Χίος, Κυριακή 16 Ιουνίου

Σας βαραίνει η πέτρα στα… νεφρά;

Γιάννης Τζούμας
Παρ, 08/03/2019 - 17:44
Το Φράγμα Πείρου - Παραπείρου

Κυκλοφορεί ως ανέκδοτο αλλά εγώ παλιά την είχα δεί. Ηταν μια υπερμεγέθης γυάλα στην Χειρουργική κλινική του Νοσοκομείου, που συγκέντρωναν μέσα τις πέτρες, που έβγαζαν απ’ τα… νεφρά των ασθενών.

Μετά ή πήραν άλλη γυάλα, ή άρχιζαν να βάζουν τις πέτρες σε… βαρέλι ή μπορεί και απλά να σταμάτησαν την… συλλογή.

Γιατί τα σημειώνουμε αυτά;

Γιατί θέλουμε να γίνουμε κουραστικοί.

Δεν ξέρω αν φταίει η χρονιά, που είναι προεκλογική, ίσως και να είναι φυσιολογικό αφού ό καθένας θέλει να έχει ή να δείξει κουράγια στον τερματισμό, αλλά έχουμε πήξει στα έργα.

Τελειώνει ο Περιφερειακός, μπαίνουν μπροστά ενεργειακά κτήρια, πέφτουν οι υπογραφές για την Παθολογική κ.λ.π.

Ναι, πολύ ωραία αλλά διψασμένος πεθαίνεις, εκτός ότι μπαίνεις στο Χειρουργείο, γιατί κάποια στιγμή η πετρούλα γίνεται σαν τσιμεντόλιθος του Κώττη.

Συνεπώς κουραστικά θέλω να σημειώσουμε. Το Φράγμα Γαδουρά που θα πνίξει τη Ρόδο στο νερό τελείωσε. Το Φράγμα Πείρου – Παραπείρου που θα δώσει νερό στην Πάτρα και σε όλη την Δυτική Αχαϊα, τελειώνει τέλος του μήνα. Και αυτό πέρασε από μύρια –κύματα και αυτό κράτησε 14 χρόνια αλλά τελειώνει. Το δικό μας Φράγμα ΦΑΝΤΑΣΜΑ πότε θα τελειώσει;

Καλή η εξαγγελία του Δημάρχου ότι το 2020 θα μπορούμε να αξιοποιήσουμε για πότισμα το νερό του Βιολογικού, που πάει στη θάλασσα, αλλά αυτό το ακούω από την εποχή του Γιάννη Μπουμπάρη.

Ε, έφτασε η στιγμή να γίνει.

Αλήθεια; Μας τιμά δηλαδή να περνάμε τα 30 χρόνια και μετά να αξιοποιούμε τις δυνατότητες ενός πράγματος; Εδώ θα αντιτείνει κανείς ότι μέχρι και χθες η παρούσα Δημοτική αρχή πάσχιζε και τα κατάφερε να νομιμοποιήσει τις αυθαίρετες κατασκευές στον Βιολογικό, το νερό για πότισμα μας μάρανε και θα έχει δίκιο αλλά δεν αλλάζει η ουσία. Η ζωή κυλάει κι’ εμείς αντί να προηγούμαστε την κυνηγάμε από πίσω.

Επανερχόμαστε λοιπόν. Σε όλη  την Ελλάδα τα Φράγματα τελειώνουν, στη Χίο έχει κολλήσει σε μια έκθεση ενός Τεχνικού Συμβούλου.

Ρωτάμε λοιπόν για να μην τρελαθούμε. Ο Δήμος Χίου τοποθετεί σωλήνες μεταφοράς νερού από το Φράγμα, για πότισμα στον Κάμπο (για να ποτίζουμε τις… πατάτες, αλλά αυτό είναι άλλο κεφάλαιο) ταυτόχρονα προγραμματίζει μεταφορά του νερού του Βιολογικού πάλι στον Κάμπο. Στο τέλος ξέρετε τι μπορεί να γίνει; Το… βιολογικόνερο να πηγαίνει στον Κάμπο, εμείς να «πίνουμε» νερό αφαλάτωσης και να μας μείνουν και οι σωλήνες του φράγματος αμανάτι, να της πάρει ο κυρ- Μιχάλης του μέλλοντος να μεγαλώσει τις κερκίδες στο Θέατρο Καστρομηνά.

Συνεπώς επανερχόμαστε προς Βουλευτές και ήδη ή αυριανούς αιρετούς. Άλλη μια μέρα πέρασε και δεν έχετε νέα για το Φράγμα Κόρης γεφύρι.

Γιατί δεν απειλούμε όλοι να μην συμμετάσχουμε στις εκλογές αν μέχρι την προκήρυξη τους δεν μας έχουν δώσει απάντηση πότε θα εγκαινιαστεί το Φράγμα;

Αλλιώς τι νόημα έχουν όσα θα ακολουθήσουν; Εκτός αν οι αιρετοί έχουν να διαχειριστούν τσιβίκια, που δεν έχουν ανάγκη ύδατος.

 

 

Υ.Γ. Για να μην παρεξηγηθούν τα νεφρά, βγαίνουν μπόλικες πέτρες και από τα στομάχια.

Τις άλλες της χολής τις πετούν μαζί με την χολή.

