Ο σκοτεινός… πλάτανος

Γιάννης Τζούμας
Παρ, 23/04/2021 - 19:25

Ξέρετε πόσες αναρωτήθηκα γιατί μόνο η εκκλησία δεν έχει ασθενή μνήμη;

Δεν πειράζει, καθένας, και οι θεσμοί, διδάσκουν με το παράδειγμα και την στάση τους.

Και αυτό ξέρετε μετράει. Συνεπώς ας μην… τρίβουν κάποιοι τα μάτια τους, όταν για παράδειγμα με τόσο φορτισμένη πολιτική ατμόσφαιρα στον τόπο μας, τόσους εμφυλίους, ξένες παρεμβάσεις και ανώμαλες καταστάσεις, όταν τίθεται το ερώτημα, για τον θεσμό που εμπιστεύεται περισσότερο ο Έλληνας, η απάντηση είναι, ο στρατός.

Επίσης με δεδομένη την Διεθνή πιστοποίηση για πρώτη φορά της σρχαίας Ελληνικής γλώσσας, ξέρετε οι ξένοι θεωρούν τα Αρχαία, ελληνικά, και αυτά που μιλάμε εμείς τα ξεχωρίζουν ως… νέα, αναρωτήθηκα επίσης γιατί επιμένει στη χρήση τους στις λειτουργίες η Εκκλησία;

Και όμως, αν εξαιρέσεις το μάθημα των σρχαίων ελληνικών στα Σχολεία, που μάλλον όπως διδάσκεται, κάνει περισσότερη ζημιά παρά το καλό που επιδιώκει, τελικά την λαλιά των προγόνων μας, αυτή που ανελλιπώς ακούγεται εδώ και 5.000 χρόνια, μόνο στην Εκκλησία την ακούμε.

Το ίδιο αισθάνθηκα και σήμερα όταν εντελώς αθόρυβα ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος ήταν ο μόνος που θυμήθηκε, πως σαν σήμερα πριν μόλις 199 χρόνια (ναι, μόλις) το 1822 δηλαδή, ο Βαχίτ Πασάς, ο Οθωμανός - Τούρκος Διοικητής του νησιού, έδινε εντολή να κρεμαστούν στα πλατάνια της πλατείας, ο Μητροπολίτης Χίου Πλάτων Φραγκιάδης, ο Διάκος του Μακάριος Γαρρής και όλοι οι πρόκριτοι του νησιού, που κρατούνταν στην Σκοτεινή Φυλακή του Κάστρου από τις 2 Απριλίου του 1821, επειδή και η Χίος συμμετείχε στον ξεσηκωμό του γένους.

Να ξέρει πως νοερά μαζί του γονάτισε όλο το νησί.

Και μακάρι να πήραμε όλοι το μήνυμα του και του χρόνου να είναι… μόνος.

 

Υ.Γ.: Το σημείο βέβαια μπορεί να μην είναι ακριβές, γιατί η Πλατεία, χωράφι τότε, είχε σειρά από πλατάνια από το σημερινό Δημαρχείο μέχρι και το Εργατικό Κέντρο, αλλά ξέρετε πόσες φορές αναρωτήθηκα αν είναι σωστό στις γιορτές να φωτίζουμε όλα τα πλατάνια με γιρλάντες; Φυσικά δεν είμαι κατά των στολισμών, αλλά ΕΝΑ πλατάνι, ας είναι αυτό απέναντι από τον ανδριάντα του μάρτυρα Μητροπολίτη Πλάτωνα, ας μένει σκοτεινό.

 

Σχετικά Άρθρα