Ο Αλέξης της… προσφοράς

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 10/05/2022 - 20:01

Άκου Αλέξη, του είχα πεί, έχω ένα… κουσούρι, αν κλείσω το τηλέφωνο για να κοιμηθώ βρε αδελφέ, μετά… δεν με παίρνει ο ύπνος, άρα θα μου τηλεφωνάς όποτε έχει συμβάν, δεν θα κοιτάς την ώρα.

Αυτή ήταν η άτυπη συμφωνία μας και την τηρούσε ο Αλέξης με θρησκευτική ευλάβεια και τώρα που έφυγε μπορώ να το πώ.

Ακούστε συμπατριώτες, πολλοί μετανάστες - πρόσφυγες, που σήμερα ζούν στο εξωτερικό και που βρέθηκαν στα δύσκολα χρόνια αυτής της μεγάλης βίαιης μετακίνησης πληθυσμού, κυρίως λόγω του πολέμου στην Συρία, στης… θάλασσας τα κύματα, οφείλουν την ζωή τους, στους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος της Ελλάδας, αλλά και στην Ομάδα Διάσωσης των Φουσκωτών του νησιού μας, που ψυχή της ήταν ο Αλέξης Τσαρδάκας.

Δεν μέτρησα πόσες φορές μου τηλεφώνησε ο Αλέξης, ούτε σημείωνα τις ώρες, κράτησα όμως την διάθεση για προσφορά αυτού του ανθρώπου.

Ο Αλέξης Τσαρδάκας συνδύαζε πολλά πράγματα. Την καλή καρδιά του Μεστούση, τον αλτρουϊσμό του ναυτικού, την διάθεση υπηρεσίας στο κοινωνικό σύνολο του ΟΤΕτζή, την κατάθεση ψυχής για το κοινό καλό, ήθελε να προσφέρει, ζούσε μέσα από αυτό.

Τώρα έφυγε μέσα από το… φουσκωτό της ζωής για το μεγάλο τελευταίο ταξίδι… σαν το πουλάκι. Πρόωρα, όπως τόσοι καλοί και χρήσιμοι άνθρωποι, αλλά γεμάτος, όχι μόνο για την καλή του οικογένεια, που υπεραγαπούσε, και καμάρωνε, αλλά γιατί έδωσε ότι μπορούσε, έφυγε γεμάτος γιατί προσέφερε. Ο Αλέξης για όσους τον ήξεραν, σε όποιον τομέα και αν είχε ασχοληθεί από το μπάσκετ, μέχρι την Ομάδα Διάσωσης, προσέφερε, μόνο προσέφερε.

Γι’ αυτό και μόνο δεν θα υπάρχει ελαφρύτερο χώμα να τον σκεπάσει αύριο στις 5.00 μ.μ. στην Παναγία Συριώτισσα, γιατί εν τέλει βλέποντας πως η ζωή είναι τόσο πεπερασμένη και ουδόλως δεδομένη, αυτό που μετρά γυρνώντας πίσω το κεφάλι, είναι το αποτύπωμα της προσφοράς. Και ο Αλέξης Τσαρδάκας είχε από τα πιο έντονα.

Αυτή είναι και η κληρονομιά του στα παιδιά του, αλλά αυτό είναι και το μήνυμα του στην κοινωνία.

Είμαστε ότι προσφέρομε, είμαστε ότι προσφέραμε στους άλλους.

 

Υ.Γ.: Τις παραπάνω γραμμές θέλω να τις αφιερώσω στην άλλη μεγάλη αγωνίστρια της ζωής και της προσφοράς, συνοδοιπόρο του Αλέξη στην Ομάδα Διάσωσης στη Δέσποινα Βουχούρη.

 

 

 

Σχετικά Άρθρα