Νότη το λιμάνι… φεύγει

Γιάννης Τζούμας
Σάβ, 31/10/2020 - 11:39

Ο Εγκέλαδος σύμφωνα με τους προ-προ-προ- προ παππούδες μας  ήταν ο αρχηγός των Γιγάντων, γιός του Τάρταρου και της Γης, που… είναι μεγάλος ο Μύθος, όταν θύμωνε τέλος πάντων τράνταζε όλη η γη, τρόμαζε και την μάνα του δηλαδή, σκεφτείτε…

Ε, αυτός μας επισκέφθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής και μας προκάλεσε τόσο σοκ, που ξεχάσαμε προς στιγμήν ακόμα και τον… κορωνοϊό, αφήστε που μας ξέχασε ο Ερντογάν, αυτό που το πάτε.

Κύρια θύματα του δυό γειτόνισσες η Σάμος και η Σμύρνη, να μετρούν τις πληγές τους και να μην μπορούμε παρά να είμαστε νοερά μαζί τους, γιατί στο πρόβλημα είναι η αλήθεια, τον πόνο μόνος τον περνάς.

Ο Εγκέλαδος όμως, για να ξαναγυρίσουμε στον Μύθο, δεν φόβιζε μόνο, αλλά ταρακουνώντας τους ανθρώπους τους… ξύπναγε από τον λήθαργο.

Κάτι τέτοιο ελπίζω να πάθουμε και εμείς και επιτρέψτε να τα επαναλάβουμε για χιλιοστή φορά.

Το Λιμάνι μας, οι χερσαίοι χώροι του, είναι προϊόν προσχώσεων και έργο του… τελευταίου Σουλτάνου. Έχοντας τα χρονάκια τους και αφού τους ξεζουμίσαμε, τον καιρό που έπεφταν τα μπάζα (η θάλασσα… έγλυφε το εσωτερικό μέρος της Βενιζέλου και το κύμα έσκαγε μπροστά στα Κλειδιά του Φρυδά) δεν είχαν ανακαλυφθεί ούτε οι… Πολυκατοικίες ούτε οι… νταλίκες, το τμήμα προ του… κύματος, η Προκυμαία δηλαδή άρχισε να υποχωρεί και να παρουσιάζει σπηλαιώσεις.

Απλοελληνικά έχει κουφάνει. Αν είχαμε την δυνατότητα να δούμε κάτω από τον δρόμο που περνάμε, δεν θα ξαναπατούσαμε στην Προκυμαία. Το Λιμενικό ταμείο πάντως έχει και φωτογραφίες και βίντεο από δύτες.

Περνώντας ο καιρός κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί, δηλαδή μπλαστρώνομε με άσφαλτο το τμήμα που… καθίζει (αυτό ακριβώς ξανακάναμε πριν λίγες μέρες) μέχρι που έρχεται ένας δυνατός αέρας και μας τινάζει το χαλί και μας φέρνει τα σκουπίδια στα μούτρα.

Αυτό έγινε και την Παρασκευή μόνο που μας πέταξε τα σκουπίδια στα πόδια.

Πριν λοιπόν μας τα φέρει κατακέφαλα (ο σεισμός μπορούσε να γίνει στη Χίο και όχι στη Σάμο) μήπως είναι καιρός να ταρακουνηθούμε μόνοι μας, προτού δούμε την Προκυμαία σωρός – κουβάρι μέσα στη θάλασσα;

Και επειδή ο Πρωθυπουργός απ’ ότι πληροφορηθήκαμε, 1,5 λεπτό μετά τον σεισμό (όπως το διαβάζετε) έδωσε εντολή στον Νότη Μηταράκη να φύγει για Χίο, επιστρέφοντας δεν πρέπει να του πεί για τον συντονισμό, τα μέτρα που πάρθηκαν κ.λ.π. άλλωστε αυτά μαθαίνονται.

Πρέπει να του υποβάλλει ένα υπόμνημα έκτακτης ενίσχυσης για ένα γενναίο έργο, που χρειάζεται το νησί, εκτός προγραμματισμού (Αεροδρόμιο, Φράγμα, Δικαστικό Μέγαρο) την άμεση αποκατάσταση του υπόβαθρου της Προκυμαίας στο κεντρικό Λιμάνι της Χίου.

Ναι, κύριε Μηταράκη το Λιμάνι μας… φεύγει, το διαπιστώσαμε όλοι μας την Παρασκευή, επειδή έσκισε η παλιά άσφαλτος στο Τελωνείο. Η νέα στα Δικαστήρια, έπεσε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα και έχει σκάσει από… κάτω.

 

Υ.Γ.: Θα θυμόσαστε ίσως κάτι που γράφαμε παλαιότερα, βλέποντας την ποιότητα των κατασκευών στην Σμύρνη (για πιο μέσα μην το ψάχνετε). Αν κάνει σεισμό στην Χίο (έκανε στη Σάμο) ουδείς θα μας δώσει, σημασία, διεθνώς εννοούμε. Θα ασχολούνται με τα ερείπια στη Σμύρνη.

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα