Χίος, Σάββατο 23 Μαρτίου

Τι άλλο να κάνουν να… ξεκάνουν την ΔΕΗ; Ή πως η… Σαρακήνα θα γίνει… Λυκόβρυση.

Του Γιάννη Τζούμα
Παρ, 01/03/2019 - 19:30

Το τηλεφώνημα του ήταν απελπισμένο. Κάτοικος της περιοχής Βάγια προς την Κοκοροβιλιά, είδε ξαφνικά από τις 8.00 το πρωϊ το σπίτι του και καμιά εικοσαριά ακόμα στην περιοχή, να είναι χωρίς ρεύμα έως τις 2.30 μ.μ. που μας τηλεφώνησε.

Το τι σημαίνει ρεύμα για κάθε σπιτικό δεν χρειάζεται επεξήγηση.

Ούτε χρειάζεται επεξήγηση για κάποια προγραμματισμένη ή απρογραμμάτιστη διακοπή. Η δεύτερη το λέει και η λέξη οφείλεται σε βλάβη, σε τελική ανάλυση ακόμα και σε διακοπή από το εργοστάσιο παραγωγής. Η δεύτερη όμως, όπως πάλι συνάγεται από την λέξη είναι προγραμματισμένη.

Να θυμίσουμε τι γίνονταν παλιά που η ΔΕΗ σέβονταν τα χρήματα των καταναλωτών, είχε επίγνωση της αποστολής της και δεν ήθελε να… κλείσει;

Ανακοινώνονταν ατελώς οι διακοπές από τα μέσα ενημέρωσης, ακόμα και ο ένας έστω που δεν είχε πρόσβαση σ’ αυτά έβγαινε αυτοκίνητο με ντουντούκα και ενημέρωνε ή ακόμα και με τα πόδια υπάλληλος κολλούσε χαρτί στο ρολόϊ της ΔΕΗ.

Και μετά θα πεί κανείς ήρθε το… διαδίκτυο.

Όχι θα πούμε εμείς, γιατί το διαδίκτυο δεν μας φταίει σε τίποτα και μπορούσε να συνυπάρχει με τις άλλες μορφές ενημέρωσης.

Ήρθαν αυτοί που αποφάσισαν να πουλήσουν την ΔΕΗ και όταν θέλεις κάτι να το πουλήσεις κοψοχρονιάς μάλιστα, το απαξιώνεις.

Έτσι εκτός ότι διώχνεις κόσμο από το ταμείο σου, (αυτό το κάνει μόνο ένας βλάκας ή ένας που θέλει να κλείσει με το ζόρι), λέγοντας του βγάλε… κάρτα ή στην περίπτωση των διακοπών, τα φορτώνεις στο… διαδίκτυο. Ταυτόχρονα καταργείς το τοπικό τηλέφωνο και παραπέμπεις τον κόσμο στην Αθήνα, όπου αν σηκώσουν την γραμμή, σου διαβάζουν αυτό που ανέβασαν στην ιστοσελίδα τους.

Και άντε ο δικός μας να εξηγήσει πως άλλο η περιοχή Βάγια και άλλο το Φραγκοβούνι.

Εδώ κοτζάμ Τσίπρας θεώρησε πως άλλο νησί είναι η Λέσβος και διαφορετικό η Μυτιλήνη, πως ο τηλεφωνητής του ΔΕΔΔΗΕ να ξέρει την διαφορά Φραγκοβουνίου - Βάγια;

Έτσι ο φίλος μας έμεινε χωρίς ρεύμα, τηλεφωνώντας σε μας για να ξεσπάσει κάπου και απορώντας γιατί γίνεται αυτή η απαξίωση.

Γιατί φίλε μου αυτός ο χώρος, δυστυχώς δεν είναι χώρα τα είπαμε ξανά, δεν έχει πρόβλημα να μείνει χωρίς κρατική υποδομή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Την ώρα που η Κύπρος φεύγει με χίλια, εκτός αν δεν καταλάβαμε τι ακριβώς γίνεται με το φυσικό αέριο, η Ελλάδα σε λίγο θα εισάγει ρεύμα από τη Βόρεια Μακεδονία, για την Βόρεια Ελλάδα και για τα νησιά από την Τουρκία.

Θα ευχόμουν να μην γίνει έτσι πλην όμως δεν το βλέπω.

Όσον αφορά την ανάπλαση των πολυκατοικιών στην… Σαρακήνα, που με καλή πρόθεση προτείνει ο Ανδρέας Μιχαηλίδης, η μόνη ανάπλαση που μπορεί να γίνει είναι η αναγκαστική έξοδος των ελάχιστων κατοίκων (όπως έγινε στην Ποταμιά) η εγκατάσταση τους σε σπίτια και το γκρέμισμα αυτών των εκτρωμάτων, όσο ακόμα στέκονται όρθια.

Θυμάμαι, για να έχουμε μια συναίσθηση του χρόνου, ότι έκανα εκεί ένα από τα πρώτα μου ρεπορτάζ, αν δεν κάνω λάθος το 1977- 78 στην «Χιακή Φωνή», την μηνιαία εφημερίδα του Συλλόγου Χίων Σπουδαστών στην Αθήνα!

