Τα σύνορα Ελλάδας… Βελγίου και η θητεία στα 18 χρόνια

Γιάννης Τζούμας
Δευ, 14/09/2020 - 17:41

Τι κοινό έχουν το Ισραήλ και η Κύπρος;

Δεν συνορεύουν με το… Βέλγιο.

Εν αντιθέσει με την Ελλάδα, που μιλάμε έτσι κάνεις και από το ένα οικοδομικό τετράγωνο στο άλλο, αλλάζεις χώρα και δεν το καταλαβαίνεις, πότε από την Ελλάδα, βρίσκεσαι στο… Βέλγιο.

Πλάκα τέλος για μια χώρα, που αποφάσισε να μην συμπεριφέρεται ως αυτή της… πλάκας.

Αλήθεια ποιός θα μας πάρει σοβαρά όταν ο Βέλγος… Σουλτάνος έχει 40 μέρες καθηλωμένο τον στόλο στο Αιγαίο και εμείς συζητάμε να πάρουμε δανεικές Φρεγάτες;

Άραγε τι είναι οι Φρεγάτες, δίκυκλα να τα καβαλά  και να φεύγεις;

Και λέμε ότι η χώρα αποφάσισε, ελπίζουμε, να αλλάξει ρότα, πριν γίνει μεζές απ’ την Τουρκία (αν δεν ήταν σίγουρη ότι θα σπάσει τα δόντια της θα μας είχε καταπιεί ήδη) με τα αυτονόητα που ακούσαμε στην ΔΕΘ από τα χείλη του Πρωθυπουργού.

Ότι πρώτον εξετάζεται η αύξηση της θητείας στους 12 μήνες και δεύτερον εξετάζεται επίσης η στράτευση στα 18 χρόνια στα πρότυπα του Ισραήλ και της Κύπρου.

Κατ’ αρχήν λοιπόν να χαιρετήσουμε ως θετικό γεγονός το αυτονόητο και μετά να μας επιτραπεί να προσθέσουμε μια γνώμη στον όλο προβληματισμό.

Οι 12 μήνες λοιπόν δεν αρκούν, ούτε οι αριθμοί βγαίνουν, ούτε η εκπαίδευση βγαίνει έτσι. Αλλά ας αρκεστούμε στην λιτή αύξηση, σίγουροι ότι οι ανάγκες θα δείξουν, ότι για την γεωγραφική θέση της χώρας, σε συνάρτηση με την μόνιμη υπογεννητικότητα της, η θητεία δεν μπορεί να είναι λιγότερη ούτε μέρα από τους 18 μήνες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε βέβαια και κάτι άλλο για ουσιαστική θητεία, που να μην εξαντλείται σε αγγαρείες και σκοπιές αλλά να αναδεικνύει δεξιότητες.

Ας εξετάσουμε αυτό λέγοντας τα «σύκα – σύκα και τη σκάφη – σκάφη». Πόσες δυνατότητες κύριε Πρωθυπουργέ δίνονται στους νέους για δεξιότητες; Άπειρες. Αφήστε λοιπόν τους στρατιωτικούς να κάνουν την δουλειά τους και κάνετε και εσείς την δουλειά σας.

Οι στρατιωτικοί πρέπει να παίρνουν… κοτόπουλα και να τα βγάζουν… αετούς. Ο Στρατός φτιάχνει πολεμιστές και οι σχολές νοσηλευτικής Νοσηλευτές και όχι το αντίθετο.

Εσείς όμως αποφασίστε να κάνετε ομελέτα σπάζοντας αυγά.

Τι δουλειά έχουν οι μονάδες εκτός συνόρων; Μέχρι πότε θα υπάρχει η λογική φτιάχνω η δεν αφήνω να φύγει μια μονάδα από το χωριό της εκλογικής μου Περιφέρειας, για να την ταϊζουν οι… εξοδούχοι;

Αν δεν σπάσει αυτή η νοοτροπία, συζητάμε για να περνάει ώρα και να μάθουν τουρκικά με το ζόρι οι επόμενες γενιές.

Αύξηση θητείας λοιπόν, ουσιαστική σκληρή εκπαίδευση και Μονάδες εκεί που θέλει το ΓΕΕΘΑ και όχι οι πονηροί πολιτευτές.

Για την θητεία στα 18 χρόνια δεν το συζητάμε καν. Ας δούμε τα παραδείγματα της Κύπρου και του Ισραήλ. Υπάρχουν ΜΟΝΟ θετικά, δεν έχουμε παρά να προχωρήσουμε άμεσα, πριν… δανειστούμε στρατιώτες, όπως τις Φρεγάτες.

Ωφελημένη δεν θα είναι μόνο οι πατρίδα αλλά κάθε νέος ξεχωριστά.

Και κάτι τελευταίο. Δεν το τόλμησε ακόμα ο Μητσοτάκης. Προφανώς το αφήνει για τον… επόμενο. Η χώρα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε εθελοντική στράτευση, με σειρά κινήτρων, γυναικών.

 

Υ.Γ.: Από συζήτηση με φίλο, που ο γιός του (σημειωτέον είχε μαζέψει τρείς - τέσσερις κλήσεις για έλλειψη κράνους) στρατεύτηκε μετά το Λύκειο για να σπουδάσει μετά.

 «Το… παιδί παρουσιάστηκε στο Μεγάλο Πεύκο. Μετά στην ΣΕΑΠ, όπου και γύρισε με άδεια 9 κιλά… ελαφρύτερος. Βλέποντας τον να καβαλά το δίκυκλο και να φορά… κράνος, ρωτώ. «Μπα… κράνος;» και εισπράττω την απάντηση. Έτσι πρέπει.

 

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα