Χίος, Παρασκευή 7 Αυγούστου

Οι προσαχθέντες για την φονική μπασκέτα δεν είναι και κατηγορούμενοι

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 06/08/2019 - 16:43

Πιστέψτε με, σε μια κοινωνία εθισμένη στην αφέλεια και διψασμένη για… αίμα ο τίτλος δεν είναι αυτονόητος, αφού το ανόητο που ακούγεται αυτές τις μέρες δεν έχει οροφή.

Αυτά από την μια πλευρά γιατί από την άλλη οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν πως δουλεύει το… σύστημα.

Περίπτωση πρώτη. Πιάνει ένας δυνατός Βοριάς και η μπασκέτα σωριάζεται σωρός κουβάρι.

Η τύχη της; Στην χειρότερη θα μείνει εκεί κανένα χρόνο. Στην καλύτερη να ‘ρθουν οι συμπαθείς γύφτοι να την κόψουν σε τεμάχια και να την στείλουν για ανακύκλωση.

Περίπτωση δεύτερη. Πέφτει η μπασκέτα στην Δασκαλόπετρα και δεν χτυπάει κανείς.

Αντίδραση αυτόματη. Την μαζεύομε το γρηγορότερο να μην μας πάρουν χαμπάρι και τα μέσα ενημέρωσης και κάνομε το… παγώνι.

Περίπτωση τρίτη. Πέφτει η μπασκέτα και κάποιος χτυπάει. Εδώ το πράγμα σοβαρεύει αναλόγως με τον τραυματισμό. Γίνεται κανένα δημοσίευμα, πιάνεται από κοντά ο παθών και η συνέχεια έχει σχέση με την επιμονή του να το κάνει θέμα ή να κάνει το κορόϊδο.

Αδύνατα σημεία έχουμε όλοι μας, συνήθως γίνεται το δεύτερο.

Περίπτωση τέταρτη. Υπάρχει νεκρός. Η… περίπτωση μας.

Εδώ η Αστυνομία ενεργεί αυτόματα πριν εκπνεύσει το 48ωρο, όπου μετά την παρέλευση του ουδείς κρατείται χωρίς κατηγορία και απόφαση.

Η Αστυνομία λοιπόν… ευγενικά λέει. Θα ρθεί κάποιος να πιαστεί ή θα κουβαλήσω εγώ στην περίπτωση μας μισή ντουζίνα Αντιδημάρχους;

Έτσι και ενεφανίσθει ο Δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς, θεσμικά ως… Καπετάνιος του σκάφους και είχαμε το παράδοξο να προσάγεται στην Εισαγγελία ο θεματοφύλακας του νόμου στον Δήμο Χίου, εκείνος που με θρησκευτική ευλάβεια μέχρι υπερβολής τήρησε μέχρι κεραίας τους κανόνες, ως πιθανός κατηγορούμενος μιάς υπόθεσης, που όταν διαδραματίστηκε ήταν μόλις 26 χρόνων και δεν πέρναγε ούτε από την άκρη του μυαλού του πως κάποτε θα ήταν Δήμαρχος Χίου.

Εννοείται ότι η Εισαγγελέας τον άφησε ελεύθερο και διέταξε το άνοιγμα δικογραφίας, οπότε η επόμενη κίνηση ήταν απολύτως προβλέψιμη.

Ήρθε η σειρά των Μηχανικών οπότε και προσήχθη ο… Βουρνούς της Τεχνικής Υπηρεσίας και για να μην παρεξηγηθούμε ένας υπάλληλος συνεπέστατος, εξυπηρετικός, βαθύς γνώστης του αντικειμένου του, εργατικός, υποδειγματικός, η αδικία των αδικιών να πληρώσει την νύφη.

Και αυτός όμως αφέθηκε ελεύθερος και θα συνεχιστεί προανάκριση μέχρι να συνταχθεί το κατηγορητήριο.

Και εκεί όμως όποτε φτάσουμε, οι κατηγορούμενοι δεν σημαίνει ότι είναι και ένοχοι, γιατί μπορεί να είναι και αθώοι, σε μια υπόθεση που κάθε άλλο από εύκολη είναι.

