Χίος, Τρίτη 19 Νοεμβρίου

«Όποιος αρνείται την προσφορά σε πρόσφυγες και μετανάστες δεν είναι ούτε Έλληνας ούτε Ορθόδοξος»

Γιάννης Τζούμας
Πέμ, 07/11/2019 - 21:18

Ο Έλληνας δεν είναι ξενοφοβικός ούτε ρατσιτστής.

Ένα εκατομμύριο Αλβανούς «ενσωματώμαμε» την δεκαετία του 1990. Και εκτός αυτών και άλλες φυλές. Ουκρανούς, Ρώσσους, Γεωργιανούς ακόμα και Φιλιππινέζους, χώρια των ανθρώπων μαύρου χρώματος, που αποδεικνύονται οι… ησυχότεροι όλων.

Θα έλεγα πως ούτε το Ισλάμ μας φοβίζει, για όσους έχουν βέβαια στοιχειώδη γνώση του θέματος, όπως άλλωστε αποδεικνύει η εδώ και ένα αιώνα συμβίωση Χριστιανών και Μουσουλμάνων στην Θράκη και αλλού.

Αυτό που σίγουρα φοβίζει στα νησιά μας είναι ο όγκος του προβλήματος, ο κόσμος που παραμένει εγκλωβισμένος, οι συνθήκες ζωής τους, που είναι απάνθρωπες και το γεγονός ότι σαν πολιτική και σαν κοινωνία δεν γνωρίζουμε ακόμα που πρέπει να πούμε stop δεν χωράμε άλλο.

Όμως στο πρόβλημα υπάρχει και η Θεολογική του προσέγγιση, την οποία κρίνω άκρως ενδιαφέρουσα και εκφράστηκε μέσω του πρώην Διευθυντή του ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας Πειραιώς, μέλος σήμερα της Επιτροπής γιορτασμού των 200 χρόνων της Επανάστασης του 1821, ως εκπροσώπου της Εκκλησίας, του Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου, που θα τον έχουμε και στο νησί μας, προσκεκλημένο του Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκου στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Χίου από τον Τουρκικό ζυγό την 11η Νοεμβρίου.

Σταχυολογούμε αποσπάσματα συνέντευξης του στον ραδιοσταθμό Alpha .

Διαβάστε τα με προσοχή. Οι υπογραμμίσεις δικές μας.

«Δεν μπορώ να δεχτώ κάποιον που αρνείται την προσφορά σε πρόσφυγες και μετανάστες. Για μένα αυτός δεν είναι ούτε Έλληνας ούτε Ορθόδοξος. Η Ορθοδοξία περιθάλπει όποιον άνθρωπο από όπου και αν είναι. Αυτό σημαίνει Χριστός. Όσο θα κηρύττουμε τον Χριστό αυτό θα το κάνουμε πράξη».

«Στους πρόσφυγες και τους μετανάστες είναι ο Χριστός σήμερα. Αυτόν τον Χριστό διδάσκουμε… Θα είμαστε υπόλογοι αν δεν τον υποδεχτούμε. Μόνο με αυτόν τον Χριστό μπορούμε να γιορτάσουμε πραγματική Ανάσταση το Πάσχα».

«Όταν είδα να ανοίγουν παρεκκλήσια στα νησιά για να μπουν οι άνθρωποι, ήταν η αγιότερη πράξη που υπήρξε. Ακόμα και την φυσική εικόνα, το ξύλο, όπου και αν την βρούμε, θα την πάρουμε, θα την καθαρίσουμε και θα την βάλουμε σε ένα καλό σημείο του σπιτιού μας. Έτσι είναι και ο άνθρωπος. Βεβαίως έχει πόνο, κόπο. Όσο και αν μας λοιδόρησαν εμάς τους Έλληνες, δικαίως τώρα στρέφουν όλοι τα μάτια και λένε ότι οι Έλληνες είναι άνθρωποι».

«Ξέρω θα με ρωτήσετε δεν ανησυχείτε, δεν βλέπετε ως απειλή για τον Χριστιανισμό την έλευση Μουσουλμάνων στην Ευρώπη;

Βεβαίως και ανησυχώ, αλλά στο όνομα της ανησυχίας δεν μπορείς να αφήσεις ένα παιδί νηστικό. Εμείς 400 χρόνια σκλαβιάς και δεν χαθήκαμε, θα χαθούμε τώρα; Και τώρα θα αντέξουμε. Η Ευρώπη κινδυνεύει γιατί έχασε τον Θεό. Τούς προέκυψε το Ισλάμ και τρέχουν να βάλουν θρησκευτικά στα σχολεία για να μάθουν τα παιδιά τι είναι Θεός και τι τζαμί. Αν πάμε φοβικά, θα κάνουμε τα μεγαλύτερα λάθη. Η Εκκλησία όποτε χρειάστηκε έδωσε τα πάντα».

