Χίος, Σάββατο 6 Ιουνίου

Ο… ολίγον Χιώτης Σωτήρης Τσιόδρας

Γιάννης Τζούμας
Πέμ, 09/04/2020 - 19:48

Τον έχουμε κάθε απόγευμα σπίτι μας, τον έχουμε και στην καρδιά μας, έγινε ξαφνικά ο νέος εθνικός μας ήρωας, λαός βλέπετε μεγαλωμένος με κάμποσους τέτοιους μέσα την ιστορία μας.

Τι σχέση όμως μπορεί να έχει με τη Χίο, το ελληνόπουλο με καταγωγή από την Αρκαδία, που γεννήθηκε στην Αυστραλία πριν 54 χρόνια;

Σύμφωνα με το βιογραφικό του, ο Ακαδημαϊκός Σωτήρης Τσιόδρας είναι γιατρός παθολόγος, με την ειδικότητα του Λοιμωξιολόγου. Είναι από το 2010 αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων στη Δ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου ΠΓΝ «Αττικόν». Έχει ανακηρυχθεί Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάζεται ως ειδικός σύμβουλος του ΚΕΕΛ (Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων) και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ.

Από την 1η Φεβρουαρίου 2020 εκτελεί καθήκοντα εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα και διατελεί επικεφαλής της αντιμετώπισης της πανδημίας στη χώρα.

Ο άνθρωπος λοιπόν, πίσω από την ομάδα επιστημόνων, που μας κρατάει στα σπίτια μας και πάγωσε την οικονομία, επειδή είχαμε την καλή τύχη να κυβερνάει την χώρα ένας πολιτικός με κοινή λογική, που απλά είπε δεν ξέρω, ακούω αυτούς που ξέρουν, μας είπε πάλι σήμερα να μην είμαστε σαν τους… ροφούς, να κυκλοφορούμε χωρίς μάσκες και γάντια εκτός αν θέλουμε να γίνουμε… βοηθοί του Βαλιδάκη, που σε ένα μήνα θα ρθεί από το Καστελόριζο στο Σκυλίτσειο, να ενταχθεί στην καλή ομάδα των Χίων Χειρουργών.

Πιστεύοντας ότι σιγά – σιγά θα τον ακούσουμε και σ’ αυτό, ήρθε νομίζω η ώρα να δικαιολογήσουμε τον τίτλο αφού ναι, ο Σωτήρης Τσιόδρας έχει σχέση με το νησί μας και μάλιστα ζεστή.

Όσοι πάτε στην Εκκλησία κάθε Κυριακή, εγώ πάω άπαξ, μόνο την βραδιά της Αναστάσεως και φέτος θα το στερηθώ, θα ακούτε το κήρυγμα που διαβάζουν οι Ιερείς.

Αυτό βέβαια δεν είναι δικό τους, είναι ενιαίο σε όλες τις Εκκλησίες του νησιού και το γράφει ο Φιλόλογος Γεώργιος Γκέλης.

Η σχέση του με τη Χίο; Συμφοιτητής του Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκου, που σαφώς εκκλησιάζεται κατά τι περισσότερο από τον υπογράφοντα, που χειροθέτησε τον Γεώργιο Γκέλη Κήρυκα του θείου Λόγου στη Νέα Μονή το 2018.

Δεν θα σας σκάσω, θα το πάρει το ποτάμι… Ο Γεώργιος Γκέλης λοιπόν είναι αδελφός της Μίνας Γκέλη, που είναι η γυναίκα του Σωτήρη Τσιόδρα, έχουν δε μαζί, ζωή νάχουν και να τα χαίρονται επτά παιδιά!

Κάνοντας σας κοινωνούς αυτής της είδησης, περιττεύει ίσως να πώ ότι αυτός ο επιστήμονας, που τον ακούν οι πολιτικοί με ανοικτό το στόμα και ευτυχώς γιατί σήμερα θα είχαν ανοίξει πολλοί τάφοι και στη χώρα μας, είναι και πολύ θρησκευόμενος, είναι δε γνωστό ότι εθεάθη να ψάλλει σε άδεια εννοείται Εκκλησία των Αθηνών.

Κοντολογίς να μην σας σκάσω, δεν μας προτείνει φέτος να κάνουμε Πάσχα σπίτι μας και όχι στις Εκκλησιές, ο τάδε καλός επιστήμων μεν, υλιστής δε, που πάει στην Εκκλησιά για να πετάει… μπομπάκια, αλλά ένας επιστήμονας, που βρίσκεται δίπλα στο ψαλτήρι από μια οικογένεια βαθιά θρησκευόμενη.

