Όταν μας… χαρίζανε τον Θερινό Σινεμά τον κοιτάζαμε στα… δόντια

Γιάννης Τζούμας
Παρ, 17/06/2022 - 20:17

Δεν βαριέστε, ας πούμε ότι συγκαταλέγομαι στους ρομαντικούς, που πηγαίνουν ακόμα Σινεμά ή έχω συνδέσει κυρίως τον Θερινό Σινεμά με μια ξεχωριστή απόλαυση, πολιτιστική ανάσα, γεύση ότι μοιράζεσαι με τον άλλο στον ίδιο χώρο, την ίδια εμπειρία μιας ιστορίας που διαδραματίζεται στην μεγάλη οθόνη, που όλοι πιά την έχουμε σαν μικρή στην… χούφτα μας.

Ακριβώς λοιπόν αυτή την… κινητή εποχή, του πολύ εργαλείου, που τυπικά λέγεται τηλέφωνο, που δεν την λες και εύκολη για τον Κινηματογράφο, με την έννοια των δημόσιων προβολών, μια οικογένεια επαγγελματιών στο νησί μας, ζεί από αυτό, προσπαθεί να ζήσει είναι η σωστότερη ερμηνεία, και συντηρεί μετά κόπων και βασάνων τον μοναδικό Σινεμά, που καταφέρνει και επιβιώνει ακόμα στο νησί μας.

Μικρός ο τόπος μας και αναφέρομαι στον Κώστα Μπόλλα, που δεν έχει και ιδέα ο άνθρωπος, ότι γράφω για την αφεντιά του, που πέρσι είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον, να συνεχίσει στην δουλειά, που δεν μπορούσε να κάνει ο Δήμος, που εκτός από… νερουλάς και σκουπιδιάρης, ήθελε να είναι και… σινεματζής.

Και επειδή εδώ δεν μπορεί τα δύο πρώτα και βασικά, σιγά να μην μπορούσε τις… λεπτομέρειες, σωστά σκεπτόμενος ο Δήμαρχος δέχτηκε, πέρσι όλα αυτά, την πρόταση των επαγγελματιών του «Πρεμιέρ» να δοκιμάσουν την τύχη τους και στον Δημοτικό Θερινό Σινεμά του Κήπου, έναντι ενός συμβολικού τιμήματος.

Τότε θυμάμαι, γιατί αδέλφια, ένα στοιχειώδες θυμητικό οφείλουμε να το έχουμε, ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση, αν δεν κάνω λάθος, ξεσηκώθηκε να φάει το… μονοπώλιο ο ένας, τις… βάσεις του θανάτου ο άλλος, να τηρηθεί όχι το γράμμα του Νόμου, αλλά και η παρωνυχίδα του, ο τρίτος.

Αποτέλεσμα; Η δουλειά χάλασε και οι άνθρωποι μας αν δεν κάνω λάθος, πήραν να λειτουργήσουν τον Θερινό Σινεμά της… Δράμας, προκειμένου να μην κάθονται τρείς μήνες και πιθανότατα, δεν γνωρίζω λεπτομέρειες, να κάνουν το ίδιο και φέτος.

Εκείνο όμως που σίγουρα γνωρίζω, είναι αυτό που είπε σήμερα ο Δήμαρχος, που επειδή «Όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος» σημείωσε ότι επειδή μπαίνει θέμα… αδειοδοτήσεων στο Θέατρο Καστρομηνά, που όνομα μεγάλου συνθέτη του δώσαμε, αλλά μια μικρή… αδειούλα, μάλλον τώρα του βγάζουμε, ήτοι για να μην τα πολύ σκαλίζουμε, τα περισσότερα εκεί μέσα είναι αυθαίρετα και στον αέρα, να τον ξεχάσουμε για φέτος τον Θερινό τον Σινεμά.

Και ερωτώ τώρα. Ηαντιπολίτευση εξάντλησε εδώ τον ρόλο της ή μήπως εξόντωσε τον Θερινό Σινεμά; Γιατί αυτό που συνηθίζουμε και εμείς είναι να τα βάζουμε με τους κυβερνώντες. Λάθος, και στην περίπτωση του Θερινού Σινεμά, όσο σοβαρή είναι η άσκηση εξουσίας, τόσο σοβαρή πρέπει να είναι και η άσκηση αντιπολιτεύσεως. Να είναι ουσιαστική και να μην εξαντλεί τους τύπους. Γιατί στην υπόθεση του Θερινού Σινεμά αυτό κάναμε. Αποτέλεσμα; Για δεύτερο Καλοκαίρι το νησί είναι χωρίς Θερινό Σινεμά.

Συγχαρητήρια

 

Υ.Γ.: Σε σχέση με την επιστολή Βρουλή στις Αεροπορικές εταιρείες, πιθανολογώ το σημείο του σώματος τους, που θα τις… γράψουν, ανοίξτε από απορία να δείτε με 920 ευρώ, που θέλει μια 4μελής οικογένεια για να ρθεί στη Χίο, μόνο εισιτήρια, με τα λεφτά αυτά, σε πόσους προορισμούς πάει και πόσες μέρες.   

 

Σχετικά Άρθρα