Χίος, Δευτέρα 20 Ιανουαρίου

Προσοχή στις πυρκαγιές, εξαιρείται… η ΔΕΗ

Γιάννης Τζούμας
Κυρ, 30/06/2019 - 19:09

Στο όνομα της απελπισίας, που είδαμε σήμερα στα πρόσωπα των Πυργούσων στην διάρκεια του ρεπορτάζ άλλης μιας πυρκαγιάς έξω από το χωριό τους, το πρωϊ της Κυριακής με δράστη την… ΔΕΗ (η φωτό μάρτυρας είναι του Προέδρου της ΕΜΧ Γιώργη Τούμπου) αναρωτιέμαι, τι άλλο από υποκρισία είναι ανακοινώσεις όπως η παρακάτω;

«Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Ισχύει για αύριο Δευτέρα 01 Ιουλίου 2019.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται στις περιοχές της Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Σκύρου, Λέσβου, Χίου, Πελοποννήσου και Κυθήρων

Συνιστούμε στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια. Υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο κατά την αντιπυρική περίοδο  (έως 31 Οκτωβρίου)»

Να κάνουμε τώρα τους… Πυργούσους και αύριο τους… Μεστούσους;

Καλά οι πολίτες να μην ανάψουν καμμιά πυρκαγιά, αλλά με αυτές που ανάβει η ΔΕΗ τι θα γίνει;

Δεν είναι ώρα να ψάξουμε τις ευθύνες, οι εκλογές είναι κοντά. Αν ο Σύριζα έκανε κάπου πάρτι διάλυσης αυτό ήταν η ΔΕΗ. Άλλωστε είναι το πρώτο ταψί που θα καλεστεί να βγάλει από το φούρνο με... γυμνά χέρια ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όμως, επαναλαμβάνουμε, τι άλλο από υποκρισία είναι ανακοινώσεις όπως η παραπάνω;

Είναι προτιμότερο να καταλήξουμε ότι χρειαζόμαστε άμεσα εθελοντική δράση σε όλο το δίκτυο της ΔΕΗ, σύμφωνα με το νέο κόλπο λέγεται… ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να καθαριστεί τουλάχιστον στα σημεία SOS, που πολύ καλά γνωρίζει η Πυροσβεστική υπηρεσία.

Σήμερα υπάρχουν τόσα σημεία που χρειάζονται τα δένδρα άμεσα κλάδεμα και τόσο συσσωρευμένο χόρτο κάτω από στύλους, που είναι απορίας άξιον πώς δεν καήκαμε ακόμα αν και θεωρήστε το βέβαιο ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού τόχουμε ξανακάψει το νησί, σε μερικά σημεία ίσως για τελευταία φορά.

Αρα ας αφήσουμε την υποκρισία και ας πιάσουμε την δράση.

 

Υ.Γ. Αν είμασταν Χώρα και όχι… χώρος σήμερα θα φωνάζαμε τους φιλοξενούμενους μας στην ΒΙΑΛ και θα τους βάζαμε να… γυαλίσουν όλες τις γραμμές κάτω από τους στύλους της ΔΕΗ, ως ανταπόδοση της φιλοξενίας αλλά και της οικονομικής ενίσχυσης που λαμβάνουν. Και επειδή κάποιοι θα πούν ότι θα… αρνηθούν να ανταπαντήσουμε ότι εμείς ούτε καν το ζητήσαμε. Γιατί θεωρούμε ως υγιές όλοι αυτοί οι άνθρωποι να μην θέλουν κάπου να φανούν χρήσιμοι;

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Παρ, 17/01/2020 - 22:21

Μα είναι ερωτήματα τώρα αυτά;

Αναφερόμαστε στην κινητοποίηση της Τετάρτης για το μεταναστευτικό – προσφυγικό ή μόνο για το… μεταναστευτικό, όπως σημειώνει η εικονιζόμενη αφίσα κάλεσμα της Περιφέρειας;

Να μια πρώτη επισήμανση με σημασία. Όταν κινητοποιείσαι για κάτι, πρέπει να είναι σαφές το πλαίσιο της διαμαρτυρίας σου.

