Ο Βασιλιάς είναι… γυμνός και το Λιμάνι είναι στα… Μεστά

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 14/03/2023 - 20:24

Ας τα πάρουμε με την σειρά και… ψύχραιμα.

Θέματα ασφαλείας υπάρχουν σε όλα τα Λιμάνια της χώρας.

Έχουν θιγεί κατά καιρούς και αναδεικνύονται συνέχεια από τους συναδέλφους ειδικά των ΜΜΕ της Περιφέρειας, που είναι χιλιομετρικά ανώτερα των κεντρικών.

Αυτό που μας ενεργοποίησε όλους είναι το δυστύχημα των Τεμπών. Και επειδή μερικοί πιστεύουν ότι δεν ξοφλήσαμε σαν χώρα (επιπρόσθετα, λόγω προγόνων, δεν έχομε και… δικαίωμα να ξοφλήσομε) προσπαθήσαμε να ανάγουμε τα ζητήματα ασφαλείας στο χώρο μας.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ λοιπόν ζήτησε μια συνέντευξη επί του θέματος από τον Λιμενάρχη Χίου. Ο Παντελής Βατούσης σε πείσμα του ελληνικού ωχαδελφισμού και της λογικής μακριά από μένα και ας χωθεί στον διπλανό, σε πείσμα του αμίμητου και αξέχαστου «πάμε και όπου βγεί» επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του Λιμεναρχείου.

Αυτό έκανε ο Λιμενάρχης. Εμείς τον ρωτήσαμε στον συγκεκριμένο χρόνο και τις απαντήσεις του τις φιλτράραμε όλοι κάτω από το βάρος του εγκλήματος των Τεμπών.

Αυτά που είπε ο Παντελής Βατούσης είναι αυτά που μονίμως λέει η Υπηρεσία του και συνοψίζονται στο απλό. Το Λιμάνι της Χίου μας… τελείωσε.

Μας αρέσει δεν μας αρέσει αυτή είναι η αλήθεια. Άλλωστε και εξαιτίας αυτής της πραγματικότητας ζητήσαμε, πήραμε, δαπανήσαμε και φτιάξαμε το Λιμάνι των Μεστών.

Απλά πάλι και… ελληνικά, το «κάψαμε» βάζοντας εκεί ένα δρομολόγιο της… αγανάκτησης για να πετύχουμε δύο στόχους. Να συντηρούμε ένα πτώμα, αυτό είναι το Λιμάνι της Χίου και να μην μας ζητήσει πίσω τα λεφτά, ενός έργου που δεν λειτουργεί, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και μετά; Μετά δεν ήρθαν οι… μέλισσες, ήρθαν τα Τέμπη.

Και τώρα υποχρεούμαστε όλοι να σκεφτούμε διαφορετικά. Το Λιμάνι της Χίου, φτιαγμένο ως έργο ΣΔΙΤ στην ουσία, από τον τελευταίο Οθωμανό Σουλτάνο, δεν μας εξυπηρετεί πλέον. Άλλο το μας… βολεύει, άλλο το μας εξυπηρετεί. Το τελευταίο προϋποθέτει ασφάλεια και αυτή δεν υπάρχει.

Ο Λιμενάρχης λοιπόν «καθάρισε» και το «μπαλάκι» πήγε στα χέρια της Λιμενικής Επιτροπής, που σήμερα ο πρόεδρος της, μας είπε ότι δεν ξέρει ούτε αν το Λιμάνι των Μεστών είναι ασφαλές!

Ωραία. Να κοινοποιήσουμε λοιπόν στις ασφαλιστικές εταιρείες των Ακτοπλοϊκών ότι αυτές ταξιδεύουν σε… ανασφαλή Λιμάνια. Να δεχθεί την πραγματικότητα αυτή το ΥΕΝ και να σταματήσει τα δρομολόγια, όπως ακριβώς έγινε και με τα τραίνα από το αντίστοιχο υπουργείο.

Δηλαδή τι θέλουμε και στο Αιγαίο, ανθρωποθυσίες;

Που μείναμε λοιπόν; Ότι περιμένουμε ένα κλιμάκιο από το ΥΕΝ, που να πιστοποιήσει ότι το Λιμάνι της Χίου είναι ασφαλές.

Ωραία. Και μέχρι να γίνει αυτό; Κι’ αν το κλιμάκιο, που θα βάλει το κεφάλι του στον ντορβά, πεί προσκρουστήρες τώρα, εκβάθυνση… χθες, χερσαίοι χώροι τόσο επί τόσο αύριο, τι θα κάνουμε;

Κύριοι επανέρχομαι στην ανάγκη… ψυχραιμίας.

Το Λιμάνι της Χίου είναι ένα πτώμα. Δεν θα πώ εγώ αν ζωντανεύει ξανά. Περιμένουμε χρόνια τώρα ένα επιχειρησιακό σχέδιο. Ελληνικά… το λέμε master plan. Ας το κάνουμε και ας μας δείξει πότε, που και πώς, θα χρησιμοποιούμε ασφαλώς το λιμάνι αυτό.

Στο μεταξύ τα δρομολόγια πρέπει να γίνονται στα Μεστά. Βεβαίως και εκεί χρειάζονται υποδομές. Βεβαίως και χρειάζεται Αίθουσα Επιβατών. Βεβαίως και χρειάζεται βελτίωση του οδικού δικτύου. Βεβαίως και χρειάζεται υποδομή μεταφορών προς το Κέντρο. Βεβαίως θα αυξήσει το μεταφορικό κόστος. Βεβαίως θα μας ξεβολέψει. Βεβαίως όλα αυτά. Ένα πράγμα όμως ΔΕΝ θα κάνει, να μας σκοτώσει. Γιατί το Λιμάνι της Χίου μας την χάρισε τρείς φορές, εκτός αν είναι λίγες που βγήκε πλοίο να κάνει… βόλτα στην Προκυμαία. Την τέταρτη θα την πληρώσουμε ακριβά.

Και τότε, όπως και τα Τέμπη τώρα, την άκρη θα την βρούν οι… Εισαγγελείς.

Επιστρέφοντας στο τώρα κρατάμε.

Τα δρομολόγια σήμερα στη Χίο γίνονται με ευθύνη του ΥΕΝ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Λιμενάρχης Παντ. Βατούσης είπε το Λιμάνι της Χίου δεν είναι ασφαλές. Η Λιμενική επιτροπή είπε περιμένω… κλιμάκιο και ο εκπρόσωπος της Attica Group «Από αύριο πρέπει να δούμε κι εμείς τι θα κάνουμε. Δεν μπορούμε να περιμένουμε και να ερχόμαστε σε ένα λιμάνι που είναι υπό εξέταση. Ή το λιμάνι είναι ασφαλές σήμερα ή δεν είναι.»

Μην πεί κανείς δεν ήξερα, δεν είδα. Οι δηλώσεις όλων είναι ανεβασμένες στο διαδίκτυο και το πρωτοσέλιδο της Αλήθειας κρεμασμένο ακόμα στα περίπτερα.

 

Υ.Γ.: Προς εκπροσώπους της Λιμενικής Επιτροπής επειδή διέκρινα ένα… άγχος. Είσαστε Λιμενική Επιτροπή ΟΛΩΝ των Λιμένων του Νομού και όχι του λιμανιού της Χίου.

 

Σχετικά Άρθρα