Τα Θεοφάνεια του… Θόλους στα λιμάνια της Χίου και η σοφή ρήση του Γεώργιου Παπανδρέου

Γιάννης Τζούμας
Πέμ, 06/01/2022 - 14:07

Ας τα πάρουμε μέρα που είναι καλά και… αγιασμένα και με τη σειρά.

Αν όσοι σκέφτηκαν να μεταφέρουν την ημέρα των Θεοφανείων στη Χίο, μηχανήματα για την έναρξη εργασιών του Κλειστού κέντρου Μεταναστών στον Θόλο, το έκαναν… επίτηδες, σε μέρα απόλυτης αργίας, τότε ήταν καλά σχεδιασμένο.

Ξεσήκωσαν και τις… πέτρες.

Αν δεν το έκαναν επίτηδες, τότε σημειολογικά… σκίζουν. Ξεκίνησαν από το Λιμάνι Μεστών και κατέληξαν στο Λιμάνι της Χίου, τόποι που έχουν συνδεθεί με κινητοποιήσεις και χουλιγκανισμούς των ΜΑΤ.

Το αποτέλεσμα φάνηκε σήμερα.

Θέλει να το δεί η Κυβέρνηση ας το δεί, δεν θέλει να το δεί, ήρεμα στη Χίο τουλάχιστον Κλειστό Κέντρο στο Θόλος, αλλά και πουθενά αλλού δεν κάνει.

Και ότι δεν γίνεται ήρεμα γίνεται με τη βία.

Μετά όμως την βεντέτα που άνοιξε με δική της ευθύνη μεταξύ ΜΑΤ και κατοίκων του νησιού, γιατί περί βεντέτας τώρα πρόκειται, όποιος ξαναπάει σε αυτό το δρόμο θα διαλέξει την αιματοχυσία.

Από την άλλη η Κυβερνητική πολιτική στο Μεταναστευτικό είναι σωστή και απέδωσε καρπούς, έναντι του προηγούμενου μπάχαλου στον επιεικέστερο χαρακτηρισμό.

Έχουμε σήμερα φύλαξη, έχουμε νοικοκυριό και οργάνωση, έχουμε όμως και μια πραγματικότητα. Με το… καλό στη Χίο δεν γίνεται νέο Κέντρο και με το… κακό απλά το στραβό κλίμα θα το φάει το γαϊδούρι.

Συνεπώς ας αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα να πάμε παρακάτω.

Η κυβέρνηση μπορεί να υλοποιήσει πλήρως την πολιτική της και με την δημιουργία Κλειστών Κέντρων ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΑ κλείνοντας τα ήδη υπάρχοντα. Εκεί που φτιάχτηκαν - φτιάχτηκαν, εκεί που δεν μπορούν να φτιαχτούν τι θα κάνει ΠΟΛΕΜΟ;

Όπως εξελίσσεται η κατάσταση, η λύση είναι μία, κατά την ταπεινή μας πάντα γνώμη.

Κλείνει, γίνεται περίκλυστη και φυλασσόμενη η ΒΙΑΛ, συνεχίζεται αυστηρά η φύλαξη συνόρων και δικαιώνεται ό Γεώργιος Παπανδρέου, που είχε πεί πως δεν υπάρχει μονιμότερο πράγμα από το προσωρινό.

Υπάρχει βέβαια και η άλλη λύση, αλλά θέλει ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΘΑΡΡΟΣ και δεν υπάρχει δυστυχώς. Δίνει το Δημοτικό Συμβούλιο μια έκταση στη Β. Χίο, γίνεται εκεί ένα Κλειστό μικρό Κέντρο (η ίδια η Κυβέρνηση ξεκίνησε με 5-7000 κόσμο και κατέληξε στα 1200 άτομα) και όταν αργότερα λήξει το Μεταναστευτικό, αυτό το Κέντρο μετατρέπεται σε Σωφρονιστικές Φυλακές, που κανείς δεν θυμάται πλέον ότι σήμερα βρίσκονται στο κέντρο της πόλης. Αυτό θα μπορούσε να συνοδευτεί βεβαίως, με ένα νέο δρόμο, που θα συνδέει τη Β. Χίο με το κέντρο, παρακάμπτοντας Βροντάδο και Αίπος.

Με τον τρόπο αυτό πετυχαίνουμε με ένα σμπάρο τρία τρυγόνια, αλλά επαναλαμβάνω λείπει το ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΘΑΡΡΟΣ.

Και επειδή αυτά θέλουν χρόνο και επειδή εμείς μπορεί να λέμε ότι θέλουμε, αλλά η Κυβέρνηση πρέπει να ενεργεί ΝΟΜΙΜΑ, προς το παρόν άλλη λύση από την οργανωμένη παραμονή στην κλειστή ΒΙΑΛ δεν υπάρχει.

Βεβαίως υπάρχουν οι χαμένοι κάτοικοι των Καμποχώρων. Αλλά με μια Κλειστή Δομή, στα μέτρα που ορίζει για τη Χίο το Συμβούλιο της Επικρατείας και με ένα Αστυνομικό σταθμό στην περιοχή, θα έκαναν κι’ άλλο υπομονή.

Αρέσουν δεν αρέσουν αυτά που γράφουμε, αυτή νομίζουμε ότι είναι η πραγματικότητα.

Ας την αναγνωρίσουμε όσο πικρή κι’ αν είναι για να πάμε παρακάτω.

 

Υ.Γ.: Aς διαβάσει επιτέλους κάποιος από την Κυβέρνηση την πολιτική ανθρωπογεωγραφία και των σημερινών διαδηλωτών. Οι περισσότεροι δικοί της είναι.  

 

Σχετικά Άρθρα