Προσεχώς στο «Σινέ κήπος» η ταινία «Να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα»

Γιάννης Τζούμας
Σάβ, 13/06/2020 - 20:27

Αμ’ τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;

Έχω πολλές φορές αναρωτηθεί πόσο ουργιοπορεία θα είχε, ακόμα προς τα κάτω, αυτός ο τόπος, χωρίς το μπόλιασμα και την ενσωμάτωση του με το Μικρασιατικό στοιχείο, αλλά πάντα μπροστά μου βλέπω, σαν από το βάθος του χρόνου και του DNA, να παλεύουν τα δυό αυτά στοιχεία και στοιχειά μεταξύ τους.

Ας το απλοποιήσω το πράγμα.

Πόσο κάνουν ένα και ένα; Δύο.

Λάθος, εξαρτάται από τον τόπο.

Ένα το κρατούμενο.

Ο Δήμος Χίου έχει ένα Θερινό Σινεμά, που μπαίνει μέσα μέχρι τα μπούνια. Επιχειρηματικά ότι δεν βγαίνει κλείνει. Επειδή όμως ο Δήμος δεν πουλάει… τούβλα ας πούμε, αλλά έχει κοινωνική πολιτική, μπορεί να μπαίνει και κάπου μέσα, ο πολιτισμός είναι ένα τέτοιο παράδειγμα, αν δεν μπορεί να βρεθεί άλλη λύση.

Δύο τα κρατούμενα.

Λύση υπάρχει. Ο Κώστας Μπολλάς, μαστιχοπαραγωγός και αγρότης από το Πυργί, ο άνθρωπος δεν είναι τεμπέλης, δραστηριοποιείται και στο Σινεμά, την βρίσκει, του αρέσει.

Πήρε το κλειστό «Διάνα» και το ανέστησε ως «Πρεμιέρ». Κρατάει στο νησί μας ανοικτό τον μοναδικό Κινηματογράφο. Αυτός λοιπόν ο άνθρωπος μαθαίνει ότι ο Δήμος κλείνει το «Σινέ κήπος» και ενδιαφέρεται να το ενοικιάσει.

Ένα και ένα πόσα κάνουν λοιπόν;

Δύο. Τον φωνάζει ο Δήμος, κλείνουν μια συμφωνία, εγώ για παράδειγμα θα του το έδινα δυό χρονιές ατελώς να πληρώνει από την τρίτη, όπως και νάχει το νούμερο δεν αλλάζει. Όσο και να το βασανίζεις δύο βγαίνει.

Αμ’ δε, εντοπίως κάνει έντεκα.

Συνεννοείται ο Δήμαρχος, αλλά ο… αξέχαστος Αλέξης φρόντισε οι Δήμαρχοι να είναι όμηροι, καρπαζοεισπράκτορες, πτυελοδοχείο για τον κάθε βλάκα των λεγόμενων μέσων κοινωνικής δικτύωσης κ.λ.π. Εξουσία πάντως δεν έχουν αφού δεν έχουν την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Εδώ αρχίζει και η ταινία του τίτλου. Ένας να βρεθεί, σιγά να μην δεν βρίσκονταν, να τραβήξει μια ένσταση, στην… Αποκεντρωμένη, δεν την ξέρετε, δεν την ψηφίσατε, δεν την απαντήσατε, αλλά ελέγχει τους Δήμους, η υπόθεση τελείωσε.

Διότι, και την σωστή απάντηση να δώσει στο ερώτημα, πόσο πανάθεμα μας κάνουν ένα και ένα, αυτό το θέλει το… εξάμηνο του, οπότε πάπαλα το καλοκαίρι, άντε γειά και το Θερινό Σινεμά.

Τελικώς, επειδή ως γνωστόν μόνο ο τεμπέλης μένει άνεργος, ο Κώστας Μπολλάς με την σύζυγο του, ανέλαβαν την λειτουργία του Θερινού Σινεμά του Δήμου Δράμας, όπου ουδείς υποβάλλει ένσταση στο μέγα μαθηματικό ερώτημα, πόσο κάνουν ένα και ένα, αφήστε που ουδείς δεν σκέφτεται προφανώς να τον κατηγορήσει ως εκπρόσωπο του... μεγάλου επιχειρηματικού κεφαλαίου, της ΣΙΑ, της Μοσάντ και του Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ της Λιβύης.

Μερικοί με αυτά μπορεί να γελούν, αλλά η ουσία δεν αλλάζει, ότι γενικώς γινόμαστε περίγελος, ο τόπος δεν σηκώνει κεφάλι και το χειρότερο, θεωρούμε όλη αυτή την εξέλιξη φυσιολογική και δεν ξεσηκωνόμαστε.

Μα τι γράφω, δεν είδατε τι έγινε στην Προκυμαία;

 

Υ.Γ.: Οι μεν της πολιτικής ηγεσίας δεν τόλμησαν, οι δε της επιχειρηματικότητας κατάλαβαν ότι αν ανέβει η προκυμαία θα πέσει η δική τους δουλειά και έτσι ετοιμάζονται να φτιάξουν και δεύτερο Σύλλογο Εστίασης, έναν της θαλασσινής και έναν της στεριανής Χίου.

Καληνύχτα.

 

Σχετικά Άρθρα