Μήπως ήρθε η σειρά του κτιρίου «Γ. Καλουτάς»;

Γιάννης Τζούμας
Δευ, 04/10/2021 - 18:34

Το σκεπτόμουνα προχθές, όταν μετά από μακρύ διάστημα, είδα επιτέλους ανοικτό το Ομήρειο στο κοινό, στην επιτυχή Ημερίδα, και με την ευκαιρία συγχαρητήρια, του Δικηγορικού Συλλόγου για το 1821 και την μεγάλη συμβολή της Χίου σ’ αυτήν, με την υπέρτατη θυσία της Σφαγής των παιδιών της.

Ευχήθηκα να ξεπεραστεί και το πρόβλημα με τα πρωτόκολλα, όπου νάναι θα έχουμε ανακοινώσεις, και να λειτουργήσουν τα Εργαστήρια του, μέχρι με τον εμβολιασμό αρχικά, απαλλαγεί και η Χώρα μας από την μάστιγα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Και το σκεπτόμουνα, τηρουμένων βεβαίως των διαφορετικών μεγεθών, σημασίας, απόστασης και ιστορίας.

Δεν παύουν όμως και τα δύο κτίρια, αναφέρομαι βεβαίως στο «Κέντρο Γεώργιος Καλουτάς» στον Κάμπο να έχουν κάτι κοινό. Το κλείσιμο. Το ένα προσωρινά, λόγω των εκτάκτων μέτρων και το δεύτερο μονίμως, λόγω… γιατί άραγε;

Ας μην σταθούμε εδώ στο μέγεθος των ευθυνών, ας το ξεπεράσουμε, για να απαντήσουμε στην ουσία, στο σήμερα, κάτι που έβαλε και σε συνέντευξη της η δραστήρια Μαργαρίτα Μαρτάκη, με την ιδιότητα τώρα του Προέδρου του Φιλοπρόοδου Ομίλου Κάμπου.

Τι γίνεται αλήθεια με το κτίριο;

Μήπως πρέπει με πρωτοβουλία της Περιφέρειας να συσταθεί μια Επιτροπή, που σε ένα τρίμηνο για παράδειγμα να μας δώσει προτάσεις αξιοποίησης, ώστε στην αρχή του 2022 να μιλάμε για ένα κτίριο δραστηριοτήτων;

Δεν γνωρίζω αν αυτές θα είναι μοναδικές ή μικτές, ούτε τον χαρακτήρα τους, ούτε μπορεί να κολλάμε στον οραματισμό του Γ. Καλουτά.

Βεβαίως και πρέπει να παρθεί υπ’ όψιν στην όποια αξιοποίηση, αλλά σίγουρα το όνειρο του αείμνηστου πρώτου αιρετού Νομάρχη της Χίου, δεν ήταν να το βλέπουν οι ερχόμενες γενιές ερείπιο και ρημάδι.

Γιατί, αν συνεχιστεί η υπάρχουσα κατάσταση, αυτή είναι η σίγουρη κατάληξη.

Κατά καιρούς ακούγονται διάφορα, το σίγουρο όμως είναι ένα. Δεν γίνεται ΤΙΠΟΤΑ.

Και το ΤΙΠΟΤΑ ούτε παράγει πολιτική, ούτε λύνει προβλήματα, ούτε μας τιμά.

Και επειδή από κάπου πρέπει να αρχίσουμε ας πάρουν την πρωτοβουλία οι Χιώτες Περιφερειακοί Σύμβουλοι και ας δώσει μια λύση το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Και ας γίνει και αυτό Δημόσια, ας το κατακτήσουμε και αυτό. Μπορεί να υπάρχει μια ωραία ιδέα, που δεν την έχει σκεφθεί κανείς και που μπορεί να κατατεθεί.

Μας χρειάζονται όμως ημερομηνίες και κατάληξη. Ο χρόνος από εδώ και πέρα είναι καθοριστικός.

Δεν θέλω να δείξουμε σε ρεπορτάζ την λεηλασία, που έχει γίνει στο «Κέντρο» κατ’ αρχήν εξωτερικά, γιατί πρόθεση δεν είναι να στεναχωρηθούμε.

Πρόθεση μας είναι να δοθεί λύση. Περιμένουμε.

 

Υ.Γ.: Mπράβο στον Δήμαρχο για την πρόταση τοποθέτησης προτομών στον Δημοτικό κήπο, στους πνευματικούς ανθρώπους του νησιού, Ματθαίο Μουντέ και Κώστα Χαλιορρή, αλλά η Χίος την προτομή που ΟΦΕΙΛΕΙ στον Γιώργη Καλουτά πότε θα την εκπληρώσει;

 

 

 

Σχετικά Άρθρα