Προτείνω να μετονομαστεί η Απλωταριά σε οδός… Νικολή Φράσκου

Γιάννης Τζούμας
Πέμ, 18/11/2021 - 20:07

Είναι λογικό μετά από τόσα χρόνια να έχουμε αποκτήσει μια οικειότητα στην επικοινωνία και αυτό αφορά και το χιούμορ.

Διαβάζοντας τον τίτλο θα νομίζετε ότι το προτείνω εγώ. Όχι το προτείνει ο ίδιος ο συμπατριώτης μας ζωγράφος - Aγιογράφος Νικολής Φράσκος με την παρακάτω επιστολή. Δική του είναι και η φωτογραφία.

«Γιάννη. Είμαι γέννημα θρέμμα της Ατσικής, ενός από τους αρχαιότερους δρόμους μετά την Απλωταριά.

Θα ήθελα μετά θάνατον να δοθεί το όνομά μου στην Απλωταριά, δεδομένου ότι στην Ατσική έχει δοθεί ήδη του Στεφάνου Τσουρή.

Αν σκεφτεί κανείς πόσο εύκολα έγινε η μετονομασία αυτή δεν θα ειρωνευτεί την πρότασή μου.

Και επειδή είναι αναποτελεσματικές οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, που από εποχής Κοσμά Αβραμίδη επιχείρησα, και μιας που προτείνετε να αντικατασταθούν οι πινακίδες οδών με πιο καλαίσθητες, σας στέλνω φωτογραφία της παλιάς εμαγιέ που θα κρεμάσω μόνος μου, προς αποκατάσταση και της μνήμης του Στεφάνου και της οδού.

Υ.Γ.: Το πόσοι και ποιοι έχουν αναφερθεί από παλιότερα στην Ιστορική Ατσική θα ήταν υπερβολή να αναφερθούν.

Το που λεωφόρος θα μπορούσε να τιμηθεί από τον Δήμο με το όνομα του Στεφάνου Τσουρή είναι δουλειά της Επιτροπής Ονοματοθεσίας οδών.

Η σχέση του Στεφάνου Τσουρή με την Ατσική είναι το ΤΣ στα δύο ονόματα».

Μετά την επιστολή λοιπόν, αυτή και σε σχέση με τον προβληματισμό, που έχει αναπτυχθεί, πρόσφατη παρέμβαση του Ψυχιάτρου Χρ. Παπαχρήστου, και με δεδομένο ότι θα αναδεικνύεται το θέμα εκ των πραγμάτων, ας πούμε στην επόμενη τηλεοπτική εκπομπή «Φτου και βγαίνω» στην οδό Φλοίσκου (δεν έχει προβληθεί ακόμα) θέτω το ερώτημα αν ο Φλοίσκος ας πούμε είναι… δένδρο, φυτό ή κάτι άλλο, ενημερώνω για την παρακάτω παρέμβαση του Δημάρχου Χίου.

Προχθές στο Δημαρχείο, όπου ευρισκόμουνα σε προγραμματισμένη συνάντηση με την υπεύθυνη του Γρ. τύπου του Δήμου, ο Σταμάτης Κάρμαντζης εξερχόμενος από το γραφείο του και εις επήκοον όλων μου είπε.

"Γράψε ότι μόλις γίνει ο ΟΟΤΑ η πρώτη δουλειά του θα είναι η αλλαγή των πινακίδων στις οδούς, ώστε να υπάρχει και επεξήγηση από κάτω σε μια γραμμή ποιός είναι ποιός. Δεν είναι μόνο θέμα καλαισθησίας. Το οφείλουμε στην ιστορία μας."

Το είπε ο Δήμαρχος και το έγραψα.

Με την ευκαιρία αυτή λοιπόν ας αποκατασταθούν και κάποια λάθη, στην περίπτωση της Ατσικής βεβαίως μιλάμε για μεγάλη… Βουδιά, το Β παρακαλώ κεφαλαίο.

Πρώτα απ’ όλα προσβάλει τον αείμνηστο Στέφανο Τσουρή, που φυσικά του αξίζει όνομα οδού. Τα υπόλοιπα τα λέει τόσο σωστά ο Νικολής, στον οποίο αφιερώνω το σημερινό υστερόγραφο.

Υ.Γ.: Απλωταριά εσύ, Προκυμαία εγώ. Α,α,α σου την έφερα.

 

Σχετικά Άρθρα