Ας τον ακούσουμε λοιπόν και δεν θα χάσουμε. Οι Εκκλησιές για να φύγουν από την Ελλάδα πρέπει να βυθιστεί η χώρα, στη θέση τους θα είναι να μας περιμένουν και του χρόνου.

Το θέμα απλοελληνικά είναι να εισέλθομε όμως σ’ αυτές όρθιοι και όχι… ξαπλωμένοι.

 

Υ.Γ. Το μυστικό του Κυριάκου, είναι η κοινή λογική. Όσα χρόνια δημοσιογραφώ θυμάμαι τον Οίκο Ναύτη με προβλήματα. Πότε δεν είχε κανένα; Όταν έβαλαν Πρόεδρο του τον συγχωρεμένο τον καπ. Θανάση Βαρίνο. Ήταν απλό, ήξερε, όπως ξέρει τώρα και ο Τσιόδρας.

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Παρ, 05/06/2020 - 19:27

Ιδέα δεν έχει ο κύριος Κώστας ότι ονόμασα στύλους στο όνομα του, όμως με εντυπωσίασαν δύο πράγματα, η ευγένεια και η επιμονή του.

Πατημένος τα 80 με βρήκε στο δρόμο και με την σπανίζουσα πλέον Χιακή ευγένεια, με προέτρεψε να τον ακολουθήσω.

Βλέπω μου λέει την προσπάθεια που κάνει η Δημοτική αρχή και όχι μόνο. Όλοι δουλεύουν για το καλό, δεν πρέπει να είμαστε όλο γκρίνια και παράπονα, αλλά να, θα πρέπει να δείχνουμε τα στραβά. Και ξέρεις κάτι; Μπορεί να τους έχει ξεφύγει και κανένα θέμα, που να προλάβουν και αυτοί.

Έλεγε ο κύριος Κώστας τον ακολουθούσα κι’ εγώ, σκεπτόμενος ότι θα μου δείξει ένα από χιλιοειπωμένα πράγματα ή εν πάση περιπτώσει τι να μας ξεφύγει εμάς των δημοσιογράφων τώρα…

Φύγαμε από το κέντρο και τραβήξαμε για την νέα Ιχθυόσκαλα. Λέω τώρα θα μου πεί για τις πλάκες που… μαδάνε, αλλά φεύ προσπεράσαμε και την Ιχθυόσκαλα και μου δείχνει τους στύλους στην απέναντι πλευρά, στην προβλήτα που υπάρχει.

Τους βλέπεις μου λέει; Ωραία, πάμε τώρα να τους δούμε από κοντά.

Αυτό που αντίκρισα εγώ ο… πολύξερος το έβλεπα πρώτη φορά. Όλοι οι σιδερένιοι φωτιστικοί στύλοι είναι σάπιοι σε βαθμό κακουργήματος, ένας μάλιστα δεν άντεξε και σωριάστηκε, οι υπόλοιποι είναι θέμα χρόνου πότε θα πέσουν και θέμα τύχης ποιός θα τους φάει στο κεφάλι.

Μπήκαν μου λέει ο κύριος Κώστας και ουδείς τους συντήρησε ποτέ. Ένα σωρό έξοδα και καμιά σημασία. Εδώ δουλεύουν εργάτες από τις ανεμότρατες, έρχονται παιδιά και ψαρεύουν, γιατί αφού είναι σκούριοι δεν τους ξηλώνουν;

Θα το αναδείξω του λέω, αλλά γιατί να ξηλωθούν, θα επικρατεί το βράδυ σκοτάδι.

Εδώ ο κύριος Κώστας το τελευταίο, μου το φύλαγε για έκπληξη.

Δεν καταλάβατε μου λέει, γείτονας γαρ ο κ. Κώστας. Αυτοί οι στύλοι από την ημέρα που μπήκαν εδώ και χρόνια δεν άναψαν ποτέ!

Ας το δεί το θέμα το Λιμενικό ταμείο. Από την μία ο χώρος πρέπει να φωτίζεται, ίσως με κάτι πιο συντηρητικό, προβολείς για παράδειγμα αλλά οι υπάρχοντες στύλοι πρέπει να ξηλωθούν άμεσα.

Για… χατίρι του κυρίου Κώστα, που συνέχισε να αναρωτιέται ευγενικά.

Μα αφού δεν ήθελαν να φωτιστεί ο χώρος ή έβλεπαν ότι δεν φωτίζεται, γιατί έβαλαν τους στύλους;

Μέσα στον προϋπολογισμό κύριε Κώστα ήταν η τοποθέτηση δεν ήταν και η… ρευματοδότηση.

 

Υ.Γ. Ο πολύ ωραίος φωτεινός ανοιξιάτικος στολισμός της πόλης με τις τουλίπες, μήπως ολοκλήρωσε τον σκοπό του;