Χίος, Τρίτη 14 Ιουλίου

Ο Καλοπλύτης, η Εβραϊκή Συναγωγή και τα… μυαλά στη θέση τους

Γιάννης Τζούμας
Τετ, 13/05/2020 - 20:10
Τμήμα του δαπέδου της Συναγωγής

Σύμφωνα με την προσφιλή ρήση τα «μυαλά είναι στα κάγκελα» αλλά αφού βρέθηκαν εκεί χάριν αντιπολιτεύσεως ελάτε να επιχειρήσουμε επιστροφή στη… θέση τους.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά αφού έγινε ο σχετικός… καυγάς, με κίνδυνο να χαθεί η ουσία.

Και η ουσία είναι ότι κανένας λογικός άνθρωπος δεν θέλει να απενταχθεί το αντιπλημμυρικό έργο του Καλοπλύτη. Και δεν θέλει γιατί απλούστατα χωρίς αυτό θα συνεχίζει να μας πνίγει.

Γιατί όμως μας πνίγει; Δεν είναι ευχάριστο, αλλά αν δεν ξεκινήσουμε απ’ αυτό δυστυχώς θα πάμε… αόμματοι στον Άδη.

Γιατί κάποιοι μετέτρεψαν τον χείμαρρο Καλοπλύτη, έπλεναν… καλά τα ρούχα τους σ’ αυτόν οι τότε νοικοκυρές, σε δρόμο. Τον έκαναν υπόγειο και… ξεμπέρδεψαν.

Αμ’ δεν ξεμπέρδεψαν, μας παιδεύει μέχρι σήμερα και μας πήρε εκατό φορές αυτό που του πήραμε.

Την ίδια ηλιθιότητα επαναλάβαμε και στον Παρθένη. Και αυτός κάποια μέρα θα ξηλώσει όλες τις Φαραωνικές αηδίες που φτιάξαμε και θα μας τις πετάξει στην παραλία της Φάρκαινας.

Ο γέγονε όμως γέγονε και… μυαλό δεν έβαλε, αλλά πάμε παρακάτω.

Για να σώσουμε τώρα ότι δεν σώζεται, και έργο να φτιάξουμε, πάλι προσωρινό θα είναι, θα πρέπει να συνεργαστούμε.

Εν προκειμένω Δήμος Χίου και Αρχαιολογική υπηρεσία. Ο τελευταίος άργησε, δεν πρόλαβε κ.λ.π. έχει και αυτό την σημασία του, αλλά δεν είναι το κύριο. Το κύριο είναι να συνεργαστεί με την αρχαιολογική υπηρεσία και να προχωρήσει το έργο.

Από την άλλη η υπηρεσία δεν μπορεί στείρα να κάνει μια αρνητική εισήγηση. Πρέπει να βάζει τις προϋποθέσεις ώστε να προστατευτούν οι αρχαιότητες, αυτή είναι η αποστολή της, αλλά παράλληλα να αφήνει τα έργα να γίνονται.

Και πάλι όμως, έχουμε δεδομένη πλέον την αρνητική εισήγηση. Και λοιπόν; Να πάει ο Δήμος σύσσωμος, ας σταματήσουν επιτέλους οι ανούσιες κόντρες, και να εγγυηθεί ότι θα δουλέψει σεβόμενος τις υποδείξεις της αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Αν δεν γίνει το έργο θα είναι ήττα για όλους. Ο Δήμος φροντίζει για το καλό της πόλης και των δημοτών. Η αρχαιολογική υπηρεσία προς Θεού δεν μπορεί να είναι άρνηση. Άλλωστε πολλάκις απέδειξε το αντίθετο.

Δίπλα στην παλιά Κλινική Αυγουστή η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε προς το παρόν το υπέροχο ψηφιδωτό δάπεδο της Εβραϊκής Συναγωγής της Χίου του 3ου αιώνα μ.χ.

Χιώτες με εβραϊκό θρήσκευμα έχομε τουλάχιστον από το 14 π.χ. και τους τελευταίους τους έκανε… σαπούνι ο Χίτλερ.

Αν ο Δήμος, με τη γενική έννοια του όρου αναδείξει το αρχαιολογικό έργο, κερδισμένοι θα είμαστε όλοι. Όπου υπάρχει συνεργασία και ανάδειξη υπάρχει όφελος.

 

Υ.Γ.  Κορωνοϊού παρόντος, με ειδική διακρατική συμφωνία θα έρθουν φέτος το καλοκαίρι στην Ελλάδα 1 εκατομμύριο πολίτες του Ισραήλ. Πόσοι απ’ αυτούς θα επισκεφθούν την δεύτερη σε χρονολογική σειρά και σημασία Συναγωγή της χώρας, που βρίσκεται στη Χίο;

Κατ’ αρχήν τους το έχει πεί κανείς;

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 14/07/2020 - 17:19

Έχουμε συνειδητοποιήσει τι κοινό έχουμε με τους κατοίκους της υπό την έρημο Σαχάρα Αφρικής;

Το γεγονός ότι γεννιόμαστε με ένα… παγούρι κρεμασμένο στο λαιμό.