«Στην Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή των Αθηνών διδαχτήκαμε το Ισλάμ. Έδωσα μάθημα για το Ισλάμ. Είναι λάθος να πούμε ότι όλο το Ισλάμ είναι τζιχαντιστές και θέλει ‘’ιερό πόλεμο’’. Βεβαίως, υπάρχουν στοιχεία που όποιος τα παραφράσει ή τα πάρει στα χέρια του για πολιτικούς λόγους, μπορεί να το μετατρέψει σε πολεμική μηχανή. Και το Ευαγγέλιο του Χριστού όμως δεν απέτρεψε τις Σταυροφορίες. Η παρερμηνεία έφερε αίμα. Ως βιβλίο πολιτισμού ο καθένας πρέπει να διαβάσει το Κοράνι, και δεν έχει να χάσει τίποτα, γιατί όμως ένας Ευρωπαίος όταν διαβάζει το Κοράνι γίνεται τζιχαντιστής; Έχει χάσει το νόημα της ζωής και μέσα από το Κοράνι που ευκολύνει τα πράγματα νομίζει ότι μπορεί να βρει νόημα στη ζωή του. Εμείς οι Έλληνες έχουμε παράδοση, μυστικισμό, έχουμε την αλήθεια».

 

Υ.Γ. Ξαναδιαβάστε το άρθρο.

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Δευ, 18/11/2019 - 21:05

Ο Ανδρέας Μιχαηλίδης δεν είναι άνθρωπος και πολιτικός των άκρων.

Στρογγυλεύει, είναι συναινετικός και είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στον ορυμαγδό των μέτρων της Κυβέρνησης Σύριζα, όχι μόνο… κυκλοφορούσε ελεύθερα, για πολλούς συναδέλφους του αυτό, σε άλλα μέρη της Ελλάδας δεν ήταν αυτονόητο, αλλά κατάφερε και να επανεκλεγεί στο ευκολότερο αλήθεια πόστο, αυτό του Βουλευτή της Αντιπολίτευσης.

Συνεπώς κάποια ερμηνεία πρέπει να δοθεί για την… μύγα που τον τσίμπησε σήμερα, να κάνει διπλή επίθεση ταυτόχρονα, στον συνάδελφο του της Ν.Δ. αλλά και στον Μητροπολίτη Χίου για το προσφυγικό.

Ας το προσπαθήσουμε, σημειώνοντας ότι δεν έγινε σε τυχαία ημερομηνία. Της συνεντεύξεως ακολούθησε ομιλία του Σύριζα, στο Χανδρής, κρατήστε κάπου σημειολογικά τον χώρο, όπου τις θέσεις του Κόμματος δεν παρουσίασε ο… Πολάκης ας πούμε, αλλά η Μ. Ξενογιαννακοπούλου, ο Κ. Ζαχαριάδης και ο ίδιος, συνεπώς οι νηφάλιες φωνές του Κόμματος, που δεν το θέλουν στο 3% εξ’ ου και το… Χανδρής, αλλά θα ασκήσουν αντιπολίτευση και συστημικά θα διεκδικήσουν ξανά την εξουσία.

Άλλωστε ο αρχηγός του Κόμματος συμμετείχε στην πορεία για το Πολυτεχνείο αλλά δεν προχώρησε στην… Αμερικανική Πρεσβεία.

Βεβαίως μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι η Κυβέρνηση τα πάει καλά και όσο συμβαίνει αυτό ο Σύριζα είναι στριμωγμένος, άλλωστε ο λαός δεν μπορεί να ξεχάσει σε τόσο λίγο χρόνο.

Το τελευταίο ας το αφήσουμε ή οι πιο ψαγμένοι ας ξαναδιαβάσουν στον Μακιαβέλι πιο… θηλαστικό έχει την κοντύτερη μνήμη.

Όμως όσον αφορά το πρώτο, θα συμφωνήσουμε με μια Αχίλλειο πτέρνα, αυτή που σωστά έχουν εντοπίσει τόσο ο Σύριζα όσο και ο Α. Μιχαηλίδης και αυτό είναι το μεταναστευτικό – προσφυγικό.