 

Υ.Γ.: Την εποχή αυτή οι πρώτες μαυρόασπρες τηλεοράσεις, που έβαζε μια σε κάθε δρόμο περίπου ο συγχωρεμένος ο Κάρδαγλης, με… παραγιουδάκι, τότε τον Σταμάτη Γρηγοράκη, και μαζεύονταν εκεί όλη η γειτονιά να βλέπει τα σήριαλ, μετέδιδε την τηλεοπτική παραγωγή «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» του Νίκου Καζαντζάκη, που αναφέρονταν στο φτωχικό χωριό των προσφύγων την… Σαρακήνα, έναντι του διπλανού… λιπαρού χωριού της Λυκόβρυσης.

Αυτό το φτωχικό χωριό δάνεισε το όνομα του στις Πολυκατοικίες Χριστού Βαρβασίου.

 

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Παρ, 22/03/2019 - 17:42

 

Τώρα που έκατσε ο θόρυβος και γιορτάσαμε και στη Χίο την Παγκόσμια ημέρα νερού… λάτρας, μάλλον είναι ώρα να τους πούμε ότι… τσιβίκια κοντεύουμε να γίνουμε, ηλίθιοι δεν είμαστε.

Ζωή και ανάπτυξη χωρίς νερό δεν υπάρχει. Οσα μας φτιάχνουν και όσα μας τάζουν πως θα φτιάξουν είναι «αέρας κοπανιστός» εφόσον το νησί διψάει, θα συνεχίζει να διψάει και οι άμοιροι κάτοικοι πέραν όσων πληρώνουν ως αναγκαστικά πολίτες ενός… Χώρου παχύνσεως πολιτικών κηφηνών, ξηλώνονται για να πληρώσουν πανάκριβα ένα αλατόνερο του αισχίστου είδους, που εκτός των άλλων τους εξασφαλίζει μια πέτρα στα νεφρά ή στη χολή.

Και δεν είμαστε ηλίθιοι γιατί παρακολουθούμε εδώ και 15 χρόνια τις Κυβερνήσεις όλων των λογιών και χρωμάτων να προσπαθούν υποτίθεται να τελειώσουν ένα Φράγμα στη θέση Κόρης γεφύρι, που κανονικά αν δεν είχαν πρόβλημα μαζί μας οι Ευρωπαίοι αφού ως… πτώμα στοιχίζουμε ακριβότερα, θα το είχαν σταματήσει, θα μας πετούσαν έξω με τις κλωτσιές και θα έπαιρναν πίσω ένα σκασμό λεφτά που έχουν δώσει μέχρι τώρα χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Τελευταίο επεισόδιο στο σήριαλ η συμφωνία που έγινε ή δεν έγινε μεταξύ Αντιπεριφερειάρχη, που εδώ και καιρό από… μέσα του και τελευταία απ’ έξω του είναι χωρίς αρμοδιότητες και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, φουρτούνα μας για το… ανάπτυξης και για την ακρίβεια μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων.

Ανεξάρτητα από την πρωτοβουλία Κάρμαντζη, αν έγινε… θεσμικά αν παρέκαμψε την Περιφερειάρχη, όπως τον παρακάμπτει και εκείνη, η ιστορία θα δείξει πόσο πλήρωσε η Χίος αυτόν τον… έρωτα, η ουσία είναι μία. Το υπουργείο θυμήθηκε ότι από πέρσι τον Αύγουστο έχει αφήσει το φράγμα να αναπτύσσονται στο σώμα του… πευκάκια, γιατί γίνεται και αυτό.

Και αφού λοιπόν το θυμήθηκε, τι μας είπαν;

Θα ολοκληρώσουν τον έλεγχο, θα ψάξουν μέσω Εισαγγελέα ποινικές ευθύνες και στη συνέχεια θα δούμε ή μάλλον θα δεί η επόμενη Κυβέρνηση.

Συνεπώς, από τον ένα άχρηστο στον άλλο το Φράγμα παραμένει ημιτελές και εμείς… μαλθάκες με το συμπάθιο με ένα μπιτόνι στο χέρι.

Τώρα τι περιμένουμε; Να ξεκουμπιστούν και αυτοί, μήπως οι επόμενοι δεν είναι τελείως άχρηστοι. Στο μεταξύ ο Δήμος για να μην φάει ξύλο το ερχόμενο καλοκαίρι στήνει πυρετωδώς αφαλατώσεις, με το Φράγμα Κόρης γεφύρι ατέλειωτο, το αντίστοιχο του Κατράρη… τρύπιο και του Σαραπιού… δοκιμαστικό.

Γιατί τα γράφουμε αυτά; Πρώτον για να μην μας νομίζουν για βλάκες, δεύτερον για να αναρωτηθούμε φωναχτά αν μας μούτζωσε ο… Θεός και τρίτον για να απαντήσουμε φωναχτά και τίμια μέσα μας στο ερώτημα που έθεσε ραδιοφωνικά ο Δήμης Μυλωνάδης, έτσι για την Περιφερειακή συνείδηση ρε γαμώτο, και που θα βρείτε στο… υστερόγραφο.

 

Υ.Γ. Αν το φράγμα Κόρης γεφύρι ήταν στη Μυτιλήνη θα είχε τελειώσει;