Γιατί φωνάζεις, τι αιτήματα έχεις, απέναντι σε ποιόν, τι επιδιώκεις και αν εκτός από αρνητικός σε κάτι έχεις και προτάσεις, που δεν εισακούγονται.

Με αυτά τα δεδομένα ας μην έχουμε αυταπάτες. Κοινό πλαίσιο δεν υπάρχει. Άλλα λέει η Περιφέρεια, άλλα οι φορείς, για παράδειγμα η ΑΔΕΔΥ, άλλα οι… Χαλκούσοι και άλλα οι… Βρονταδούσοι.

Ας μην το αναλύσουμε παραπέρα το θέμα, νομίζω είναι κατανοητό.

Όμως κατανοητό είναι και ένα βασικό άλλο. Κατά καιρούς αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορούμε να μην φωνάξουμε, έστω και με διαφορετικούς τόνους, δεν μπορούμε να μην στείλουμε προς το πανελλήνιο το αίτημα μας, ότι δεν αντέχουμε άλλο.

Αυτό και θα διαμηνύσει η κινητοποίηση της Τετάρτης.

Όχι δεν έχουμε αυταπάτες, όχι δεν μας τσιμπάει κατά καιρούς μύγα, όχι δεν περιμένουμε να μας ακούσουν και αύριο να στείλουν καράβια να αδειάσουν τα νησιά, όχι δεν θα λύσουμε αύριο το πρόβλημα, όμως με άλλη μια δυνατή, ειρηνική πάντα έκρηξη μας, πρέπει να κάνουμε σαφές ότι οι αντοχές μας εξαντλήθηκαν.

Και αυτό δεν συμβαίνει γιατί μας κούρασε μόνο η πολυκοσμία, αυτών που οι μισοί λέμε πρόσφυγες – μετανάστες και οι άλλοι μισοί λαθρομετανάστες, μας κούρασε ο ερασιτεχνισμός μέχρι εξοντώσεως της κεντρικής εξουσίας.

Μιας εξουσίας που έχει και χρώμα και όνομα. Μιας εξουσίας που μας ξεκίνησε με τα παλαβά ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα και άφησε το υπ’ αριθμόν ΕΝΑ πρόβλημα της χώρας στον αυτόματο, με μια άλλη εξουσία, που ήρθε μόλις χθες από τα χείλη του Πρωθυπουργού να μας πεί, συγνώμη λάθος η κατάργηση του υπουργείου.

Που; Στο Μεταναστευτικό!

Δηλαδή ας πάει και το παλιάμπελο με τους Συριζαίους ήρθε ο… μαθητής Κυριάκος Μητσοτάκης, που είχε διαβάσει τόσο καλά στις πανελλήνιες, γιατί μέχρι τώρα δείχνει επιτυχία και σοβαρότητα παντού, να μας πεί ότι, λάθος δεν διάβασα καλά… Μαθηματικά και… Αρχαία.

Βέβαια από μιας πλευράς είναι θετικό ότι το λέει, αλλά έλεος, όχι πιά άλλα λάθη ή αδιάβαστα μαθήματα στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, οι νησιώτες δεν αντέχουν άλλο.

Εμείς λοιπόν θα κινητοποιηθούμε και ας γνωρίζουμε ότι άμεσα δεν θα έχουμε κανένα αποτέλεσμα. Η κανονικότητα μας, που λέει και η αφίσα της Περιφέρειας δεν θα γυρίσει ως δια μαγείας, η Κυβέρνηση όμως αντιλαμβάνεται ότι είναι καταδικασμένη να επιτύχει;

Και ας προσέξουν όλοι κάτι, αν επιτύχει σ’ αυτό δεν θα φορά μόνο τα νησιά, θα φανεί διαβασμένη και έτοιμη στα βασικά μαθήματα, θα έχει επιτύχει συνολικά.

 

Υ.Γ.  Εννοείται ότι το πρώτο που πρέπει να δούν, είναι που θα πηγαίνει ο 4001, διότι δεσμεύτηκαν για 4000 στο Φλώρι. Αν οι αριθμοί μείνουν ως έχουν, απλά θα έχουμε δύο… ΒΙΑΛ!