Οι μαθητές δεν έφυγαν μόνο, ήξεραν και πότε να… γυρίσουν

Γιάννης Τζούμας
Πέμ, 20/01/2022 - 19:41

Μεγάλη δουλειά, να ξέρεις να… γυρίζεις, γιατί το να φύγεις είναι ευκολότερο.

Η επιστροφή, η σωστή επιστροφή, στο σωστό σημείο, είναι δυσκολότερη και οι μαθητές το κατάφεραν και αυτό και μπράβο τους.

Διάβασα την ανακοίνωση των μαθητών του 1ου και 3ου Λυκείου, που έληξαν τις καταλήψεις τους, άκουσα τους εκπροσώπους τους και επιβεβαίωσα αυτό που είχα αισθανθεί από αρχής. Είναι ώριμα παιδιά, ήξεραν γιατί κινητοποιούνται, ήξεραν πώς να το διεκδικήσουν και το κυριότερο, έδειξαν πως ξέρουν και πότε έπρεπε να γυρίσουν πίσω, με το κεφάλι ψηλά, νικητές.

Θέλετε να τα δούμε με τη σειρά;

Ήξερε κανείς τα αιτήματα τους; Ούτε οι… ίδιοι, που λέει ο λόγος. Τώρα τα έμαθε όλος ο κόσμος, ευαισθητοποιήθηκε, τα έβγαλαν εκτός Σχολείου, πέτυχαν το σημαντικότερο.

Μετά δεν έσπασαν ούτε… γλάστρα, πρόσεξαν το Σχολείο τους, σεβάστηκαν τους γονείς τους, τους καθηγητές τους, την δημόσια περιουσία.

Έβαλαν τα αιτήματα τους στο Δημοτικό Συμβούλιο, πέτυχαν να ακουστούν και κυρίως πέτυχαν όσα είπαν να υιοθετηθούν, να προωθηθούν, να φτάσουν ψηλότερα.

Βεβαίως θα ήταν ουτοπία να πιστεύουν οι μαθητές ότι μια κινητοποίηση τους ή μια γνώση των προβλημάτων τους θα αλλάξει την Κυβερνητική πολιτική, αλλά η πολιτική είναι όπως και η συνείδηση διαμορφώνεται αργά και σταθερά, δρά προσθετικά.

Ζήτησαν περισσότερη φροντίδα στην πρόληψη, όσον αφορά την πανδημία, τέστ κ.λ.π. και κέρδισαν να έχουν προτεραιότητα στο Στρατόπεδο Γκιάλα, στα συνεργεία που δημιουργήθηκαν και λειτουργούν εκεί από τον Στρατό, τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί.

Τέλος ζήτησαν εκπαιδευτικούς και ανακοινώθηκε η πρόσληψη 16, με σύμβαση τριών μηνών. Δεν έχει σημασία που το υπουργείο Παιδείας θα είναι το πρώτο διεθνώς που θα προχωρήσει και σε… εβδομαδιαίες συμβάσεις. Εκείνοι γίνονται ρεζίλι, όχι οι μαθητές, που διεκδικούν μάθηση και αναπλήρωση εκπαιδευτικών, για τα κενά που δημιουργεί ο κορωνοϊός.

Κοντολογίς, οι μαθητές πέτυχαν να ευαισθητοποιήσουν, να διεκδικήσουν με συμπάθεια και να κερδίσουν. Ε, κανένας αγώνας δεν είχε ποτέ 100% επιτυχία.

Πέτυχαν όμως το κυριότερο κατά τη γνώμη μου. Να επιστρέψουν στα μαθήματα τους την σωστή ώρα. Γιατί όπως σωστά επεσήμαναν: «Σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να επιβαρύνουμε κι άλλο τη ροή της εκπαίδευσης».

Μπράβο τους, περιμένουμε ανάλογη κίνηση και από τους άλλους συμμαθητές τους, των άλλων Σχολείων.

 

Y.Γ.: Νίκο, είναι μέσα στη ζωή κι’ αυτό. Να καταλάβουμε και με τον σκληρότερο τρόπο πως μάνα είναι μόνο μία. Καλό κατευόδιο στην γλυκύτατη μανούλα του Νίκου Κατσαράκη, Μαρκέλλα.

 

 

Σχετικά Άρθρα