Ο… καναπές της Ούρσουλας από το Χαλκειός στον Θόλο

Γιάννης Τζούμας
Κυρ, 11/04/2021 - 20:49

Πως θα δούμε μέσα από το μεγάλο το μικρό; Μπορούμε να δούμε την ουσία, να μην μας φύγει το κύριο; Και το κυριότερο πόσοι ασχολούνται μ’ αυτά και αντί της ορθολογικής αντιδρούν με το θυμικό;

Αυτά σκεπτόμουνα πριν ξεδιπλώσω τις σκέψεις μου αν και δεν κρύβω από την αρχή την απογοήτευση ή την προσγείωση μου. Και ποιος νοιάζεται;

Αν το κάνει κάποιος, όσοι το κάνουν ελάτε να προβληματιστούμε μαζί.

Θυμάται κανείς τι πήγε να κάνει η Ούρσουλα στον Σουλτάνο;

Όχι. Όλη η Ευρώπη συζητάει την ιστορία με τον… καναπέ του Ερντογάν, όπου της έγνεψε να καθίσει, γιατί οι δύο καρέκλες ήταν κατειλημμένες από τον ίδιο και τον κρεμανταλά υφιστάμενο της.

Έγινε λάθος; Οι δικτάτορες έχουν το ίδιο συχνά τέλος, αλλά σπανίως λαθεύουν στις λεπτομέρειες. Και μια λεπτομέρεια είναι ο… αέρας. Τον θέλουν δικό τους.

Όταν η κυρία Μέρκελ περίμενε τον δικτάτορα της Ρωσίας στην πρώτη επίσημη επίσκεψη της στο σαλόνι του Κρεμλίνου, μπήκε κατά… λάθος μέσα το μαύρο λαμπραντόρ του Προέδρου, που ήθελε όπως κάθε λαμπραντόρ μόνο χάδια. Μόνο που η Καγκελάριος είχε φοβία με τα σκυλιά, κάτι που γνώριζαν οι Ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Φυσικά δεν υπήρξε συνέχεια, με τον… σκύλο.. Δόθηκε στις επίσημες συζητήσεις όπου όμως ο Πούτιν είχε τον… αέρα και η καγκελάριος τον κρύο ιδρώτα.

Το ίδιο έγινε και στο παλάτι του Σουλτάνου. Ο καθένας μπήκε στην θέση του και εκεί στρογγυλοκάθεται όπως η Ελλάδα, που πιστεύει ακόμα ότι η Τουρκία μπορεί ανήκει στην Ευρώπη. Όντως από τη Σμύρνη μέχρι τα παράλια, μόνο που μένει μεγάλο ακόμα… υπόλοιπο.

Πάμε όμως στην ουσία. Επαναλαμβάνω. Τον καναπέ τον είδαμε όλοι, ασχοληθήκαμε όλοι γιατί ο Ντράγκι αποκάλεσε δικτάτορα τον Ερντογάν, η καθήμενη όμως επί του καναπέως Ούρσουλα γιατί πήγε στον Οντά;

Οι σκιτσογράφοι καλώς την φαντάστηκαν να χορεύει τον χορό της κοιλιάς αλλά την ουσία μου φαίνεται ότι την ξεχάσαμε και εμείς ή όπως το σημειώνω μεταφορικά στον τίτλο μάλλον βάλαμε τα πόδια του καναπέ της Ούρσουλας μεταξύ Χαλκειούς και Θόλους.

Η επίσκεψη στην Τουρκία έγινε μεταξύ άλλων για να ενεργοποιηθεί ξανά η Κοινή δήλωση Τουρκίας Ε.Ε. για το μεταναστευτικό και κυρίως στο θέμα της υποχρέωσης της Τουρκίας να δέχεται τις επιστροφές όσων παρανόμως εισερχομένων στην Ελλάδα απορρίπτεται η αίτηση τους για άσυλο.

Επ’ αυτού λοιπόν δεν έγινε απολύτως τίποτα εκτός και αν έχει κουνήσει κανείς από τα νησιά στην Τουρκία και δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι.

Μετάφραση μετά ταύτα; Ή θα συνεχίζουμε να φυλάμε τα σύνορα με προετοιμασία το καλοκαίρι να δεχτούμε επίθεση… Έβρου από θαλάσσης αλλιώς όποιος μετανάστης – πρόσφυγας περνάει και αυτό αφορά δικαίους και.. αδίκους θα χρεώνεται στην Ελλάδα με… 108.

Την ίδια στιγμή η Μυτιλήνη κατέληξε να δεχτεί νέα κλειστή Δομή σε μια μέση του… πουθενά ή Σάμος την έχει έτοιμη και η Χίος το συζητά από συνέλευση σε… συνέλευση.

Τώρα το τι ακριβώς συζητάμε είναι άλλη υπόθεση, αφού το κύριο ο… καναπές δηλαδή έμεινε στο Σεράϊ, αλλά έχουμε ως δεδομένο ότι η ελπίδα χάνεται τελευταία και ακούει μόνο στην λογική αρκεί να μπορούμε να την δούμε.

Και αυτή λέει ότι όσο και να βγάζουν κάποιοι απέξω την ουρά τους, κάποια στιγμή θα πρέπει να πούν γιατί δεν ανανεώνουν το… Συμβόλαιο του υπουργείο Μετανάστευσης στην ΒΙΑΛ για ένα χρόνο, αλλά αφήνουν να γίνει νέα Δομή και νέος εμφύλιος στον ακατάλληλο Θόλο.

 

Υ.Γ.:  Το κλειδί της διευκόλυνσης εδώ το κρατάει ο Μηταράκης. Αν η ΒΙΑΛ έχει το Πάσχα, που μάλλον είναι κοντά, 500 άτομα, εκείνος είχε πεί μηδέν, ποιός λογικός άνθρωπος θα θελήσει να γίνει Κέντρο αλλού και να μην κλείσει η ΒΙΑΛ μέχρι να μηδενιστεί το πρόβλημα μέσω της φύλαξης συνόρων και αποτροπής αφού δυστυχώς άλλη λύση στο μεταναστευτικό δεν υπάρχει;

 

Σχετικά Άρθρα