Χίος, Σάββατο 14 Δεκεμβρίου

Προσοχή στις πυρκαγιές, εξαιρείται… η ΔΕΗ

Γιάννης Τζούμας
Κυρ, 30/06/2019 - 19:09

Στο όνομα της απελπισίας, που είδαμε σήμερα στα πρόσωπα των Πυργούσων στην διάρκεια του ρεπορτάζ άλλης μιας πυρκαγιάς έξω από το χωριό τους, το πρωϊ της Κυριακής με δράστη την… ΔΕΗ (η φωτό μάρτυρας είναι του Προέδρου της ΕΜΧ Γιώργη Τούμπου) αναρωτιέμαι, τι άλλο από υποκρισία είναι ανακοινώσεις όπως η παρακάτω;

«Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Ισχύει για αύριο Δευτέρα 01 Ιουλίου 2019.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται στις περιοχές της Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Σκύρου, Λέσβου, Χίου, Πελοποννήσου και Κυθήρων

Συνιστούμε στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια. Υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο κατά την αντιπυρική περίοδο  (έως 31 Οκτωβρίου)»

Να κάνουμε τώρα τους… Πυργούσους και αύριο τους… Μεστούσους;

Καλά οι πολίτες να μην ανάψουν καμμιά πυρκαγιά, αλλά με αυτές που ανάβει η ΔΕΗ τι θα γίνει;

Δεν είναι ώρα να ψάξουμε τις ευθύνες, οι εκλογές είναι κοντά. Αν ο Σύριζα έκανε κάπου πάρτι διάλυσης αυτό ήταν η ΔΕΗ. Άλλωστε είναι το πρώτο ταψί που θα καλεστεί να βγάλει από το φούρνο με... γυμνά χέρια ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όμως, επαναλαμβάνουμε, τι άλλο από υποκρισία είναι ανακοινώσεις όπως η παραπάνω;

Είναι προτιμότερο να καταλήξουμε ότι χρειαζόμαστε άμεσα εθελοντική δράση σε όλο το δίκτυο της ΔΕΗ, σύμφωνα με το νέο κόλπο λέγεται… ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να καθαριστεί τουλάχιστον στα σημεία SOS, που πολύ καλά γνωρίζει η Πυροσβεστική υπηρεσία.

Σήμερα υπάρχουν τόσα σημεία που χρειάζονται τα δένδρα άμεσα κλάδεμα και τόσο συσσωρευμένο χόρτο κάτω από στύλους, που είναι απορίας άξιον πώς δεν καήκαμε ακόμα αν και θεωρήστε το βέβαιο ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού τόχουμε ξανακάψει το νησί, σε μερικά σημεία ίσως για τελευταία φορά.

Αρα ας αφήσουμε την υποκρισία και ας πιάσουμε την δράση.

 

Υ.Γ. Αν είμασταν Χώρα και όχι… χώρος σήμερα θα φωνάζαμε τους φιλοξενούμενους μας στην ΒΙΑΛ και θα τους βάζαμε να… γυαλίσουν όλες τις γραμμές κάτω από τους στύλους της ΔΕΗ, ως ανταπόδοση της φιλοξενίας αλλά και της οικονομικής ενίσχυσης που λαμβάνουν. Και επειδή κάποιοι θα πούν ότι θα… αρνηθούν να ανταπαντήσουμε ότι εμείς ούτε καν το ζητήσαμε. Γιατί θεωρούμε ως υγιές όλοι αυτοί οι άνθρωποι να μην θέλουν κάπου να φανούν χρήσιμοι;

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Παρ, 13/12/2019 - 17:29

Καθομολόγηση, η τελετή κατά την οποία οι φοιτητές ανώτατων ιδρυμάτων παίρνουν το πτυχίο τους και διαβάζουν τον όρκο που προβλέπεται από τη σχολή τους.

