Θα πάει μακριά η τουριστική… μίζα στη Χίο;

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 03/05/2022 - 19:14

Η μίζα, το… νταβατζιλίκι λαϊκά στον τουρισμό, είναι παλιό όσο και ο τουρισμός.

Υπάρχει βέβαια η ελπίδα προϊόντος του χρόνου, με την πρόοδο και τον εκσυγχρονισμό, με τον έλεγχο των κρατικών υπηρεσιών, αλλά κυρίως με την άμυνα των ίδιων των επαγγελματιών, να ελαχιστοποιηθεί και γιατί όχι, σε μικρούς τόπους όπως η Χίος, να εξαλειφθεί.

Τα τελευταίο είναι καθαρά στο χέρι των επαγγελματιών και η άμυνα τους είναι μία, η δημοσιοποίηση. Κρυφά και με την γκρίνια και μεταξύ τους δεν θα λύσουν το πρόβλημα.

Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και το σημερινό σημείωμα, που ξεκίνησε λίγο ως… γρίφος, αλλά αμέσως τώρα πιό ξεκάθαρο δεν θα μπορούσε να γίνει.

Πόσος είναι ο τουρισμός στη Χίο; Ελάχιστος και οργανωμένος, μόνο σχεδόν από την Τουρκία. Πόσοι επαγγελματίες δραστηριοπούνται σ’ αυτόν τον τομέα; Πάλι ελάχιστοι.

Κάντε λοιπόν εικόνα το εξής: Φτάνει το Λεωφορείο ή τα Λεωφορεία στο Πυργί, στον Εμπορειό ή τα Μεστά. Οι καταγγελίες που έφτασαν σε μας αφορούν αυτούς τους προορισμούς, συνεπώς αν αυτό γίνεται και αλλού, δεν το γνωρίζουμε ούτε μας έχει καταγγελθεί.

Το Λεωφορείο αδειάζει και η ή η «ξεναγός» που οι επαγγελματίες ξεναγοί, πάλι από… μέσα τους, ενώ ας πούμε υπάρχει ολόκληρο γραφείο Επόπτη Εργασίας, καταγγέλλουν ότι είναι άνευ διπλώματος, κατευθύνει εν ψυχρώ τους τουρίστες σε ένα κατάστημα, ενώ οι υπόλοιποι μαγαζάτορες εμφανώς βλέπουν την κίνηση και σκουπίζουν τα… σάλια τους.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η μίζα από τα συγκεκριμένα μαγαζιά δίνεται στο Πρακτορείο και κυμαίνεται αναλόγως από 1 έως 2 ευρώ το κεφάλι. Δηλαδή στους 150 ας πούμε τουρίστες η μίζα στο πρακτορείο είναι ανάλογη. Το μαγαζί στη συνέχεια, φροντίζει ώστε η… φύρα αυτή να επιστρέψει στην τσέπη του καταστηματάρχη, με… άλλο τρόπο ελαφρύνοντας φυσικά τους τουρίστες, που σιγά να μην πάρουν χαμπάρι την δουλειά.

Επειδή αυτό γίνονταν και παλαιότερα προ κορωνοϊού και ξεκίνησε δυναμικά και αυτό το καλοκαίρι, δημοσιοποιείται από τώρα μήπως και σταματήσει.

 Και επειδή μαζί με τα ξερά δεν πρέπει να καίγονται και τα χλωρά και επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των τουριστικών πρακτόρων φέρεται άψογα, αυτό γίνεται από ΕΝΑ συγκεκριμένο πρακτορείο τουρκικών συμφερόντων, που πρέπει να σταματήσει να το κάνει ΤΩΡΑ.

Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχουν και άλλοι τρόποι η καταγγελία αυτή να έχει ακριβές ονοματεπώνυμο. Και για το Πρακτορείο αλλά και για τα μαγαζιά που το κάνουν, τόσο στο Πυργί, επαναλαμβάνουμε, και τον Εμπορειό, όσο και στα Μεστά.

 

Υ.Γ.: Προς Επόπτη Εργασίας, Αστυνομία κ.λ.π. Οι μαϊμούδες ξεναγοί που… κατευθύνουν την δουλειά, δεν μπαίνουν από την αρχή στα Λεωφορεία, που εσείς βλέπετε και ελέγχετε. Τα Λεωφορεία ακολουθεί ΙΧ και το… φόρτωμα του «ξεναγού» γίνεται κάπου στου Βάγια. Άρα για να ελέγξετε πρέπει να πάτε στην έξοδο, στους προορισμούς και όχι στην έναρξη.

 

 

 

Σχετικά Άρθρα