Χίος, Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου

Τι άλλο να κάνουν να… ξεκάνουν την ΔΕΗ; Ή πως η… Σαρακήνα θα γίνει… Λυκόβρυση.

Του Γιάννη Τζούμα
Παρ, 01/03/2019 - 19:30

Το τηλεφώνημα του ήταν απελπισμένο. Κάτοικος της περιοχής Βάγια προς την Κοκοροβιλιά, είδε ξαφνικά από τις 8.00 το πρωϊ το σπίτι του και καμιά εικοσαριά ακόμα στην περιοχή, να είναι χωρίς ρεύμα έως τις 2.30 μ.μ. που μας τηλεφώνησε.

Το τι σημαίνει ρεύμα για κάθε σπιτικό δεν χρειάζεται επεξήγηση.

Ούτε χρειάζεται επεξήγηση για κάποια προγραμματισμένη ή απρογραμμάτιστη διακοπή. Η δεύτερη το λέει και η λέξη οφείλεται σε βλάβη, σε τελική ανάλυση ακόμα και σε διακοπή από το εργοστάσιο παραγωγής. Η δεύτερη όμως, όπως πάλι συνάγεται από την λέξη είναι προγραμματισμένη.

Να θυμίσουμε τι γίνονταν παλιά που η ΔΕΗ σέβονταν τα χρήματα των καταναλωτών, είχε επίγνωση της αποστολής της και δεν ήθελε να… κλείσει;

Ανακοινώνονταν ατελώς οι διακοπές από τα μέσα ενημέρωσης, ακόμα και ο ένας έστω που δεν είχε πρόσβαση σ’ αυτά έβγαινε αυτοκίνητο με ντουντούκα και ενημέρωνε ή ακόμα και με τα πόδια υπάλληλος κολλούσε χαρτί στο ρολόϊ της ΔΕΗ.

Και μετά θα πεί κανείς ήρθε το… διαδίκτυο.

Όχι θα πούμε εμείς, γιατί το διαδίκτυο δεν μας φταίει σε τίποτα και μπορούσε να συνυπάρχει με τις άλλες μορφές ενημέρωσης.

Ήρθαν αυτοί που αποφάσισαν να πουλήσουν την ΔΕΗ και όταν θέλεις κάτι να το πουλήσεις κοψοχρονιάς μάλιστα, το απαξιώνεις.

Έτσι εκτός ότι διώχνεις κόσμο από το ταμείο σου, (αυτό το κάνει μόνο ένας βλάκας ή ένας που θέλει να κλείσει με το ζόρι), λέγοντας του βγάλε… κάρτα ή στην περίπτωση των διακοπών, τα φορτώνεις στο… διαδίκτυο. Ταυτόχρονα καταργείς το τοπικό τηλέφωνο και παραπέμπεις τον κόσμο στην Αθήνα, όπου αν σηκώσουν την γραμμή, σου διαβάζουν αυτό που ανέβασαν στην ιστοσελίδα τους.

Και άντε ο δικός μας να εξηγήσει πως άλλο η περιοχή Βάγια και άλλο το Φραγκοβούνι.

Εδώ κοτζάμ Τσίπρας θεώρησε πως άλλο νησί είναι η Λέσβος και διαφορετικό η Μυτιλήνη, πως ο τηλεφωνητής του ΔΕΔΔΗΕ να ξέρει την διαφορά Φραγκοβουνίου - Βάγια;

Έτσι ο φίλος μας έμεινε χωρίς ρεύμα, τηλεφωνώντας σε μας για να ξεσπάσει κάπου και απορώντας γιατί γίνεται αυτή η απαξίωση.

Γιατί φίλε μου αυτός ο χώρος, δυστυχώς δεν είναι χώρα τα είπαμε ξανά, δεν έχει πρόβλημα να μείνει χωρίς κρατική υποδομή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Την ώρα που η Κύπρος φεύγει με χίλια, εκτός αν δεν καταλάβαμε τι ακριβώς γίνεται με το φυσικό αέριο, η Ελλάδα σε λίγο θα εισάγει ρεύμα από τη Βόρεια Μακεδονία, για την Βόρεια Ελλάδα και για τα νησιά από την Τουρκία.

Θα ευχόμουν να μην γίνει έτσι πλην όμως δεν το βλέπω.

Όσον αφορά την ανάπλαση των πολυκατοικιών στην… Σαρακήνα, που με καλή πρόθεση προτείνει ο Ανδρέας Μιχαηλίδης, η μόνη ανάπλαση που μπορεί να γίνει είναι η αναγκαστική έξοδος των ελάχιστων κατοίκων (όπως έγινε στην Ποταμιά) η εγκατάσταση τους σε σπίτια και το γκρέμισμα αυτών των εκτρωμάτων, όσο ακόμα στέκονται όρθια.

Θυμάμαι, για να έχουμε μια συναίσθηση του χρόνου, ότι έκανα εκεί ένα από τα πρώτα μου ρεπορτάζ, αν δεν κάνω λάθος το 1977- 78 στην «Χιακή Φωνή», την μηνιαία εφημερίδα του Συλλόγου Χίων Σπουδαστών στην Αθήνα!

