Χίος, Πέμπτη 17 Οκτωβρίου

Να πληρώσει ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας η… Κιβωτός του κόσμου;

Του Γιάννη Τζούμα
Δευ, 21/12/2015 - 21:00

Πιθανά να πληρώνει ή μάλλον είναι σίγουρο και να μην ξεσήκωσε τον κόσμο, λόγω και της θρησκευτικής της υποδομής, όπως το «Χαμόγελο του παιδιού» αλλά μήπως με την παρέμβαση μας και την μεταφορά της οργής, θα πρέπει να βάλουμε τέλος σ’ αυτό τον Κυβερνητικό παραλογισμό; Αλήθεια, τίνος δουλειά είναι η περίθαλψη των παραμελημένων παιδιών; Αφού δεχόμαστε τους πρόσφυγες, ποιός θα αγκαλιάσει τα 2000 παιδιά, που φθάνουν στη χώρα μας… ασυνόδευτα; Ας δούμε το μέγεθος του παραλογισμού. Είναι σαφές ότι αυτή η μέριμνα πρέπει να δίνεται από την κοινωνία, από τις δομές του κράτους. Αυτές όμως δεν υπάρχουν και όπου υπήρχαν δεν λειτουργούν, λόγω λιτότητας έως πείνας.

Συνεπώς αφού το πρόβλημα είναι υπαρκτό, τι κάνει για παράδειγμα η Δικαιοσύνη όταν βρίσκεται μπροστά σε ένα εγκαταλειμμένο ή κακοποιημένο παιδί; Δίνουν εντολή οι Εισαγγελικές αρχές σε υπάρχουσες δομές, που λειτουργούν είτε από ιδιώτες π.χ. «Χαμόγελο του παιδιού» είτε από την Εκκλησία «Κιβωτός του κόσμου» να αγκαλιάσουν αυτά τα παιδιά κάτι που γίνεται. Συνεπώς λοιπόν έξοδα και ευθύνη της Πολιτείας μεταβιβάζεται αλλού. Δεν είναι λοιπόν λογικό 2-3 τέτοιες δομές που υπάρχουν, δυστυχώς δεν είναι παραπάνω, να απαλλάσσονται από δυσβάσταχτες φορολογίες, που ισχύουν όπως ισχύουν για όλους τους υπόλοιπους; Και όμως αυτή την εξόφθαλμη λογική έρχεται και την βιάζει η Κυβέρνηση έχοντας την απαίτηση να εισπράττει τέλη κυκλοφορίας και ΕΝΦΙΑ. Αυτό πρέπει να σταματήσει κι’ αν δεν το καταλαβαίνουν οι Κυβερνώντες πρέπει να τους το μεταφέρουν οι πολίτες και πρώτα απ’ όλα  τα ίδια τα στελέχη του Σύριζα.

Αυτό επισημαίνεται γιατί σε κεντρικό επίπεδο δεν φαίνεται να υπάρχει καμιά ελπίδα. Τρανό παράδειγμα η αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού των Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, σε ομιλία του σε ημερίδα του Οικονομικού Επιμελητηρίου, για το τι θα πράξει μετά την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας ότι ο ΕΝΦΙΑ που επιβάλλεται είναι παράνομος, εφόσον δεν έχουν προσαρμοστεί οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Εχει σημασία η αντίδραση του υπουργού, που ως παλιός Εφοριακός και συνδικαλιστής επέβαλλε σίγουρα τα πρόστιμα, που επιβάλλονταν από την Νομοθεσία και σε εφαρμογή αποφάσεων της Δικαιοσύνης.

«Ο ΕΝΦΙΑ του 2015 θα πρέπει να καταβληθεί κανονικά, στην απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας δεν πρέπει να απαντήσουμε σήμερα ή αύριο».

 Να γιατί λέμε ότι τα κυβερνητικά στελέχη αποκλείεται να καταλάβουν, οι άνθρωποι έχουν πάθει ομαδικά μετάλλαξη. Πρέπει να απαντήσει η κοινωνία με την ηχηρή αντίδραση της.

 

Υ.Γ Με βάση την λογική των κυβερνώντων, οι «Αλληλέγγυοι» στη Χίο, οι «Λάθρα» ή οι εθελοντές της Αγίας Ερμιόνης, για παράδειγμα, θα πρέπει να κόβουν τιμολόγια παροχής υπηρεσιών στους πρόσφυγες. Αλλά ας μην τους βάζουμε ιδέες.

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Τετ, 16/10/2019 - 19:17

Άλλο λέει η παροιμία αλλά δεν το γράφουμε γιατί πέφτουν… πρόστιμα.

