Τι θέλει να πεί ο ποιητής;

Γιάννης Τζούμας
Δευ, 17/05/2021 - 20:05

Ότι και να θέλει να πεί, ωραίο είναι γιατί είναι ελεύθερο. Δεν τον ρωτήσαμε, δεν μας ρώτησε. Έτσι προχωρούν οι κοινωνίες και η τέχνη, μέσα από την ελευθερία και όχι μέσα από τη στράτευση.

Κρατάμε όμως το αποτέλεσμα και την κίνηση. Ένα άχρωμο και άοσμο ντουβάρι μετετράπη σε ζωγραφικό πίνακα και προσέθεσε μια νότα ομορφιάς στην πόλη.

Αυτή την πόλη, που τόσα έχει να μας πεί.

Αναρωτιέμαι πολλές φορές τι γίνεται και μέσα από την δική μας προσφορά. Αναδεικνύουμε προβλήματα, προβάλουμε διεκδικήσεις, δίνουμε βήμα για προβληματισμό, αλλά μια μιζέρια στην ανάδειξη του όμορφου την έχουμε και δεν πρέπει.

Αναρωτιέμαι ακόμα τι θα αφήσουμε φεύγοντας; Εγώ ας πούμε μέσα από χιλιάδες ρεπορτάζ, αμέτρητες λέξεις, πολλές συνεντεύξεις, επαναλαμβανόμενες αναφορές, θα αφήσω τελικά την «Όμορφη και παράξενη πατρίδα» άντε και την νέα παραγωγή «Φτου και βγαίνω». Το ένα είναι ήδη ιστορία, το άλλο ήδη σημειώνει επιτυχία και ξέρετε γιατί; Γιατί αναδεικνύει το όμορφο, αυτό που είναι δίπλα μας, το γνωστό και ταυτόχρονα άγνωστο, αυτό που το προσπερνάμε, που μας μιλά και δεν το ακούμε, που ευωδιάζει και δεν το μυρίζομε, αυτό που το σκεπάζει η ταχύτητα και το αραχνιάζει η επανάληψη.

Και όμως έχουμε ένα τόσο ξεχωριστό τόπο, τόση απέραντη ομορφιά γύρω μας και ένα πεπερασμένο χρόνο ζωής.

Αν τα καταλάβουμε αυτά νωρίς έχει καλώς, αν όχι απλά τα χάνουμε, θα τα χάσουμε, τα πάντα γύρω μας υπάρχουν χωρίς εμάς, δεν μας έχουν ανάγκη. Η ανάγκη να γευτούμε τις μυρωδιές, να απολαύσομε τα χρώματα είναι δική μας.

Χρόνια τώρα γράφω χωρίς καμιά αρχή να ακούει. Ίσως δεν το γράφω καλά, ίσως μπορεί να υπάρχει και δυσκολία να αγκαλιαστούν τέτοιες πρωτοβουλίες από αρχές και συλλογικότητες, ίσως και εδώ πρέπει να κάνει το θαύμα η ιδιωτική πρωτοβουλία.

Γιατί εν τέλει, αυτό που είδαμε και στην εικονιζόμενη φωτογραφία, μια ιδιωτική πρωτοβουλία είναι, που προσφέρει απλά ένα όμορφο αποτέλεσμα στο σύνολο.

Θέλετε να μετρήσουμε τέτοιες γωνιές; Στην εκπομπή «Φτου και βγαίνω» κόσμος πέφτει από τα… σύννεφα και τελικά εμείς κάναμε το απλούστερο πράγμα στον κόσμο. Δείχνουμε δρόμους και γωνιές από άλλο μέρος; Όχι βέβαια, όλη αυτή ομορφιά, δίπλα μας είναι, μέσα μας, φωνάζει και δεν την ακούμε. Καιρός είναι να την χαρούμε, όπως χαρήκαμε και με την μεταμόρφωση ενός άχρωμου τοίχου με ένα… ηρωϊκό όνομα.

 

Υ.Γ.: Ο Δρίμακος ήταν ο Σπάρτακος της Χίου. Μπορεί να ήταν ένας, μπορεί και πολλοί. Σημασία έχει ότι ξεσήκωσε τους δούλους, έκανε τη διαφορά και οι μικρές διαφορές άλλαξαν και έσπρωξαν μπροστά την κοινωνία.

Σχετικά Άρθρα