Βρε καλώς τηνε την… Αμανή !

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 19/01/2021 - 19:19

Θυμίζει κάπως τα μαγαζιά με τα βαρελότα. Τα θυμόμαστε λίγο πριν το Πάσχα και μετά πέφτουν σε χειμερία νάρκη.

Έτσι και τώρα με τα χωριά μας, τα θυμηθήκαμε όλοι με τον… χιονιά.

Όχι προς Θεού δεν ψέγω την Πολιτεία σε όλες τις μορφές της, που έσπευσε να ανοίξει δρόμους, να δώσει ρεύμα, να σπεύσει για βοήθεια αλλά το… Πάσχα θα τελειώσει και μετά το χιόνι θα λιώσει, και η νάρκη αν και καλοκαιρία θα είναι… χειμερία.

Θυμάμαι όταν γυρίζαμε τα χωριά περπατώντας τα, μόνο έτσι τα γνωρίζεις, στη μοναδική από άποψη εμπειριών εκπομπή «Όμορφη και παράξενη πατρίδα» όταν εγκατέλειπα τους εικονολήπτες στην δουλειά τους και φωτογράφιζα τους κατοίκους των χωριών έναν προς έναν. Το συνεργείο μας, με κοίταζε παράξενα για το… βλάψιμο, αλλά εγώ ήξερα πως καταγράφω τους τελευταίους Αμανίτες.

Γωνιές του προσώπου τους, εκείνη η σκληράδα, το πείσμα όσων έμειναν πίσω, το βλέμμα που κοίταζε την ερημιά και τις φωτογραφίες των παιδιών στην Αμερική, ήξερα πως αυτές οι απλές πόζες ήταν η καταγραφή της ιστορίας. Τώρα που η εκπομπή επαναλαμβάνεται με την ίδια θεαματικότητα, δεν είναι λίγοι οι χωραίτες πλέον χωριανοί, που μου ζητούν αν έχω φωτογραφία του τάδε, γιατί έφυγε πιά από την ζωή.

Αδέλφια αυτή είναι η αλήθεια. Το μισό και παραπάνω νησί, δεν έχει ζωή και βλέποντας όλη αυτή την κινητοποίηση για να σώσουμε τα χωριά από τα χιόνια, μου θύμισε τον Ερντογάν, που ευτυχώς που είναι αυτός που είναι, και θυμάται η Ελλάδα ότι έχει και κάποια νησιά στο Αιγαίο.

Επαναλαμβάνω δεν ψέγω κανέναν. Απλά, με το λιώσιμο των πάγων σκέπτομαι αυτή η ρήτρα Αμανής, που είναι και τι έγινε; Τα κίνητρα για να μπορούν με συνοπτικές διαδικασίες να γίνονται οικοδομικές ή εργασίες συντήρησης που είναι; Η απλοποίηση της δασικής Νομοθεσίας, ώστε όποια μολόχα βγαίνει στα επί δεκαετίες χέρσα χωράφια, να μην είναι ιερή, που είναι;

Καταλήγω με κάτι αισιόδοξο. Τον… κορωνοϊό.

Ναι καλά διαβάζετε. Η πανδημία που είναι εδώ, φεύγοντας θα αφήσει νέα δεδομένα. Την εργασία από απόσταση. Οι δρόμοι είναι μια υποδομή. Αν υπάρξει υποδομή με… ρήτρα Αμανής και στο διαδίκτυο, στα έρημα σήμερα χωριά μας, πολλοί θα είναι αυτοί, ειδικά νέοι, που θα φιλοσοφήσουν το πεπερασμένο της ανθρώπινης ζωής, θα ρίξουν μαύρη πέτρα πίσω τους στις πόλεις των σκλάβων και θα επιλέξουν, να εργαστούν σε αυτό που τους αρέσει ή σπούδασαν, σαν άνθρωποι και όχι σαν ρομπότ ή σαν το λές και σαν… ζώα.

Είναι η μεγάλη ευκαιρία της Αμανής. Ας μην την χάσουμε.

 

Υ.Γ: Σας καλώ να διαβάσετε τις σκέψεις του μοναδικού Μανώλη Φύσσα, στο άρθρο του «Το κρυφό τραγούδι μιας σκουριασμένης παλιάς χορδής» https://www.alithia.gr/apopseis/kryfo-tragoydi-mias-skoyriasmenis-palias...

Σχετικά Άρθρα