Τι δεν καταλαβαίνουμε οι… άνθρωποι;

Γιάννης Τζούμας
Τετ, 27/01/2021 - 19:53

Μετρήστε τα χρόνια που είμαστε θεατές στο ίδιο έργο.

Το Morning Star πνίγεται, το Κοντάρι το ίδιο, το Αεροδρόμιο χρονιά παρά χρονιά, η Φάρκαινα και το Βαρβάσι στην πενταετία.

Ξέρω, αυτό θα σταματήσει. Στον Κάμπο έγινε ολόκληρο έργο. Βολοσηκώθηκε η καινούργια άσφαλτος και ποντίσαμε σωλήνες απορροής των ομβρίων. Τα άνωθεν της ασφάλτου είναι βέβαια για την βοήθεια των εγκύων να γεννήσουν, μιλάμε για το 10% αυτών γιατί το υπόλοιπο 90% δεν γεννάει, χειρουργείται με Καισαρική, που είναι της μοδός και κοστίζει και κάτι τις παραπάνω, αλλά το θέμα μας είναι άλλο.

Και στο Βαρβάσι ξέρω, δεν θα πλημμυρίσει ξανά γιατί κάναμε τον Παρθένη… εσώκλειστο. Το πότε θα πετάξει στον αέρα όλες αυτές τις τσιμέντενιες αηδίες που κάναμε, είναι θέμα χρόνου και… Θεομηνίας, όνομα και πράγμα, γιατί Θεομηνία είναι να έχει προικίσει ο παντοδύναμος το ανθρώπινο πλάσμα με τόση βλακεία, που να νομίζει ότι εξουσιάζει τα πάντα.

Για να μην μακρηγορούμε, στο ίδιο έργο θεατές γίναμε για άλλη μια φορά στην παραλία της Λευκωνιάς, που από Εξοχικό Κέντρο της εποχής την λέμε του «Τζίμη».

Εκεί πάλι το νερό από την μια, η θάλασσα από την άλλη έκανε την περιοχή Λιμνοθάλασσα και το θέμα δεν έγινε μέγα επειδή δεν έχουμε κατοικίες, αλλά τα σημάδια επαναλαμβάνονται και θυμίζουν την πικρή αλήθεια, όπως την εξέφρασε σήμερα σε ρεπορτάζ ο τελευταίος καραβομαραγκός Δημήτρης Μωράκης.

«Εκατό φορές να ρθούν μπουλτντόζες, εκατό φορές θα γίνουν τα ίδια. Η περιοχή είναι υγροβιότοπος, εδώ παλιά θυμάμαι ο κόσμος κυνηγούσε πάπιες, μετά ήρθαμε εμείς οι σύγχρονοι και του αλλάξαμε τον αδόξαστο».

Τόσα πολλά σε μια φράση, αλλά που να καταλάβει ο παντοδύναμος βλάκας.

Σιγά μην αφήσουμε την περιοχή υγροβιότοπο, σιγά μη σεβαστούμε τις πάπιες και τους τους κουβάκους. Σπίτια και κόντρα σπίτια, μπετόν, ανάπτυξη.

Ά, ξέχασα ότι γίνεται μελέτη και θα γίνουν έργα και για την περιοχή του Αεροδρομίου, συν την επέκταση και δεν θα ξανά πλημμυρίσουμε.

Προσέξτε, με την Χίο σε κατοχή οι Γερμανοί και οι Εγγλέζοι στην συνέχεια, δεν είχαν την πολυτέλεια των μελετών. Οι άνθρωποι μια ξερή επίπεδη επιφάνεια είδαν ένα καλοκαίρι και έστρωσαν έναν ίσιο φαρδύ δρόμο, για την προσγείωση των πολεμικών της εποχής.

Δεν μας είπαν φεύγοντας, ηλίθιοι πάρτε τον υγροβιότοπο και κάντε τον Αεροδρόμιο.

Τώρα μπορούμε να συνεχίζουμε να πετάμε λεφτά στο γάμο του Καραγκιόζη. Όποτε γουστάρει η φύση, στο Αεροδρόμιο και στην Λευκωνιά θα παίρνει την μορφή που δικαιούται κι’ εμείς θα τρέχουμε σαν παλαβιάρηδες μέρμηγκες, που τους χαλούν την φωλιά τους. Αν και τα μερμήγκια είναι εξαιρετικής ευφυίας.

 

Υ.Γ.:  Ξέχασα, να κάνουμε και ένα τοιχίο 10 μέτρα ψηλό, στον παραλιακό του Αεροδρομίου γιατί τώρα που θα τον πάμε πιο έξω, η θάλασσα δεν θα το ξέρει και δεν θα την νοιάζει,  και θα μας κάνει λούτσα να δροσίζει την εξυπνάδα μας.

 

 

Σχετικά Άρθρα