 

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Κυρ, 16/06/2019 - 18:30

Δεν χρειάζονται πολλά λόγια.

Η φωτογραφία στο λιμάνι της Χίου σήμερα Κυριακή.

Οι κακόμοιροι αυτοί συνάνθρωποι αν δεν μπόρεσαν να βρούν κατάλυμα σε διπλανά μαγαζιά, γιατί και αυτό κοστίζει, ξεροστάλιαζαν μέσα στο λιοπύρι μια ώρα γιατί τόσο καθυστέρησε ο «Διαγόρας».

Και τα μεν πλοία τις έχουν τις καθυστερήσεις τους αλλά… ανώμαλα δεν είναι.

Σκεφτείτε αν είμαστε φυσιολογικοί εμείς, που φτιάξαμε στέγαστρο για 10 άτομα στο Λιμάνι της Χίου και για… 1000 στο λιμάνι των Μεστών.

Έτσι για να μην μας τρώει η αγωνία τι έχουμε και ψοφάμε.

Γιατί ξέρετε το Αεροδρόμιο είναι μια δικαιολογία, οι αποστάσεις το ίδιο, τα ακριβά εισιτήρια το ίδιο, μόνο που θα ίσχυσαν αν είμαστε το μοναδικό νησί στον ελλαδικό χάρτη.

Πως γίνεται όμως τα άλλα νησιά, που έχουν ακριβώς τα ίδια… κουσούρια με μας να βουλιάζουν στον τουρισμό;

Ακόμα ψαχνόμαστε για το κυκλοφοριακό της Προκυμαίας χωρίς να μπορούμε να δεχτούμε ότι μετατρέψαμε το Λιμάνι σε Μαρίνα και το αχρηστεύσαμε. Η Προκυμαία δεν είναι δρόμος αλλά ο χερσαίος χώρος του λιμανιού που κλέψαμε άρα το… μουνουχίσαμε.

Δεν υπάρχει Προκυμαία νησιού, που να περνούν νταλίκες, να τρέχουν μηχανές, να κινδυνεύουν ζωές να βουϊζουν κεφάλια.

Δεν υπάρχει Τελωνείο, που να περιμένουν εκατοντάδες μέσα στον ήλιο γιατί είμαστε άχρηστοι ακόμα και στην τοποθέτηση μιας τέντας.

Νομίζουμε πως όλη αυτή η κατάσταση είναι χωρίς κόστος;

Λάθος και υπομονή στο επόμενο κύμα τουριστών στο ερχόμενο… Μπαϊράμι.

Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μια φιλοξενία απάντησης του νέου Δημάρχου Στ. Κάρμαντζη σε προηγούμενο άρθρο μας για την οδό Καλουτά.

«Συμφωνώ μαζί σας.

Προϋπόθεση: Να δώσουμε προτεραιότητα σε ασφαλές οδικό δίκτυο με κάθε τρόπο και μέσο!

Αυτό έκανα στην Νομαρχία πέντε χρόνια και φαίνεται η διαφορά από Νότια έως Βόρεια!

Νέα ασφαλτόστρωση, μπάρες ασφαλείας, φωτισμός, σήμανση και τόσα αλλά και συνεχίζεται η προσπάθεια με νύχια και με δόντια! Μέχρι 31-Αυγούστου που παραδίδω την Νομαρχία είναι σε εξέλιξη αλλά δέκα εκατομμύρια έργα στο οδικό δίκτυο Εθνικό και Επαρχιακό!

Το δημοτικό οδικό δίκτυο είναι χάλια και αυτό είναι γεγονός και το γνωρίζω! Προτεραιότητα λοιπόν εκεί! Θα κάνουμε ότι κάνουμε πέντε χρόνια στην Νομαρχία με μετρήσιμο και αποτελεσματικό έργο!

Επίσης! Ας κάνουμε ότι μπορούμε όλοι μαζί, να πειθαρχήσουμε στις υποδείξεις της τροχαίας και να συνεργαστούμε μαζί τους για να πάψουμε να θρηνούμε ανθρώπους μας!

Δεν φταίνε μόνο οι δρόμοι και αυτό το ξέρουμε όλοι καλά. Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι στην συντριπτική πλειοψηφία η αιτία των τροχαίων!

Αν λοιπόν δεν πάμε σε μηδενική ανοχή προς αυτή την πλευρά ,για όλους και για όλα, και αυτό και πρέπει και θα γίνει, είτε μας αρέσει ,είτε όχι, δεν πρόκειται να πάψουμε να θρηνούμε!

Όλοι μαζί λοιπόν, αιρετοί, πολίτες και αστυνομία, συνεργαζόμενοι ως μια γροθιά να βοηθήσουμε ,ούτως ώστε, να μην χαθεί ούτε σταγόνα αίματος ,αλλά και ούτε ένα δάκρυ από τα μάτια μας!»

Αυτά από τον νέο Δήμαρχο. Και επειδή είναι άνθρωπος της πράξης ας αρχίσει από την 1η Σεπτεμβρίου με ένα Γερανό του Δήμου που να μαζεύει Ι.Χ. από στροφές και διαβάσεις πεζών.

 

Υ.Γ. Και καλά οι συνυποψήφιοι του, να… χαίρονται από τον… έλεγχο στο Διαγνωστικό Κέντρο του γιατρού. Ο… Σύριζα όμως γιατί ακριβώς χαίρεται;