Έτσι με πρόστιμο 1300 ευρώ απειλεί τον Δήμο η Κτηματική υπηρεσία του Δημοσίου, διότι άκουσον – άκουσον, σε μια προβλήτα, που υπάρχει έξω από την Βίλα Μίχαλου, μετά το «Ελληνικό Κάστρο» προς το Αεροδρόμιο, και που υπάρχει εκεί τουλάχιστον 50 χρόνια, πήγε ο Δήμος Χίου, μπορεί και επί δημαρχίας… Τσαμπλάκου, λέμε τώρα, και τοποθέτησε ένα παγκάκι, ιδιαίτερη φωτο - αδυναμία της σειρούλας μου, του Δημήτρη Μυωτέρη, του οποίου τη φωτογραφία δανείστηκα.

Το αυτόν διαπιστώθηκε και στην άλλη… παρανομία, το πάρκιγκ, που έχει διαμορφωθεί από την κατεδάφιση της πιτσαρίας του Λύκου, που την έριξε κάτω ως αυθαίρετη ο Δήμος Χίου, αλλά έπρεπε να ρίξει στα τάρταρα και την γη που υπήρχε εκεί, διότι δεν είναι… νόμιμος.

Παρακάμπτουμε το γεγονός τι συμβαίνει δίπλα μας και με τι ασχολούμαστε. Παρακάμπτουμε το γεγονός ότι ο Φεγγουδάκης, που στην συγκεκριμένη περίπτωση εξυπηρετείται, αν δεν είμαστε έθνος αγνωμόνων, θα έπρεπε εν ζωή να του αφιερώσουμε μια οδό, όπως και του Χανδρή, γιατί χωρίς αυτούς, οι επισκέπτες του νησιού μας, αφήνουμε τους τουρίστες, γιατί και μόνο η λέξη επενδυτικά είναι ανέκδοτο, θα κοιμόντουσαν σε… ξενώνες της Μητρόπολης, κάτι όπως τα συσσίτια, και πάμε στην ουσία.

Η Κτηματική υπηρεσία του Δημοσίου, που προχωράει και μοιράζει πρόστιμα, τι ακριβώς προασπίζεται; Μήπως τα συμφέροντα του Δημοσίου; Και πιά είναι αυτά;

Άποψη μας είναι, ότι είναι η αναγνώριση της πραγματικότητας. Κακώς κάποια πράγματα έγιναν χωρίς άδειες. Που ήταν όμως η Κτηματική ή άλλες υπηρεσίες όταν γίνονταν;

Κακώς μπαζώθηκε ο χώρος του ΝΟΧ. Με το να μην μπορεί να στρωθεί εδώ και να σπάνε τα αυτοκίνητα τους χρόνια τώρα οι Χιώτες πολίτες, ποιός ακριβώς τιμωρείται;

Το ίδιο συμβαίνει και με το… μπάζωμα στο «Ελληνικό Κάστρο» και αλλού.

Λεπτομέρειες δεν γνωρίζουμε και σε τελική ανάλυση λίγους ενδιαφέρουν, όλους πρέπει να μας ενδιαφέρει η ουσία και το πρακτικό αποτέλεσμα και αυτό επιτυγχάνεται δια της συνεννοήσεως.

 Αλήθεια, Κτηματική και Δήμος Χίου, έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια διαλόγου να βρεθεί λύση, πριν αρχίσουν τα πρόστιμα;

Και μετά με την τακτική υποχωρήσεων, που φαίνεται να υιοθετεί στην περίπτωση ο Δήμαρχος τι επιτυγχάνεται; Τι θα πεί εμείς αναγνωρίζουμε δικό μας το δρόμο και το πεζοδρόμιο και κόβουμε την ράμπα, που οδηγεί σήμερα στον χώρο στάθμευσης;

Δηλαδή Δήμαρχε μας, αντί να φωνάξεις την Κτηματική και να ακουστούν οι φωνές σου στον …Τσεσμέ, κόβεις τις ράμπες και οι εξυπηρετούμενοι από το πάρκιγκ ή οι ένοικοι του «Ελληνικού Κάστρου» να πάνε να σταθμεύσουν στο κοντινότερο χώρο στάθμευσης στην… Φάρκαινα;

Άποψη μας είναι ότι έτσι λύση δεν θα βρεθεί. Η Κτηματική θα πρέπει να βρεί τρόπο διαλόγου και συναινέσεως με τον Δήμο Χίου. Τα πρόστιμα είναι για τους απολίτιστους.

Υ.Γ. Το πλέον κορυφαίο από την σοβαρότατη ανάλυση του Αντιστράτηγου ε.α. Χρίστου Δρίβα, σήμερα το πρώϊ στο ράδιο – αλήθεια, για την Τουρκική εισβολή στη Συρία.

«Η στάση του ΝΑΤΟ και της Αμερικής απέναντι στην εξωσυζυγική σχέση της Τουρκίας με τη Ρωσία είναι  σαν τον κερατά, που προσπαθεί να σώσει το γάμο του».