
Με την δυνατότητα που δίνει η τεχνολογία, παρακολουθούσα το απόγευμα στο "Ράδιο Αλήθεια", στην εκπομπή του Θανάση Φρυδά και της Ειρήνης Αναγνώστου «Ψηφιακό Αιγαίο» απευθείας την ομιλία του Ακαδημαϊκού Σταμάτη Κριμιζή, στην εγκατάσταση του ως Προέδρου της.
Μπροστά σε ότι πιο εκλεκτό πνευματικά έχει η χώρα, μιλώντας τους για το διάστημα, είπε κάποια στιγμή χαριτολογώντας ότι αυτό που βλέπουν σε μια διαφάνεια είναι η Χίος και με πιο μεγάλη λεπτομέρεια ο… Βροντάδος, η πατρίδα του.
Και μπορεί κανείς να με χαρακτηρίσει ρομαντικό αλλά αισθάνθηκα υπερηφάνεια για έναν συμπολίτη μας, που έφτασε στο υψηλότερο πνευματικό σκαλί, ενώ ταυτόχρονα συλλογίστηκα τι άβυσσος μας χωρίζε,ι όχι από το διάστημα, αλλά από την σκέψη συνανθρώπων μας, με τους οποίους βιώνουμε καθημερινά και συμπεριφέρονται, όπως θα λέγαμε όσο απλούστερα γίνεται σαν να μην καταλαβαίνουν τίποτα.
Και αυτό γιατί επιστρέφοντας από το ρεπορτάζ του εκσκαφέα, που κάηκε εν ώρα λειτουργίας στον Μιλιγκά, έπεσα μέσα στην Αγίων Αποστόλων και συγκεκριμένα πάνω στο συνεργείο των Τροχονόμων, που «ξήλωναν» πινακίδες. Ζήτησα την άδεια τους να φωτογραφίσω την πράξη και ταυτόχρονα άκουσα την παρατήρηση μιας κυρίας, που βγήκε ταχυδακτυλουργικά από μια αυλή, γιατί πάω στοίχημα ότι όσοι αφήνουν εκεί τα Ι.Χ. δεν υπολογίζουν ότι στα σπίτια εκεί ζούν άνθρωποι, που τουλάχιστον πρέπει να μπορούν να βγούν και να μπούν.
Γιατί, μου είπε φωτογραφίζεις τους Τροχονόμους και δεν πάς να κάνεις το ίδιο και στον δωρεάν χώρο στάθμευσης του Δήμου;
Φυσικά δεν είχε άδικο, ο μισός χώρος δίπλα ήταν άδειος. Κάποιοι συνάνθρωποι μας, προτίμησαν αντί να περπατήσουν 50 βήματα, δεν είναι παραπάνω, να εισπράξουν μια κλήση και μια αφαίρεση πινακίδων. Και αυτό, όπως μου είπε πάλι η κυρία, γίνεται τώρα κοντά μια εβδομάδα!
Σκεφτόμουνα λοιπόν ο Κριμιζής, δείχνοντας στους Ακαδημαϊκούς την Χίο, μας δείχνει… όλους; Διότι δεν μπορεί, κάποια χωριστή φυλή θα αποτελούμε. Διότι βρείτε μου μια λογική εξήγηση, τι δεν καταλαβαίνουν όσοι επιμένουν να «γράφουν» τον ΚΟΚ. Να υποχωρήσουν οι τροχονόμοι; Αποκλείεται. Να γλυτώσουν την κλήση, να την «σβήσουν» που λέμε; Νομίζω ότι παρομοίως αποκλείεται. Να έχουν την οικονομική άνεση να πληρώνουν πρόστιμα και να κυκλοφορούν άνευ πινακίδων; Δύσκολο το κόβω. Άρα; Άρα ας μείνουμε με την απορία, γιατί σε τελική ανάλυση δεν γνωρίζω αν αξίζει τον κόπο να «χολοσκάμε» για ξένες έννοιες. Ας συνεχίσουν όσοι θέλουν να σταθμεύουν όπου γουστάρουν. Σε τελική ανάλυση το Δημοτικό Ταμείο ενισχύουν.
Εννοείται ότι παρόντες στην σημερινή αναγόρευση του Σταμάτη Κριμιζή, ως Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024 ήταν οι δύο τοπικοί Βουλευτές, που η είδηση δεν ήταν ότι τους κλείσαμε «ραντεβού στον αέρα» για να δούν από κοινού τι διάολο γίνεται με το Αεροδρόμιο, αφού τους φιλοξενήσαμε ραδιοφωνικά. Την είδηση την έδωσε ο Νότης Μηταράκης, που εξήγησε, ας μην μπούμε σε λεπτομέρειες, γιατί ότι το έργο της νέας Αίθουσας του Τελωνείου (παλιά Ιχθυόσκαλά) θα το εκτελέσει η ΜΟΜΚΑ, δηλαδή ο Στρατός, εντός του 2024. Πάμε στοίχημα ότι θα είναι και το ΜΟΝΑΔΙΚΟ έργο που θα γίνει στο νησί;
Υ.Γ.: Εκλάβετε το ως το πιο σύντομο ανέκδοτο. Θα γίνει λέει δημόσια διαβούλευση για την προσβασιμότητα των ΑμΕΑ στην πόλη μας. Περιττό, μπορούν να προσεγγίσουν παντού από τα Δημόσια κτίρια, μέχρι τα ιατρεία! Ευτυχώς δεν ζεί η γιαγιά μου γιατί θα μού λέγε. Ε, ρε νταγιάκα που τους χρειάζεται.







































