Όταν δεν μπορούν τα Βορειόχωρα ας το κάνουν τα Νοτιόχωρα

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 21/09/2021 - 17:27
Ολύμποι. Φωτο Μιχάλης Μάκκος

Αν ακούγαμε, ή πως τα 30 χρόνια περνούν σαν το… νερό;

Αυτό σκέφθηκα όταν διάβασα σχόλιο μιας συμπατριώτισσας μας σχετικής με το θέμα, όταν πρότεινα χθες με την ευκαιρία της καταγραφής κτιρίων, να δοθούν τα σπίτια των Βορειοχώρων, που δεν ανήκουν πουθενά, δωρεάν σε νέα ζευγάρια με αντιπαροχή να μείνουν μόνιμα στο χωριό.

Έγραψε λοιπόν η Στέλλα Τσαλίκη.

«Πριν 33 χρόνια, τότε που ξεκινούσαμε την συντήρηση τριών σπιτιών στην Βολισσό, είχαμε προτείνει στην Κοινότητα να καταγράψει τις κατοικίες χωρίς κληρονόμους στον οικισμό και με αυτές να γίνει ένας Συνεταιρισμός, για να φτιαχτούν και να δουλέψει όποιος θέλει και μπορεί. Δεν έγινε, πέσανε, δεν πειράζει. Κάλιο αργά παρά ποτέ».

Δεν ακούσαμε λοιπόν τότε.

Αυτό από την μια, γιατί από την άλλη, μέχρι να γυρίσουμε την άλλη μας πλευρά, πέρασαν…33 χρόνια.

Τώρα αντί να πέσουν τα σπίτια, έπεσαν τα… χωριά.

Μάλιστα ένας φίλος από τα Βορειόχωρα, που ξέρει καλά τα πράγματα, με… προσγείωσε, ζητώντας να εξασφαλίσω την ανωνυμία του. «Τσάμπα τα γράφεις για τα Βορειόχωρα, οι εναπομείναντες του Σαββατοκύριακου δεν θέλουν».

Ίσως να έχει δίκιο, αλλά εγώ δεν θέλω να είμαι αρνητικός.

Γράφω όμως αυτό που είπα φωναχτά.

Άκου να δείς (φοβερό, μόνο στην ελληνική γλώσσα θα το γράφαμε αυτό. Άκου να… δείς) και στην Συκιάδα – Λαγκάδα, ποτέ δεν είπαν οι κάτοικοι ΝΑΙ. Από το Ναυτιλιακό Κέντρο, που πρότεινε ο Σταύρος Μιχαηλίδης και θα γίνονταν… άνδρο των εφοπλιστών, μέχρι τις Ιχθυοκαλλιέργειες, που ήταν και είναι υπό διωγμόν κι’ ας τρώνε ψωμί από αυτές 50 οικογένειες, μέχρι την επιχείρηση με τα τηγανέλαια, που κατέστρεψαν έναν επαγγελματία, ήρθε - ήρθε το πράγμα και ψάχνοντας ο Μηταράκης και αφού είπαμε ΟΧΙ και στη «μέση του πουθενά» που πρότεινε πριν τρία χρόνια ο Κάρμαντζης, τελικά πάνε εκεί στον Θόλο το… Κλειστό ΚΥΤ!

Συνεπώς όπως το ΝΑΙ έχει συνέπειες, έχει και το ΟΧΙ.

Αλλά υπάρχει και μια άλλη οπτική του θέματος. Κάποιος δεν πάει να μείνει σε ένα μέρος χωρίς υποδομές και χωρίς δουλειά, με μοναδικό κίνητρο το… τσάμπα σπίτι.

Δεν είναι έτσι, αλλά ας πούμε πως είναι, εγώ λέω να το πάρουμε… αλλιώς.

Αν δεν μπορούν τα Βορειόχωρα ας το κάνουν τα Νοτιόχωρα. Αν δεν βρίσκονται πρωτοπόροι στον Βορρά ας βρεθούν στον Νότο.

Θέλετε να απαριθμήσω χωριά στη Νότια Χίο, που θα είναι σε 30 χρόνια … Βορειόχωρα;

Ας καταγραφούν τώρα στην απογραφή σπίτια, που δεν ανήκουν πουθενά και ας καλεστούν νέα ζευγάρια να τα κατοικήσουν. Εδώ υπάρχει και μια διαφορά η… μαστίχα. Στα Νοτιόχωρα μόνο ο τεμπέλης πεθαίνει.

 

Υ.Γ.: Mήπως μπορεί στην παραπάνω λογική να βοηθήσει και το Τμήμα Περιουσίας του Δήμου; Τα χωράφια που δεν ανήκουν πουθενά, γιατί να μην δοθούν στα νέα ζευγάρια, που θα θελήσουν να μείνουν μόνιμα στα χωριά; Ή μήπως και υπάρχουν και Δημοτικά ακίνητα, που θα μπορούσαν να κάνουν την… αρχή;

 

 

Σχετικά Άρθρα