρόμου από το super market στον δρόμο προς το Αεροδρόμιο, την πασάλειψαν με άσφαλτο, που ήδη έκατσε και έτσι έφτιαξαν άλλο ένα… σαμαράκι από την ανάποδη, για να γκρεμοτσακίζονται τα δίκυκλα.

Ποιός θα τους υποχρεώσει να το κάνουν σωστά; Ο Δήμος, η Περιφέρεια, πάλι εδώ ο κόσμος μπερδεύεται και δεν τον νοιάζει κιόλας.

Όσοι αναρωτιούνται τώρα σε τι χρησιμεύουν τα φανάρια, πλην εκείνου του χώρου σταθμεύσεως Φάρκαινας, που διευκολύνει γιατί ανακόπτει ταχύτητες, ας αναζητήσουν την πρώτη και μόνη ολοκληρωμένη κυκλοφοριακή μελέτη της πόλης, που έγινε επί Δημαρχίας Γ. Μπουμπάρη. Αλήθεια την συμβουλεύονται ποτέ οι μετέπειτα Δημοτικοί άρχοντες;

Έλεγε. Η τοποθέτηση φαναριών στην Χίο θα είναι απλά μιμητισμός άλλων πόλεων. Είναι τέτοια η πολεοδομική συγκρότηση της πόλης, που σε συνδυασμό με τον κυκλοφοριακό φόρτο που έχει, τα φανάρια αντί να λύσουν προβλήματα θα τα επιβαρύνουν.

 

Υ.Γ.: Χρόνια πολλά στην REVOIL για τα 25χρόνια της. Ο καπετάνιος της Ευάγγελος Ρούσσος υπήρχε παράδειγμα επιμονής, συνείδησης και συνέπειας στον στόχο του. Είναι ο άνθρωπος που έβαλε στην ιστορία των καυσίμων στο νησί μας την π.ρ και μ.ρ εποχή.

 Στην πρό Ρούσου λέγαμε από το ραδιόφωνο ποιά μέρα θα έχει στο νησί … καύσιμα και την μετά την ζούμε σήμερα, με την γνωστή επάρκεια και ποιότητα.