Έχουμε υπολογίσει πόσο στοιχίζει στον πενιχρό μας προϋπολογισμό το πόσιμο νερό, είτε αυτό αφορά εμφιαλωμένα ή την βενζίνη, τον χρόνο και το κουβάλημα από πηγές;

Έχουμε υπολογίσει τι σημαίνει ετησίως σε κάθε νοικοκυριό η φθορά υλικών, είτε αφορά σωληνώσεις που… πετρώνουν, είτε αφορά πλυντήρια και άλλα, που πάνε για πέταμα;

Την αφαίρεση πέτρας από τα νεφρά ή την χολή κ.λ.π. που κάνει ο ένας Χιώτης στους δύο την υπολογίσαμε;

Τέλος, έχει κανείς υπολογίσει την προστιθέμενη αξία ενός τόπου, προς τα κάτω όμως, όταν η προς επίσκεψη ή προς επένδυση περιοχή χαρακτηρίζεται ως «κόκκινη» από νερό;

Ε, αφού τα σκεφτούμε αυτά ας έρθουμε και στην διαπίστωση του Προέδρου της ΔΕΥΑΧ ότι πρέπει να κάνουμε οικονομία, διότι Ιούλιο μήνα καταναλώνουμε ποσότητες Αυγούστου.

Και εντάξει, να κόψουμε εμείς το νερό… λάτρας, να προσπαθεί και η ΔΕΥΑΧ, γιατί κανείς δεν είναι αδιάφορος, Διοίκηση και εργαζόμενοι, αλλά τι θα γίνει με τις δεκάδες μικρές πληγές, που βρίσκονται γύρω μας και το άθροισμα τους ίσως μας κάνει το νούμερο, που ψάχνει ο Βασίλης Μυριαγκός;

Ακολουθήστε τα βήματα μας στην οδό Καλαμπόκα 50. Εκεί βρίσκεται μια Πολυκατοικία, που οι περίοικοι, που μας κάλεσαν, απελπίστηκαν να ειδοποιούν την ΔΕΥΑΧ αλλά ματαίως.

Η διαρροή, που γίνεται μπροστά τους κρατάει… χρόνια.

Πράγματι, όποτε δίνει νερό το δίκτυο, τα κανάλια της Πολυκατοικίας τρέχουν ποταμός, στην πάροδο και από εκεί σε σχάρα ομβρίων της Καλαμπόκα. Είναι σε τόσο χρόνιο το πρόβλημα, που η διαρροή, έχει... σημαδέψει πιά το δρόμο!

Ανεβήκαμε στην ταράτσα. Εκεί ας μην το αναλύσουμε τώρα, υπάρχει μια διαρροή στο κεντρικό πλαστικό μαύρο ντεπόζιτο της, που σε τελική ανάλυση δεν την πληρώνουν οι ένοικοι, αλλιώς θα έτρεχαν και δεν θα έφταναν, αλλά όλοι οι υπόλοιποι δημότες.

Αν όντως οι περίοικοι λένε αλήθεια και γιατί να μην συμβαίνει αυτό, προφανώς κάπου το γράφει αυτό η ΔΕΥΑΧ κάπου την… γράφουν και οι αποδέκτες.

Και όμως η μέθοδος είναι απλή και… ελληνική. Ανεβαίνει στην ταράτσα η ΔΕΥΑΧ , βλέπει αυτό που είδαμε και εμείς και βάζει το νερό της διαρροής να το πληρώνουν οι ένοικοι ή οι ιδιοκτήτες.

Πάμε στοίχημα ότι το ντεπόζιτο θα αλλαχθεί στην εβδομάδα;

Κοντολογίς για να μην μακρηγορούμε, τέτοια παραδείγματα όπως της Καλαμπόκα υπάρχουν δεκάδες. Αν δεν τα κυνηγήσει η ΔΕΥΑΧ ένα προς ένα, οικονομία στο νερό δεν θα δούμε, αλλά και οι δημότες θα πάρουν το σωστό μήνυμα. Λύνουμε το πρόβλημα με την επισήμανση, όποιος σπαταλά νερό πληρώνει.

 

Υ.Γ. Μπράβο στον Περιφερειάρχη, που κατάλαβε ότι σε… αντίποινα της Αγιάς Σοφιάς, πρέπει να σταματήσουν τα έργα στο Βελιδέ Τζαμί της Μυτιλήνης! Τα ίδια ακριβώς είπε και ο Τσαβούσογλου. Γιατί μιλάει η Ελλάδα είπε. Ξεχνάει ότι είναι η μοναδική πρωτεύουσα της Ευρώπης χωρίς Τζαμί; Αλλά γιατί κουράζεται ο Τούρκος ΥΠΕΞ; Εμείς τσιμπάμε και χωρίς δόλωμα.