Επειδή μάλιστα η όλη ορκωμοσία περιλαμβάνει μια ιερότητα τόσο οι Καθηγητές όσο και οι αυριανοί Ακαδημαϊκοί πολίτες φορούν τηβέννους, όπως τον μακρύ εξωτερικό μανδύα ή χλαμύδα που φορούσαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι, κυρίως οι ανώτεροι αξιωματούχοι και ο αυτοκράτορας.

Ένα μακρύ, ριχτό σκουρόχρωμο ένδυμα με φαρδιά μανίκια και διακοσμητικές ταινίες γύρω από τα μανίκια και τον λαιμό, που φορούν δικαστές και πανεπιστημιακοί σε επίσημες τελετές ή περιστάσεις.

Αυτά… εγκυκλοπαιδικά, γιατί στην πράξη είναι εκ των πραγμάτων μια γιορτή, που προσαρμοζόμενη στα ειωθότα της χώρας του… χαβαλέ, έχει και ολίγον από αυτόν.

Έτσι σήμερα το πρωϊ, πολλοί ήταν αυτοί που αναρωτιούνταν ποιοί είναι αυτοί οι παλαβοί με τα… ράσα, που χοροπηδούν έξω από το Ομήρειο, με ροκάνες, σφυρίχτρες, με καπνογόνα, με κανόνια χαρτοπολέμου, με κόρνες και μαρσάροντας με θόρυβο μηχανές μεγάλου κυβισμού.

Βεβαίως οι εμπειρότεροι εξηγούσαμε ότι οι φοιτητές έπαιρναν τα… πτυχία τους και στα πρόσωπα σχηματίζονταν τουλάχιστον έκπληξη για την εξήγηση.

Και επειδή μπορεί και να είμαστε τίποτα… γεροπαράξενοι ας εξηγηθούμε.

Τους φοιτητές τους αγαπάμε, είναι ένα με τη ζωή μας, είναι νέοι άνθρωποι «βράζει το αίμα τους» και φυσικά δεν περιμένουμε σε μια γιορτή, γιατί αυτό είναι για εκείνους και τους συγγενείς τους η τελετή καθομολόγησης να επικρατούν συνθήκες Ιερού Ναού.

Επίσης αναγνωρίζουμε ότι αυτά στα οποία αναφερόμαστε, αφορούν μια μειοψηφία, ικανή όμως, όπως πάντα όσοι κάνουν θόρυβο, να τραβήξει την προσοχή και να φτιάξει το κλίμα.

Αυτό λοιπόν που έγινε σήμερα στο Ομήρειο, δεν ήταν επιεικώς απαράδεκτο, ήταν από αυτά που δεν πρέπει να επαναληφθούν, όχι μόνο γιατί το Ομήρειο είναι για τους Χιώτες ένας Ναός του πνεύματος, αλλά και γιατί φάνηκε πως σε αυτούς που παραχωρήθηκε δεν τον σεβάστηκαν στο ελάχιστο, ακόμα και ως απλό χώρο συναθροίσεως, αφήνοντας κατά μέρος τους κανόνες ασφαλείας, που κατά παραβιάστηκαν.

Και επειδή το Πανεπιστήμιο, ζωή να έχει η Χία… χορηγία, διαθέτει μεταξύ άλλων και ένα ωραιότατο Αμφιθέατρο, ας διοργανώνει εκεί και τις τελετές καθομολογήσεως.

Αν δε, για λόγους όγκου των παρευρισκόμενων, αυτός δεν φτάνει, το… γήπεδο, δίπλα είναι.

Άλλωστε για μερικούς εκ των αυριανών Ακαδημαϊκών πολιτών, όπως φάνηκε από την συμπεριφορά τους στο Ομήρειο, μάλλον ο χώρος των… κερκίδων θα είναι πιο οικείος.

 

Υ.Γ. Δήμαρχε Χίου αν δεν είσαστε παρών στην τελετή θα είχατε μια δικαιολογία να παραχωρήσετε το χώρο και του χρόνου αν ζητηθεί. Επειδή όμως είσαστε, να δούμε με τι καρδιά και τι εγγυήσεις θα το κάνετε. Αν το… κάνετε.

Τα σκαλιά του Ομηρείου μετά την... τελετή