Τελευταία χρονιά για την Μονή Μουνδών;

Γιάννης Τζούμας
Δείτε τις Φωτογραφίες
Τετ, 29/07/2020 - 19:58

Ζητώ συγνώμη γιατί ενώ πρέπει να ασχοληθώ με την επικαιρότητα του κορωνοϊού, αναφέρομαι σε πεζά πράγματα, όπως η Μονή Μουνδών, αλλά τι να κάνω, βάζω την μάσκα μου, από πάνω τον… προφυλακτήρα, αυτόν που έχουν και τα άλογα αλλά όχι διάφανο και  στο πλάγιο, έξω βλέπετε κυκλοφορώ με… σκάφανδρο, δεν βολεύει με το ποδήλατο, αλλά έτσι… πρέπει, και γράφω.

Για την Μονή Μουνδών δεν θα γράψω τίποτα. Απλά ότι δεν έχουμε άλλη και αν δεν έχουμε άλλη, σίγουρα δεν έχουμε άλλη πανελλαδικά με τις συγκεκριμένες Αγιογραφίες.

Αυτή η Μονή Μουνδών λοιπόν, συντηρείται από την αγάπη κυρίως των Διευχούσων, όσοι απόμειναν και αυτοί, από την Εκκλησία και από την Πολιτεία, μέσω κυρίως της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που έχει οργάνωση, έχει Διοίκηση, έχει όρεξη, αλλά δεν έχει… λεφτά.

Το αποτέλεσμα το ζεί ο καθένας με τον τρόπο του. Οι Διευχούσοι για παράδειγμα ακόμα θυμούνται ότι έριξαν μια τσιμέντινη κολώνα για να μην πέσει ένας τοίχος και τους τραβούσε η αρχαιολογική υπηρεσία στα Δικαστήρια 15 χρόνια.

Μετά από αυτήν την τραυματική εμπειρία, μάλλον δεν είναι και οι καλύτεροι συνεργάτες της Υπηρεσίας αυτής, η Εκκλησία δεν ξέρει τι να πρωτοσυντηρήσει και άλλωστε και αυτή μόνη δεν μπορεί να ενεργήσει και τέλος η Πολιτεία άνευρη και άφραγκη περιμένει το… μοιραίο.

Αυτό φαίνεται από την φωτογραφία που δημοσιεύεται.

Η Μονή καταρρέει. Στην δεύτερη φωτογραφία φαίνεται η πρώτη πληγή, για την οποία από την Αρχαιολογική Υπηρεσία μπήκαν αυτά τα υποστυλώματα, που απέκτησαν και αυτά… αρχαιολογική αξία αφού μπήκαν πριν 30 χρόνια.

Από τότε δεν έγινε απολύτως τίποτα ή μάλλον έγινε από το χρόνο, που έριξε προς τα έξω το τοιχίο της πρώτης φωτογραφίας.

Αν δεί κανείς προσεκτικά, τότε λογικά με τις φετινές βροχές, το τοιχίο αυτό… επιτέλους θα πέσει, μόνο που αν γίνει αυτό θα συμπαρασύρει το μεγαλύτερο μέρος του ναού και του Μοναστηριού.

Η καταστροφή θα είναι ανεπανόρθωτη.

Και τι προτείνουμε να γίνει;

Όχι πάντως να κοιτάμε μοιραίοι και άβουλοι να γίνει κάποιο θαύμα.

Ας τρέξουν αυτοί που πρέπει, ας τρέξουμε όλοι μαζί. Η Μονή Μουνδών, που σε πείσμα της αβελτηρίας μας αντέχει τόσες δεκαετίες… φωνάζει πως φέτος το χειμώνα θα πέσει.

Θα το επιτρέψουμε;

 

Υ.Γ.  Εκπληκτικά τα στοιχεία του ΟΑΕΔ που δείχνουν υψηλότατο δείκτη ανεργίας στα νησιά του Αιγαίου. Επειδή η Χίος είναι στην κορυφή, καλούμε τον Πρόεδρο της ΕΜΧ να μας πεί στην φόρμα της ΕΜΧ στο διαδίκτυο, που ζητά εργάτες γής στα Μαστιχοχώρια, πόσοι άνεργοι νέοι Χιώτες εκδήλωσαν σχετικό ενδιαφέρον.

Μα, εργάτες θα πάνε τα παιδιά; Σωστά, ας τους πάρει ο Κριμιζής βοηθούς του στη… ΝΑSA.

 

 

 

Σχετικά Άρθρα