 

Υ.Γ.: Την εποχή αυτή οι πρώτες μαυρόασπρες τηλεοράσεις, που έβαζε μια σε κάθε δρόμο περίπου ο συγχωρεμένος ο Κάρδαγλης, με… παραγιουδάκι, τότε τον Σταμάτη Γρηγοράκη, και μαζεύονταν εκεί όλη η γειτονιά να βλέπει τα σήριαλ, μετέδιδε την τηλεοπτική παραγωγή «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» του Νίκου Καζαντζάκη, που αναφέρονταν στο φτωχικό χωριό των προσφύγων την… Σαρακήνα, έναντι του διπλανού… λιπαρού χωριού της Λυκόβρυσης.

Αυτό το φτωχικό χωριό δάνεισε το όνομα του στις Πολυκατοικίες Χριστού Βαρβασίου.

 

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Τετ, 04/12/2019 - 19:02

Με την… σειρούλα μου τον Βασίλη Μυριαγκό, σήμερα Πρόεδρο της ΔΕΥΑΧ παρουσιαστήκαμε στο Στρατό στις 3 Δεκεμβρίου 1979.

Λίγα χρόνια μετά, αναλάμβανε Δήμαρχος Χίου ο Γιάννης Μπουμπάρης, ο πρώτος που είδε τον Δήμο ως μεγάλη επιχείρηση, που ήθελε οργάνωση.

Ξεκινάμε σήμερα με μάθημα… ιστορίας για να φανεί πόσο μεγάλη ιστορία είναι οι διαρροές νερού, αφού για πρώτη φορά ο συγχωρεμένος Γιάννης Μπουμπάρης, έθεσε το ζήτημα στη βάση, κόστους, οφέλους, τιμής, είπαμε… επιχείρηση, για να καταδείξει τη σημασία των διαρροών, που τότε υπολογίστηκαν στο αστρονομικό ποσοστό του 60%!

Τέτοια… χάλια.

Έκτοτε τα χρόνια πέρασαν, τα μαλλιά μας άσπρισαν αλλά οι διαρροές απτόητες βρίσκονται στο ίδιο ποσοστό!!!

Παρακολουθήστε το μέγεθος του παραλογισμού.

Εξαιτίας χρονίας ανικανότητος, φτάσαμε σε ένα νησί, μεγάλου μεγέθους με μέτριες έως πολλές βροχοπτώσεις, να εξαντλήσουμε μέχρι… υδραργυροποιήσεως την λεκάνη του Κορακάρη!

Εξαιτίας της χρονίας τοπικής ανικανότητος, σε συνδυασμό με την διαχρονική αχρηστία των Κυβερνήσεων και για να σταματήσουμε να αντλούμε θάλασσα από τη λεκάνη του Κορακάρη, ξεκινήσαμε την κατασκευή του φράγματος Κόρης Γεφύρι, για να είμαστε 20 χρόνια μετά στο ίδιο και χειρότερο σημείο του αρχικού!

Και τέλος ως αποτέλεσμα της απελπισίας καταλήξαμε σε λύσεις… Σαουδικής Αραβίας με την λειτουργία αφαλατώσεων, ότι πιο κοστοβόρο και ανθυγιεινό υπάρχει!

Μετά ταύτα; Στις βρύσες μας φτάνει πανάκριβο αλατόνερο!!!

Και για το αλατόνερο η λύση σαφώς είναι δυσκολότερη για μια μη κανονική χώρα. Σε μια κανονική θα είχε γίνει το φράγμα και θα είχαν αποδοθεί ευθύνες και για τυχόν κακοτεχνίες και καθυστερήσεις.

Για τις διαρροές όμως δεν υπάρχει δικαιολογία αφού το πρόβλημα έπρεπε να το λύσουμε… χθες.

Κατ’ αρχήν δεν βρισκόμαστε στην εποχή του Μπουμπάρη, που όλο το δίκτυο ήταν εκτός σχεδίου και το περισσότερο με… αμιαντοσωλήνες.

Σήμερα εκ των πραγμάτων το δίκτυο έχει αντικατασταθεί και υπάρχει και σχέδιο. Επιπρόσθετα υπάρχουν πλέον σύγχρονες μέθοδοι, που… ακτινογραφούν τις σωληνώσεις μέσα στο έδαφος και εντοπίζουν αμέσως τις διαρροές. Έχει εφαρμοστεί σε πολλούς Δήμους της χώρας με άριστα αποτελέσματα.

Άρα για να καταλήξουμε. Η πρόκληση για τον Σταμάτη Κάρμαντζη, δεν είναι να κλαδευτούν τα δένδρα στην Πλατεία εν όψει Χριστουγεννιάτικου διάκοσμου και να φωτιστεί ο τόπος χωρίς να μας έρθει κανένα κλαδί στο κεφάλι.

Ωραία εικόνα και μπράβο αλλά δεν είναι μέσα στις… δυνατότητες του.

Αντιθέτως είναι να περάσει στην ιστορία ως ο Δήμαρχος που έπιασε τις διαρροές του δικτύου.

 

Υ.Γ. Αν δεν υπήρχαν οι διαρροές θα χρειαζόμαστε το μισό νερό απ’ ότι αντλούμε και αφαλατώνουμε σήμερα και θα πληρώναμε ακριβώς τα μισά χρήματα στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΧ. Όποιος υποτιμά αυτό το θέμα δεν ξέρει τι του γίνεται.