Και δεν είναι γιατί όσοι φαντάζονται πως θα ανοίξουν τα παλιά κιτάπια και θα βρεθεί άκρη είναι βαθιά νυχτωμένοι.

Σημειώστε κάτι, όσο βρέθηκε άκρη με το ταμείο του Δήμου Ομηρούπολης, άλλο τόσο θα βρεθεί και με το εν λόγω αμαρτωλό έργο.

Διότι αυτό απλούστατα μπορεί να εκτελέστηκε άνευ σχεδίου και μελετών, με συνοπτικές διαδικασίες με την διεπιστημονική μέθοδο… μεσαριά στα σπαρμένα.

Άρα σε τέτοιου είδους… έργα όχι ταυτότητα δεν βρίσκεται όπως ζητά το ΤΕΕ και οι Μηχανικοί αλλά μήτε φύτρα μήτε μήτρα υπάρχει.

Υπήρχε για τα ΖΗΤΩ και για μια κοινωνία που καμάρωνε για τους μάγκες που εξέλεγε.

Τώρα στην στραβή ακούγεται ένα τελευταίο «Ο σώζων εαυτόν σωθείτο» και άμα βρεί άκρη η Δικαιοσύνη τηλεγραφήστε μας.

 

Υ.Γ. Εκεί που θα βρεθεί άκρη, ανεξάρτητα αν ποσώς ενδιαφέρει την οικογένεια, που της στερήσαμε τον λεβέντη της, είναι τα Αστικά Δικαστήρια.

Ας ετοιμαστούμε να ξηλωθούμε ως Δήμος Χίου κοντά στο ένα εκατομμύριο ευρώ για απώλεια ζωής με υπαιτιότητα μας και για ψυχική οδύνη.

Οι λωλάδες δεν κοστίζουν μόνο σε ζωές.

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Πέμ, 06/08/2020 - 17:42

Επιτρέψτε μου να φιλοξενήσω σήμερα μια επιστολή της Ομοσπονδίας ΑμΕΑ Β. Αιγαίου και για να την προβάλλω, αλλά και ως υπόδειγμα κατά τη γνώμη μου, επικοινωνίας όπου κανείς... χάνει το δίκο του.

Πρώτα όμως η ανακοίνωση.

"Με αφορμή την κατασκευή ράμπας Α.μεΑ. για πρόσβαση στη θάλασσα, στον Καταρράκτη της Χίου, η ΠΟΑμεΑΒΑ, η οποία εκπροσωπεί τα άτομα με αναπηρία στο Β Αιγαίο, έχει να παρατηρήσει και να επισημάνει τα παρακάτω:

Η τοποθέτηση ράμπας στην παραλία του Καταρράκτη ήταν ένα χρόνιο αίτημα μέλους μας που υλοποιήθηκε! Αναμφισβήτητα αυτό είναι θετικό για όσους μπορέσουν να την αξιοποιήσουν, ιδιαίτερα από τον αιτούντα κάτοικο της περιοχής. Η προβολή του θέματος όμως ως "τεράστιου επιτεύγματος" δεν μπορεί να κρύψει την υποκρισία όσων βιάζονται να πανηγυρίσουν.

Πρέπει να γνωρίζουν όσοι μιλούν για την αναπηρία, όσοι με μπαλώματα και προχειροδουλειές επιχειρούν να παραπλανήσουν τον κόσμο της αναπηρίας, ότι κάθε κατασκευή για ΑμεΑ μετριέται με το κατά πόσο άτομα με αναπηρικά αμαξίδια θα μπορούν να είναι σε θέση να αυτοεξυπηρετηθούν με αυτονομία ή έστω μερική αυτονομία και αξιοπρέπεια. Ειδικά για τη θάλασσα το ζητούμενο είναι κανείς να φθάνει στην ακτή, να μπαίνει και να βγαίνει από το νερό με ασφάλεια, αξιοπρέπεια και αυτονομία. Τις προδιαγραφές αυτές μέχρι τώρα σε μεγάλο βαθμό εξασφαλίζουν τα seatrack.

