Όμηρος, Κοραής... Κριμιζής

Γιάννης Τζούμας
Σάβ, 14/08/2021 - 19:18

Αυτή την… τριάδα παρουσίασα στο Μουσείο Μαστίχας, όπου με κάλεσε ο Ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής, να καταθέσω τις σκέψεις μου, για το βιβλίο, που συνέγραψε με την πολύτιμη βοήθεια του συναδέλφου μου Μάκη Προβατά.

Και επειδή μίλησα από στήθους, και ως γνωστόν τα γραπτά μόνο μένουν, αν έχουν κάποια αξία αυτά που είπα, τα καταθέτω εδώ, προς χάριν της ιστορίας.

Αυτό που είπα, είναι τον… μπελά που έχω βάλει στο κεφάλι μου, γιατί καλώντας με σε αρκετές παρουσιάσεις βιβλίων, δεν συμμετέχω, γιατί έχω δεί ότι σ’ αυτές τελικά δεν μιλάει ο… συγγραφέας. Όταν όμως ο προσκαλών είναι ένας τέτοιο μέγεθος, ήταν τόσο τιμητική η πρόσκληση, που συμμετείχα για να πώ, συμπληρωματικά στα όσα καλά είπαν, οι ξεχωριστοί Δάσκαλοι Παύλος Καολογεράκης και Αθηνά Ζαχαρου - Λουτράρη, αυτά.

Ο Αστροφυσικός Σταμάτης Κριμιζής, έκανε κατ’ αρχήν… Χιώτη τον Μάκη Προβατά, γιατί στο βιβλίο του «Όλα σε μια ζωή» αυτό που περιγράφεται αριστοτεχνικά είναι το κλίμα της Χίου της δεκαετίας του 1960, περιγράφονται οι ΑΡΧΕΣ, που μεγαλώνει ένα Βρονταδουσάκι, παιδί ναυτικής οικογένειας.

Το παιδί αυτό είναι ο ΣΠΟΡΟΣ.

Αυτός ο σπόρος αν έμενε στην Ελλάδα, θα γίνονταν στουρνάρι, πουρνάρι, άντε μέχρι και… πυξάρι. Άντε ο Σταμάτης Κριμιζής να ήταν σήμερα ένας συνταξιούχος του ΝΑΤ.

Αυτός ο σπόρος όμως έπεσε στο κατάλληλο ΧΩΡΑΦΙ και αυτό ήταν η Αμερική.

 Η χώρα, που δεν έχει μόνο στο ενεργητικό της μαζί με άλλα εγκλήματα και αυτό της υπόθαλψης της εισβολής και της κατοχής της Κύπρου, από τους Τούρκους, αλλά ταυτόχρονα είναι και η χώρα της οικονομικής ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της αξιοκρατίας, της ανάπτυξης των επιστημών και της τέχνης.

Αυτός ο συνδυασμός ΣΠΟΡΟΥ και ΧΩΡΑΦΙΟΥ μας έδωσε τον Σταμάτη Κριμιζή, που το μέγεθος του θα το καταλάβουμε αν νοερά πάμε 200 χρόνια μετά από σήμερα στο κοντινό μας… 2221.

Τότε, είπα, από όλους μας και τους παρόντες και τους απόντες, ποιός θα μας θυμάται αλήθειακαι γιατί;

Θα θυμούνται όμως και θα μνημονεύουν εσαεί τον Όμηρο, τον δάσκαλο του γένους Αδαμάντιο Κοραή και τον Αστροφυσικό Σταμάτη Κριμιζή, τα …οχήματα του οποίου, θα ταξιδεύουν και τότε στον διαστρικό χώρο. Εμείς θα είμαστε σκόνη ή τίποτα, αλλά τα Βόγιατζερ θα ζούν όσο θα υπάρχει ανθρωπότητα και θα τα παρακολουθεί.

Το κοινό αυτών των τριών ΣΠΟΡΩΝ; Γεννήθηκαν στον ίδιο τόπο, μεγάλωσαν με αξίες στην ίδια γλώσσα και φύτρωσαν, άνθισαν και μεγάλωσαν σε ξένα ΧΩΡΑΦΙΑ.

Δεν ξέρω, αλλά ο Θεός ή φύση δεν μας τα έδωσε εδώ… όλα.

Με τη σιγουριά όμως του καλού ΣΠΟΡΟΥ, ας πεισμώσουμε και από το παράδειγμα του ερωτευμένου με την επιστήμη του, κάτι που προκύπτει σε όλο το βιβλίο, Σταμάτη Κριμιζή, για να γίνουμε καλύτεροι από τους προγόνους μας, δίνοντας στις επόμενες γενιές το ΧΩΡΑΦΙ που της αξίζουν.

 

Υ.Γ.: Ως υστερόγραφο έδειξα τον παρευρισκόμενο αειθαλή Καθηγητή - Φυσικό, Δάσκαλο και του Σταμάτη Κριμιζή, Γιώργη Μαρμαρινό, αυτόν που όταν ένα ψηλό, ευγενικό μαθητούδι του είπε να γίνω… Αστροφυσικός (;) δεν του απάντησε να… μπαρκάρει για σιγουριά, αλλά του είπε ΝΑΙ, να πας στην Αμερική και να γίνεις μεγάλος και τρανός. Εις απόδειξη τελικώς, ότι είμαστε... οι γονείς μας και οι Δάσκαλοι μας.

 

Σχετικά Άρθρα