Στον… Προυφήτη Ηλία των Μεστών

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 20/07/2021 - 16:57

Το εκκλησάκι στο ύψωμα από πάππου προς πάππου.

Πότε; Από τότε που ο Προφήτης για τους Μεστούσους έγινε… Προυφήτης.

Προφήτης λέγεται βέβαια αλλά… Προυφήτης προφέρεται.

Γιατί; Μα γιατί και η τυρόπιττα στα… Λυμπούσικα προφέρεται…κυρόπιττα.

Γιατί, γιατί, άμα το πάμε έτσι, θα γράφομε μέχρι το πρωϊ, γιατί έτσι είναι, των Ελλήνων οι Κοινότητες, φτιάχνουν άλλο… Γαλαξία.

Και άμα μιλάμε για άλλο Γαλαξία, τότε τα πράγματα απλοποιούνται δια της… πολυπλοκότητος και το ανάποδο.

Τότε πλέκονται εικόνες και εναγκαλισμοί, κεριά, λιβάνια και θυμιατά, ψαλμωδίες και τραγούδια, γίδα στη σάλτσα και τηγανίτες, στραγάλια και σούμα, χειραψίες και μάσκες.

Γιατί έτσι αντιλάλησαν και  φέτος τα υψώματα της Χίου από άκρη σε άκρη από τα Βορειόχωρα μέχρι τον Λιμένα των Μεστών, με ενδιάμεσο σταθμό τον Προφήτη Ηλία στο Θολοποτάμι.

Γιατί έτσι και φέτος αντάμωσαν ντόπιοι και ομογενείς, γιατί έτσι μέσα από τις μνήμες απλώθηκαν οι αναμνήσεις σε χρόνια αθώα και παιδικά, τότε που αιωνόβιες γιαγιάδες άπλωναν μπουγάδα στους θάμνους, τότε που αμούστακα παιδιά έσφιγγαν το δάκρυ της προσφυγιάς στην κλαμένη ελιά, τότε που τα απλά πράγματα παρέμεναν απλά και οι σχέσεις των ανθρώπων είχαν ανάκατα ζυμωμένα το γέλιο με το κλάμα.

Έτσι αντάμωσαν και φέτος οι συνέλληνες, με βαριά απλωμένη παντού τη σκιά του…κορωνοϊού. Γιατί κανείς δεν το λέει και όλοι το ψιθυρίζουν, γιατί άραγε με τόσα κρούσματα το καλοκαίρι, τι θα κάνουμε με τον χειμώνα;

Μα θα εμβολιαστούμε βρε παιδιά, τουλάχιστον αυτοί που μπορούν, γιατί κάποιος πρέπει να πάρει υπ’ όψιν και όλους όσοι για διάφορους λόγους δεν μπορούν.

Γιατί τα πράγματα εν τέλει είναι απλά.

Δεν βρισκόμαστε μπροστά στην ευκολότερη περίοδο, μα πιά ήταν τέτοια; Κάθε εποχή είχε τις δυσκολίες της και αυτή τούτον τον τρισκατάρατο, που δεν λείπει από καμιά κουβέντα, που ρίχνει βαριά την σκιά του μέχρι τον Προφήτη Ηλία πασών των υψωμάτων.

Μα εμείς δεν είμαστε τυχαίος σπόρος, αλλιώς θα είχε σαπίσει τόσες χιλιάδες χρόνια. Θα επικαλεστούμε την Αθηνά, αλλά θα κουνήσομε και τα χέρια μας, θα κάνουμε το σταυρό μας, αλλά θα πάμε και στον γιατρό, θα το ανάψουμε το κεράκι μας αλλά θα πάρουμε και το χαπάκι μας.

Ας μην το κάνουμε λοιπόν…Ανατολικό ζήτημα. Εμβόλια το γρηγορότερο. Αυτά μπορούμε να κάνουμε σήμερα, αρκετά το συζητήσαμε, δεν έχουμε άλλο χρόνο.

 

Υ.Γ.: H σωστή προφορά του αφορισμένου είναι… κουρουνοϊός.

 

Σχετικά Άρθρα