Τα Καρδάμυλα που είναι… Λιμνοθάλασσα, πόσο ΦΠΑ πρέπει να έχουν;

Γιάννης Τζούμας
Τετ, 08/12/2021 - 19:38

Ε, να κάνουμε και λίγη πλάκα, που πάντως δεν διαφεύγει και πολύ της πραγματικότητος, αλλιώς ας μας εξηγήσει κάποιος τι ακριβώς είναι τα Καρδάμυλα, βλέποντας την παρούσα φωτογραφία, που αφορά την κατάσταση του παραλιακού τους δρόμου την περασμένη εβδομάδα.

Θα πεί κανείς και η Ολλανδία έτσι είναι, μιας και εξετάζουμε το θέμα… Ευρωπαϊκώς, αλλά η απάντηση είναι ότι πρώτον έτσι την έκανε η… μάνα της, βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας από… κατασκευής και δεύτερον και έτσι που είναι, δεν πλημμυρίζει.

Είναι σαφές ότι η δρόμος στο Μάρμαρο πρέπει να ανέβει μισό μέτρο, αλλιώς αυτό που φτιάχνουμε τώρα είναι μια τρύπα στο ύδωρ, αφού ρίχνουμε ένα σκασμό λεφτά για λιμάνι, αλλά στο τέλος και το νέο λιμάνι θα είναι μονίμως πλημμυρισμένο.

Συνεπώς έχουμε και λέμε. Φτιάξαμε ένα… Λιμάναρο στα Μεστά, που όμως δεν τον χρησιμοποιούμε γιατί έτσι… και φτιάχνουμε και τρίτο Λιμάνι τώρα στα Καρδάμυλα, το οποίο όμως θα θυμίζει λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου.

Που κολλάει εδώ η Ευρώπη; Ε, πως δεν κολλάει. Με Ευρωπαϊκά κονδύλια γίνονται τα έργα και υποτίθεται υπάρχουν προδιαγραφές και έλεγχοι.

Εδώ οι… γραφειοκράτες δεν έχουν λόγο ή δεν ασκούν έλεγχο;

Αντιθέτως, είδαμε πόσο προνοητικοί ήταν στο Συμβούλιο των υπουργών των Οικονομικών, όπου αποφάσισαν να απεμπλέξουν το μεταναστευτικό από τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά, αλλά ταυτόχρονα αποφάσισαν ο ΦΠΑ στις Οινούσσες και τα Ψαρά, σε ότι μας αφορά να μείνει στο 24% μέχρι το 2025!

Όπως λέμε… Ευρωπαϊστί «χαιρετίσματα στον πλάτανο».

Συνεπώς, δικαίως διαμαρτύρονται οι δύο «μικροί» Δήμαρχοι και ας κάνει ότι δεν καταλαβαίνει ο Νότης Μηταράκης, που είναι αρκετά ευφυής για να μην καταλαβαίνει ότι το θέμα δεν είναι οικονομικό, αλλά πολιτικό και άκρως συμβολικό.

Διότι οικονομικά και φυσικά δεν έχει το μέτρο εφαρμογή. Αγορά δεν υπάρχει στα μικρά νησιά, και τιμολόγια κόβουν και καλά κάνουν μόνο όταν εμφανίζεται το… ΣΔΟΕ (αλήθεια έχουν άλλο τρόποι άμυνας, από ένα κράτος, που δεν καταλαβαίνει… Χριστό; Τον… Έλληνα, γιατί τον Ευρωπαίο, δεν έχουμε την απαίτηση να καταλάβει).

Όμως γιατί προεξοφλούμε ότι ο μειωμένος ΦΠΑ δεν είναι κίνητρο για την δημιουργία επενδύσεων; Είναι και παρά είναι. Τα μικρονήσια του Αιγαίου πρέπει να έχουν μηδενικό ΦΠΑ και εάν αυτό δεν το καταλαβαίνουν στις Βρυξέλλες, να τους δώσουμε για… μια εβδομάδα γείτονα τον… Ερντογάν.

Άρα όχι το 2025. Να βρούμε τρόπο για ΦΠΑ 17% ΤΩΡΑ και στα Ψαρά και τις Οινούσσες και όχι το 2025, που δεν ξέρουμε όχι αν θα υπάρχει κορωνοϊός, αλλά αν θα υπάρχει… Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ας κλείσουμε με κάτι άσχετο με τα παραπάνω, αλλά σχετικό με την τοπική μας… Ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

4 χρόνια ο κύριος Λεμάνης στον Άγιο Ισίδωρο Βροντάδου, γίνεται «μπαλάκι» μεταξύ ΔΕΗ και Δήμου για ένα σπασμένο κουτί, που παίρνει νερά με την πρώτη βροχή και ρίχνει τον Δημοτικό φωτισμό. Το θέμα Δήμαρχε το ξέρουν ΟΛΟΙ, αλλά ουδείς το λύνει. Ο Λεμάνης το είπε στο ραδιόφωνο. Τι άλλο αν κάνει, να το πεί στον παπά της Ενορίας του;

 

Υ.Γ.: Ποιός φωτεινός νούς είχε την φαεινή ιδέα να στείλει την Τροχαία και να γράφει δίκυκλα και περιοίκους στα στενά της Ευστρατίου Αργέντη κ.λ.π. που αλλάζουν κυκλοφοριακή φορά κατά πως γουστάρουν τα έργα του Καλοπλύτη;

Είναι νόμιμες όλε αυτές οι βάλε – βγάλε ταμπέλες; Σε ποιές αποφάσεις στηρίζονται; Η μοναδική λύση μέχρι να τελειώσουν τα έργα στον… Τουρκομαχαλά είναι η ανοχή.

 

Σχετικά Άρθρα