Ρωτάμε λοιπόν: Η Ράμπα στον καταρράκτη, που ο δήμος ξεκαθάρισε ότι αφορά γενικότερα ΑμεΑ και όχι μονάχα άτομο που διαμένει στην περιοχή, μπορεί να αξιοποιηθεί από άτομα με αμαξίδιο; Αν ναι, πως θα μπει στη θάλασσα ένα τέτοιο άτομο και πολύ περισσότερο πως θα βγει με σχετική αυτονομία;

Το ίδιο ερώτημα ισχύει και για άτομα μειωμένης κινητικότητας, που ακόμα κι αν φθάσουν με τη βοήθεια συνοδού ή αυτοτελώς ως το νερό, είναι ζητούμενο ή και αδύνατο να εξέλθουν χωρίς ουσιαστικά σε πολλές περιπτώσεις να τους «πάρουν στα χέρια».

Η ράμπα αυτή λοιπόν κύριοι δεν είναι «ράμπα ΑμεΑ», είναι μια μπάρα που κατασκευάσατε χωρίς ειδική μέριμνα για ΑμεΑ όπως υπήρχε η δυνατότητα να γίνει. Μπορούσε να τοποθετηθεί μηχανισμός ηλεκτροκίνητος εισόδου και εξόδου από το νερό; Μπορείτε να απαντήσετε γιατί δεν έγινε; Για να μην αναφερθούμε στο εντελώς ακατάλληλο του περιβάλλοντος χώρου. (Χωματόδρομος μέχρι την αρχή της ράμπας, καμιά υποδομή προστασίας για ολιγόλεπτη παραμονή πριν ή μετά το μπάνιο, αδυναμία ταυτόχρονης εξυπηρέτησης πλέον του ενός αμαξιδίου.) Με τέτοιες ενέργειες δεν κρύβονται τα τεράστια και αγιάτρευτα προβλήματα των ΑμεΑ στο νησί μας και γενικότερα στα νησιά του Αιγαίου.

Χωρίς να σχολιάζουμε για πολλοστή φορά όλη την γκάμα των προβλημάτων μας, τα ρεαλιστικά και αναγκαία αιτήματα για ολοκληρωμένο κεντρικό σχεδιασμό πρόσβασης σε πόλεις και χωριά, τη σύνδεση μεταξύ των νησιών κλπ ας μείνουμε μονάχα στις... ράμπες.

Στην ομορφότερη ίσως παραλία του νησιού, τα "Μαύρα Βόλια", μόλις φθάσει ο λουόμενος αντικρίζει με χαρά μια μικρή ταμπέλα στην οποία αναγράφεται "Ράμπα ΑμεΑ". Λίγο παρακάτω λοιπόν, φαίνεται μια ξύλινη ράμπα που εδώ και καιρό είναι παρατημένη μέχρι τα μισά της παραλίας (δεν φθάνει δηλαδή μέχρι τη θάλασσα). Για να έχει κανείς πρόσβαση σε αυτή την υποτιθέμενη «ράμπα ΑμεΑ» χρειάζεται να κατέβει σκαλιά αφού πρώτα τον έχουν σηκώσει μαζί με το αναπηρικό αμαξίδιο για να διαβεί μια απόσταση ενός πεζόδρομου τουλάχιστο ακατάλληλου για αμαξίδιο, ακόμα και για ένα μπαστούνι... Εν ολίγοις δεν κολυμπάς.

Δεύτερη περίπτωση στην πανέμορφη παραλία της Αγίας Φωτιάς όπου μια μεγάλη τσιμεντένια ράμπα οδηγεί από τον πεζόδρομο μέχρι την αρχή της παραλίας, συνδεόμενη με άλλη ξύλινη και φτάνει δύο περίπου μέτρα πριν τη θάλασσα. Πρόκειται σίγουρα για ράμπα αλλά μάλλον αυτοκτονίας πάρα πρόσβασης..! Τη ράμπα αυτή ολοκλήρωσε με ιδιοκατασκευή το Τοπικό Συμβούλιο του Νεοχωρίου (προς τιμή του) μετά από διαμαρτυρίες ΑμεΑ αλλά και αφού επισήμανε δημόσια ότι ήταν υπόθεση που αφορούσε την εταιρία του Δήμου, αφού είχε κάνει αίτημα για αλλαξιέρες και ομπρέλα, αιτήματα που έπεσαν στο κενό.