Να λοιπόν το πρώτο στοιχείο της εξήγησης για την επίθεση του Α. Μιχαηλίδη στον συνάδελφο του.

Ας μην θυμηθούμε τι έκανε για το προσφυγικό ο Σύριζα. Σε τελική ανάλυση πλήρωσε και αυτό. Άλλος κυβερνά σήμερα και ο Βουλευτής του Σύριζα εντοπίζει το κενό και δεν χαρίζεται.

Λες ψέματα λέει ευθέως στον Νότη Μηταράκη για την ΒΙΑΛ, η κυβέρνηση σου δεν κάνει τίποτα.

Με δεδομένο ότι αυτή είναι η πραγματικότητα δεν πρέπει να σταθούμε στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν προλαβαίνει να το αντιμετωπίσει. Όχι, αυτό που πρέπει να δούμε είναι ότι ο Μητσοτάκης φάνηκε πλήρως προετοιμασμένος να κυβερνήσει σε δεκάδες πράγματα, για τα οποία ακόμα και ο Στάθης Παναγούλης, θα τον ακούσετε την Πέμπτη στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV του βάζει άριστα, αλλά για το προσφυγικό μέχρι στιγμής αποδεικνύεται ότι δεν γίνεται τίποτα.

Βεβαίως και δεν βοηθά ο Ερντογάν, βεβαίως και δεν βοηθούν οι Ευρωπαίοι, αλλά ούτε τον Σύριζα βοηθούσαν. Δεν μπορούμε λοιπόν να ρίχνουμε σφαλιάρες στον Σύριζα για το προσφυγικό και στην Ν.Δ. ροδοπέταλα.

Αυτό το πιάνει στον αέρα ο Α. Μιχαηλίδης, υπολογίζει ότι θα γιγαντωθεί το επόμενο διάστημα και πιάνει την μύτη της Κυβέρνησης στο σημείο ασφυξίας.

Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της επίθεσης, αυτό κυοφορείται πολύ καιρό και δεν είμαι σίγουρος αν ο Α. Μιχαηλίδης στην επίθεση του στον Μητροπολίτη, εκφράζει μόνο τον πολιτικό του χώρο ή το… σύστημα και όχι μόνο το πολιτικό, που προφανώς θέλει να βάλει «κόκκινες γραμμές» στον Χίου κ. Μάρκο, να μην μπαίνει στα δικά του χωράφια.

Αυτό γιατί το μη ενδιαφέρον του για το προσφυγικό δεν πολύ πείθει. Τα κελιά των Εκκλησιών δεν ξέρουμε αν θα τα ανοίξει αν χρειαστεί, αλλά τον καιρό τον τεράστιων ροών τα άνοιξε, μοίραζε αυτοπροσώπως με την «Αποστολή» της Εκκλησίας δέματα στους πρόσφυγες στο Μερσινίδι και μέχρι πρόσφατα, μπορεί και τώρα, προσφέρει επί μονίμου βάσεως πρόγευμα σε εκατοντάδες ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

Άρα το πρόβλημα με τον Μητροπολίτη δεν είναι… προσφυγικό είναι γενικότερο και δεν είναι τωρινό.

Ο Χίου από την αρχή της Ποιμαντορίας του κατέστησε σαφές ότι δεν θα είναι βουβός.

Προφανώς από κάπου ψηλότερα κρίθηκε ότι… παραμιλάει και ο Ανδρέας Μιχαηλίδης, ευκαιρίας δοθείσης  το κατέστησε σαφές και δημοσίως.

Η συνέχεια θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Ακόμα και με την έννοια ότι το πόστο του Μιχαηλίδη, δεν έφυγε ποτέ από την Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, του επιτρέπει να κάνει όχι μόνο πολιτικές αλλά και… θρησκευτικές τρίπλες.

Το πρόβλημα είναι ότι ο Χίου κατέχει από… ποδόσφαιρο.

Άρα το ζήτημα δεν είναι αν θα κάτσει στον… πάγκο αλλά σε ποιόν θα βάλει γκόλ εκεί που δεν το περιμένει.

 

Υ.Γ. Ο σχεδιασμός Σύριζα – Μιχαηλίδη για το προσφυγικό θα πάει περίπατο αν η Κυβέρνηση κουνήσει στον τομέα αυτό έστω το δακτυλάκι της.

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το… δάκτυλο.