Χίος, Πέμπτη 16 Αυγούστου

Μήπως ήρθε η ώρα να φωνάξουμε… σιωπώντας για τους δύο Ελληνες Αξιωματικούς αιχμαλώτους;

Γιάννης Τζούμας
Τετ, 11/07/2018 - 07:55
φωτο αρχείου

Διαμαρτυρία δεν είναι μόνο οι φωνές.

Ο Γκάντι λύγισε την Βρετανική Αυτοκρατορία με την σιωπή. Ηταν βέβαια συμβατή αυτή η ενέργεια με την πολιτιστική νοοτροπία των Ινδών αλλά βλέποντας το πια σε εικόνες μένεις έκπληκτος από την σύλληψη.

Την ώρα που οι Αγγλοι, καλά κουμάσια παρεμπιπτόντως, έκαναν επίθεση, οι Ινδοί κάθονταν κάτω και τις έτρωγαν. Ηττα; Λάθος απ’ ότι απεδείχθη δια του αποτελέσματος μεγάλη, πολύ μεγάλη νίκη.

Φυσικά δεν θα κάνουμε το ίδιο αλλά κάτι δεν πρέπει να κάνουμε;

Ο Πρωθυπουργός θα δεί τον Σουλτάνο Ερντογάν αύριο στις 3.30 το μεσημέρι στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Την ίδια ώρα οι δύο Ελληνες αιχμάλωτοι Αξιωματικοί θα έχουν συμπληρώσει 134 μέρες και 7 ώρες στη Φυλακή, κατά παράβαση κάθε διεθνούς δικαίου που καταπατά ασύστολα η Τουρκία και οι μεγάλοι το ανέχονται.

Θα πεί κανείς και η Κυβέρνηση έκανε και κάνει βήματα για την απελευθέρωση τους και οι μεγάλοι, ειδικά οι Ευρωπαίοι έχουν βάλει τον Ερντογάν στην καραντίνα κ.λ.π.

Όμως το πρόβλημα δεν είναι οι άλλοι αλλά εμείς.

133 μέρες τώρα μην πεί κανείς, δεν έφαγε, δεν γέλασε, δεν χάρηκε, δεν έκανε έρωτα, λόγω… εθνικού πένθους για τους δύο και καλά κάναμε όλοι.

Οι δύο είναι ζωντανοί και η ζωή είναι η δυνατότερη όλων, συνεπώς συνεχίζεται και αυτό γίνεται εις τους αιώνας των αιώνων.

Ναι, αλλά υπάρχει πάλι αυτός ο έλεγχος της συνείδησης. Εμείς τι κάνουμε για τους δύο;

Να βγούμε να κάνουμε συλλαλητήρια, να φωνάζουμε, να περικυκλώσουμε την Πρεσβεία και τα Τουρκικά Προξενεία;

Λάθος και αυτό, η οργή αυτή θα μεταφραστεί σαν τέτοια κατά του Τουρκικού λαού με τον οποίο εμείς τουλάχιστον δεν έχουμε να χωρίσομε τίποτα.

Συνεπώς τι μένει; Ο Γκάντι, η σιωπή, για σκεφτείτε το.

Μια συγκεκριμένη ώρα που θα οριστεί να παγώσουν στην χώρα όλη τα πάντα για 5’. Να μη μιλάει κανείς, να μην κουνιέται φύλλο. Την ίδια στιγμή να συγκεντρωθούμε σιωπηλά στις πλατείες των Πόλεων, το ίδιο να κάνουν και οι Ελληνες του εξωτερικού. Παντού η ίδια αντίδραση, η ίδια εκκωφαντική σιωπή, που θα μεταφράζει ένα μόνο πανό. «Λευτεριάς τους Ελληνες Αξιωματικούς αιχμαλώτους».

Δεν κάνω τώρα μάθημα κινητοποίησης μετά λεπτομερειών, μια ιδέα ρίχνω, αν επεξεργαστεί θα γίνει καλύτερη, αλλά όλα αυτά πρέπει να γίνουν γρήγορα.

Είμαι σίγουρος ότι μεγαλύτερο χτύπημα στην διεθνή εικόνα της Τουρκίας απ’ αυτή την εικόνα της σιωπής χιλιάδων, εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών, δεν θα έχει ξαναγίνει ποτέ.

 

Υ.Γ. Μην φανεί παράξενο σε κανέναν τέτοια σιωπηλή διαμαρτυρία να γίνει και στην Τουρκία.

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Τετ, 15/08/2018 - 07:44
Η υποδοχή των δύο αιχμαλώτων

Ως γνωστόν οι συνεχιστές της διπλωματίας του Φαναρίου δεν είμαστε εμείς αλλά οι… Τούρκοι. Όταν το σκάφος έχει μια μεγάλη τρύπα να μπάζει, σχέσεις με ΗΠΑ, το πλήρωμα φροντίζει να κλείσει τις άλλες μικρές τρύπες και μια απ’ αυτές ήταν οι δύο έλληνες στρατιωτικοί αιχμάλωτοι.

Αφού λοιπόν χαρούμε γι’ αυτό και κυρίως να αισθανθούμε υπερήφανοι για την αρμόζουσα σε έλληνες Αξιωματικούς συμπεριφορά των δύο απελευθερωθέντων, οφείλουμε να προβληματιστούμε για την συνέχεια.

Ποιά θα είναι αυτή; Θα κλείσει την μεγάλη τρύπα ο Ερντογάν ή θα την αφήσει ανοιχτή;

Αν συμβεί το πρώτο δεν θα μας επηρεάσει, αν όμως συμβεί το δεύτερο πρέπει να προετοιμαστούμε σε… αντίποινα.

Ποιά θα είναι αυτά; Μα να ανοίξει η κάνουλα των 3 εκατομμυρίων Σύρων και άλλων, που περιμένουν στην Τουρκία. Αν αυτοί μας κατακλύσουν η Τουρκία δεν θα το κάνει για να αποτελειώσει την Ελλάδα, αλλά να πιέσει τον Τράμπ μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το πρόβλημα το δικό μας είναι εκ των πραγμάτων Ευρωπαϊκό και αν η Τουρκία κλείσει τις Αμερικάνικες βάσεις, οι ΗΠΑ δεν έχουν άλλο τρόπο ασφαλούς μετεγκατάστασης πλην των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αν δεν εξετάσουμε το σενάριο αυτό και μείνουμε μόνο στην απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών σημαίνει ότι… τσάμπα οι Φαναριώτες διπλωμάτες ήταν Ελληνες.

 

Υ.Γ. Μπορεί η Παναγιά μας να έβαλε το χέρι της στην απελευθέρωση. Εκείνοι που το έβαλαν σίγουρα ήταν οι Αμερικάνοι, που παρέδωσαν μια λίστα αιχμαλώτων, που πρέπει άμεσα να απελευθερωθούν, ανάμεσα τους και οι δύο δικοί μας με πρώτο στη λίστα βέβαια τον δικό τους Πάστορα.