Αφήνοντας έξω τις δεκάδες άλλες παραλίες που δεν υπάρχει πρόσβαση με αξιοπρέπεια στη θάλασσα στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου διερωτόμαστε για το τι ακριβώς συμβαίνει;; Ανικανότητα; Έλλειψη σεβασμού; Ασχετοσύνη;

Λίγο απ όλα, μαζί με το βασικό: Η υλοποίηση μιας πολιτικής που υλοποιείται διαχρονικά από τις δημοτικές αρχές και το κράτος, που λόγο κόστους δεν θέλει και δεν προχώρα στην ουσιαστική λύση αυτονόητων προβλημάτων. Τη στιγμή που υπάρχει δυνατότητα! Η Θάλασσα που αποζητούμε κάθε καλοκαίρι όλοι, για τα Α. με Α. είναι η καλύτερη θεραπεία και συντελεί στην αποκατάσταση και τη διατήρηση της ΥΓΕΙΑΣ των ατόμων με κινητικά και όχι μόνο προβλήματα!

Με πατέντες, μισές δουλειές και αυτοσχεδιασμούς δεν αλλάζει η ζωή μας. Όσοι νομίζουν ότι θα «σερνόμαστε σαν ερπετά» για να μπούμε και να βγούμε από τη θάλασσα, χωρίς να μιλάμε, θα διαψευστούν και πάλι. Γιατί «Αυτά τα δέντρα δε βολεύονται με λιγότερο ουρανό… αυτά τα πρόσωπα δε βολεύονται παρά μόνο στον ήλιο, αυτές οι καρδιές δε βολεύονται παρά μόνο στο δίκιο».

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Α.με Α.Β.Α.:

Η πρόεδρος: Σοφία Μιχάλα και ο Γενικός Γραμματέας: Νέστορας Ξυλάς

 

Τώρα αν ο Σύλλογος ΑμΕα θεωρεί ότι τα ΜΜΕ της Αλήθειας, όχι τώρα αλλά από γεννέσεως του, στηρίζουν τα δίκαια αιτήματα του, ας προσέξουν την άποψη μας και ας προβληματιστούν. Υπάρχει βέβαια και η λύση να μας αγνοήσουν ή να μας... πυροβολήσουν.

Δεκτά όλα, εμείς όμως προσπαθήσαμε.

Η ανακοίνωση σας είναι υπόδειγμα πως κανείς επικοινωνιακά χάνει το δίκιο του.

Η δημοτική αρχή ικανοποίησε ένα... ατομικό αίτημα μέλους σας.

Συγχαρητήρια, μπράβο και τέλος. 'Επρεπε να είστε οι πρώτοι που θα χειροκροτήσετε.

Αμέσως μετά και με αρχή αυτή την καλή διάθεση και με σύμμαχο σας την Δημοτική αρχή, καταθέστε μια σειρά προβλημάτων πρόσβασης κ.λ.π. που όντως υπάρχουν και ζητήστε από τους αρμόδιους Αντιδημάρχους συνεργασία για να τα λύσετε και βάλετε χρονοδιάγραμμα γι' αυτά.

Δώστε μια συνέντευξη μετά από κοινού, ανακοινώστε τα και δεσμεύστε τους. Παρακολουθήστε τα και για ότι γίνεται να χειροκροτάμε όλοι μαζί, για ότι δεν γίνεται να συνεχίζουμε να το παλεύουμε ή αν μας δουλεύουν εν τέλει να τους καταγγέλλουμε.

Δεν σας παραδίδουμε μαθήματα, σας λέμε ότι ειδικά τα προβλήματα των ΑμΕΑ απαιτούν συμμάχους. Εσείς κάνετε το αντίθετο, με αποτέλεσμα αν συνεχίσετε έτσι να απομονωθείτε από τα μέλη σας.

Τα παραπάνω γράφτηκαν με αγάπη, μακάρι και έτσι να ερμηνευτούν.

 

Υ.Γ.: Η Δημοτική αρχή θα πέσει στο ίδιο λάθος αν κάνει... αντιπολίτευση στην... επίθεση. Πιάστε ένα - ένα αυτά που θίχτηκαν και λύστε τα.