Ο Αγγελικούσης που δεν ήταν… Τσάκος

Γιάννης Τζούμας
Δευ, 12/04/2021 - 19:40

Κανένας άνθρωπος δεν είναι ίδιος το ίδιο και οι εφοπλιστές των οποίων η Χίος είναι το νησί τους.

Ξέρω, την ναυτιλία την έκαναν οι ναυτικοί και όχι οι εφοπλιστές, αλλά επειδή ευτυχώς δεν είμαστε και ιδεολογικά στην δεκαετία του… 1960, την έκαναν και οι δύο.

Ο εκλιπών Γιάννης Αγγελικούσης έχει την ελληνική σημαία σε 139 πλοία και απασχολεί 7.480 εργαζόμενους.

Ούτε εύκολο, ούτε τυχαίο.

Μιλάμε για βαριά Βιομηχανία, που για να θυμηθούμε μια από τις ρήσεις του καπ. Παν. Τσάκου εκτός των άλλων δεν ρυπαίνει γιατί… ταξιδεύει.

Βεβαίως ο Γιάννης Αγγελικούσης του Αντωνίου και της Μαρίας Παπαληού δεν ήταν Τσάκος, αλλά επ’ αυτού επειδή η πατρίδα μέσα μας είναι πολύ εσωτερική υπόθεση, αν είναι φταίξιμο, δεν είναι όλο δικό του.

Έχω γράψει ξανά την άποψη μου. Για κάθε Χιώτη εφοπλιστή που… χάνουμε και ξέρετε όλοι τι εννοώ, δεν φταίει μόνο αυτός.

Όμως οι στιγμές του αποχαιρετισμού πάντα είναι συναισθηματικές και οι χορηγίες δεν είναι όλες φανερές. Επιτρέψτε μου, άλλωστε δεν είναι κάτι απόρρητο, να μεταφέρω μια ανάρτηση του νηπιαγωγού του Πυργίου Κώστα Προμπονά.

Ο Κάπτα-Γιάννης ο Αγγελικούσης ήταν ο μόνος ανάμεσα σε δεκάδες εφοπλιστές που επικοινώνησε μαζί μας όταν αλληλογραφήσαμε με ογκώδη portfolio για το νέο κέλυφος που θα στέγαζε το Νηπιαγωγείο Πυργίου. Μας δώρισε ό,τι του ζητήσαμε, πανάκριβο υπολογιστή, διαδραστικό πίνακα, έπιπλα βιβλιοθήκης, δύο κουκλόσπιτα.

Το ελληνικό κράτος τότε βρίσκονταν σε απόλυτη πτώχευση και οι πιστώσεις δεν έφταναν ούτε για πετρέλαιο. Φέραμε στο Πυργί τους εκπροσώπους του κοινωφελούς ιδρύματος Αγγελικούση στις 28 Οκτώβρη 2013 να ακούσουν την πανηγυρική ομιλία της συζύγου μου, δασκάλας τότε στο Δημοτικό του Πυργίου Άρτεμις Πίττα.

Είχα ψάξει προηγουμένως και είχα ανακαλύψει το καλά κρυμμένο ιστορικό παρελθόν του προπάτορα Αντώνη Ιωάννου Αγγελικούση (1918-1989), ενός από τους μεγαλύτερους Έλληνες αντιστασιακούς του Β' παγκοσμίου Πολέμου. Η ομιλία ήταν για αυτόν. Χάρη κυρίως σε αυτήν την δωρεά το Νηπιαγωγείο Πυργίου από παρίας έγινε το καλύτερα εξοπλισμένο Νηπιαγωγείο της Χίου.

Η δανειστική βιβλιοθήκη μας ονομάστηκε βιβλιοθήκη Α. Αγγελικούση και στο γραφείο διδασκόντων αναρτήθηκε μόνιμα η φωτογραφία του γενάρχη Α. Αγγελικούση. Έκτοτε, μου ζητήθηκε και από άλλα σχολεία η συνδρομή και οι σχετικές διευθύνσεις. Για τo crowdsourcing, το crowdfunding, το οutsourcing ισχύει το ευαγγελικόν "Πολλοί οι κλητοί, ολίγοι δε οι εκλεκτοί". Αιωνία η μνήμη από Σοφιστές και Δήμο!

Υ.Γ.: Από ανάρτηση, πάλι δημόσια του καπ. Παν. Τσάκου.

Προσέξτε πόσα λέει και πόσα δεν... λέει:

«Καλημέρα. Καπετάνιε γέροντα διάβασε τρισάγιο για τον Αγγελικούση Γιάννη. Θέλω να τον μνημονεύσω ιδιαιτέρως σήμερα στην Θεία Λειτουργία γιατί έστω και αν δεν τον συνάντησα ποτέ έκανα αγιασμούς σε πολλά καράβια του γιατί το θεωρούσε ευλογία. Ο Θεός να τον αναπαύσει».

 

Σχετικά Άρθρα